Pravidelný menštruačný cyklus je dôležitou súčasťou zdravia ženy. Ak vám však menštruácia mešká alebo vôbec neprichádza, môže to byť signálom, že niečo nie je v poriadku. Predtým, ako sa rozhodnete menštruáciu vyvolávať, je dôležité vylúčiť tehotenstvo. V tomto článku sa pozrieme na spôsoby, ako vyvolať menštruáciu prostredníctvom rôznych metód. Napríklad bylinkami, potravinami, cvičením a podobne. Zistíte aj to, ako si udržať pravidelný cyklus a vyhnúť sa tak opätovnému meškaniu menštruácie.

Foto: Shutterstock.com

Prečo mešká menštruácia?

Menštruačný cyklus trvá zvyčajne 21 až 35 dní. Absencia menštruácie alebo jej oneskorenie môže mať rôzne dôvody. Toto sú niektoré z nich:

  • tehotenstvo,
  • stres,
  • nízka alebo vysoká telesná hmotnosť,
  • chronické ochorenia,
  • niektoré akútne ochorenia,
  • hormonálne problémy,
  • menopauza,
  • problémy so štítnou žľazou,
  • chronická ovulácia,
  • anatomické odlišnosti,
  • poškodenie reprodukčných orgánov,
  • vysoká hladina hormónu prolaktínu.

Zistite, či nie ste tehotná

Predtým, ako si začnete vyvolávať menštruáciu, sa uistite, že nie ste tehotná. Metódy na vyvolanie menštruácie môžu byť totiž v tehotenstve veľmi nebezpečné a dokonca môžu vyvolať potrat. Tehotenstvo je jedným z najčastejších dôvodov vynechania menštruácie. Ak ste boli v posledných týždňoch, prípadne mesiacoch, sexuálne aktívna a mešká vám menštruácia, urobte si čo najskôr tehotenský test. Tehotenský test je vo väčšine prípadov presný hneď v prvý deň vynechania menštruácie.

Foto: Shutterstock.com

Ako na vyvolanie menštruácie?

Existujú viaceré metódy, ako vyvolať menštruáciu. Účinnosť niektorých z nich bola potvrdená štúdiami, no väčšina metód na vyvolanie menštruácie sa využíva iba v tradičnej ľudovej medicíne. Práve preto vám odporúčame sa pred ich využitím poradiť s vaším lekárom. Taktiež si musíte byť pred vyvolávaním menštruácie istá, že nie ste tehotná.

1. Ananás

Ananás obsahuje enzým bromelaín, ktorý môže zmäkčiť maternicu. Preto ide o jednu z najčastejšie spomínaných potravín, ktoré vyvolávajú menštruáciu. Menštruácia sa začína, keď sa maternica začne zbavovať výstelky. Ananás môže pomôcť tento proces urýchliť a docieliť – a menštruácia sa tak dostaví skôr.

Okrem toho, ananás zvyšuje počet červených a bielych krviniek a následne prietok krvi. Toto by mohlo spôsobiť, že menštruácia bude silnejšia. Preto by bolo možno lepšie ananás prestať konzumovať potom, ako sa menštruácia dostaví.

2. Kurkuma

Kurkuma sa už dlho používa v ajurvédskej medicíne na reguláciu menštruačného cyklu a vyvolanie menštruácie. Pridávanie kurkumy do jedla by vám mohlo pomôcť vyvolať menštruáciu, no táto metóda zatiaľ nebola potvrdená žiadnymi výskumami. S kurkumou to však určite nepreháňajte, pretože jej nadmerná konzumácia by vám mohla spôsobiť menštruačné problémy.

3. Zázvor

Tradičná čínska medicína verí, že zázvor stimuluje tok menštruačnej krvi. Neexistuje však dostatok výskumov, ktoré by potvrdzovali, že je pri vyvolávaní menštruácie skutočne účinný. Ak chcete túto metódu vyskúšať, najlepším spôsobom, ako konzumovať zázvor, je pripraviť si zázvorový čaj. Nakrájajte nadrobno polievkovú lyžicu čerstvého zázvoru a zalejte ho horúcou vodou.

4. Bylinky

Bylinky sa na vyvolanie menštruácie používali a stále používajú najmä v ľudovom liečiteľstve. Treba poznamenať, že s bylinkami by ste mali byť opatrná a najlepšie je poradiť sa o ich užívaní s lekárom. Niektoré bylinky sú škodlivé pre tehotné ženy, a preto by ich mali užívať iba ženy, ktoré majú istotu, že nie sú tehotné.

Petržlenová vňať

Hovorí sa, že petržlenový čaj dokáže urýchliť príchod menštruácie. Obsahuje vitamín C a apiol, ktoré môžu stimulovať kontrakcie maternice. S petržlenom však opatrne. Určité množstvo apiolu je toxické a nebezpečné najmä pre tehotné ženy. Petržlenový apiol vo väčších dávkach môže spôsobiť zvracanie, bolesti žalúdka, hnačku a dokonca úmrtie.

Dong quai

Dong quai je bylinka pochádzajúca z Číny, kde je obľúbeným bylinným liekom. Už stovky rokov sa v Číne využíva na zmiernenie príznakov spojených s menopauzou a menštruáciou. Predpokladá sa aj, že zlepšuje prietok krvi do panvy a stimuluje svaly v maternici, čím pomáha vyvolať menštruáciu. Dong quai si môžete pripraviť ako čaj. Konzumácia tejto bylinky vo veľkých dávkach alebo v prípade tehotenstva či dojčenia nie je odporúčaná ani bezpečná.

Actaea Racemosa

Actaea Racemosa je ďalší bylinný doplnok, ktorý vám môže pomôcť regulovať menštruačný cyklus a vyvolať menštruáciu. Používa sa v homeopatii a tradičnej medicíne, no jeho účinok zatiaľ nepotvrdili žiadne štúdie. Krátkodobé užívanie tejto byliny v miernych dávkach by malo byť bezpečné. Nemali by ste ju však kombinovať s liekmi na krvný tlak alebo na srdce. Neodporúča sa ani ľuďom, ktorí majú problémy s pečeňou.

5. Užívajte hormonálnu antikoncepciu

Používanie hormonálnej antikoncepcie, ako sú antikoncepčné pilulky, je jednou z najspoľahlivejších metód, ako prevziať kontrolu nad menštruačným cyklom.

Najúčinnejšou zo všetkých metód na kontrolu menštruácie je kombinovaná tabletka s obsahom estrogénu a progesterónu. Keď sa rozhodnete pre túto tabletku, budete ju užívať 21 dní v mesiaci a na 7 dní ju vyradíte. Počas týchto 7 dní budete brať neúčinnú tabletku a dostaví sa menštruácia.

Ak chcete, aby sa menštruácia dostavila skôr, môžete prestať užívať hormonálnu tabletku ešte predtým, ako prebehne 21 dní. V tomto prípade však môže byť antikoncepcia menej spoľahlivá z hľadiska prevencie tehotenstva. Preto vám odporúčame riadiť sa pokynmi lekára. Pomocou antikoncepcie sa môžete taktiež rozhodnúť menštruáciu preskočiť. Tento spôsob lekári vo všeobecnosti používajú za bezpečný.

6. Cvičte, ale s mierou

Jemné cvičenie uvoľňuje svaly a môže pomôcť k tomu, aby sa vaša menštruácia dostavila o niečo rýchlejšie. To, že táto metóda funguje, však zatiaľ nebolo vedecky dokázané a na potvrdenie sú potrebné ďalšie výskumy.

Ak chcete vyvolať menštruáciu, určite vám neodporúčame prehnané cvičenie. Práve intenzívne cvičenie je dôvodom, prečo sa niektorým ženám nedostaví menštruácia. Mierne cvičenie a udržiavanie kondičky však môže pomôcť obnoviť hormóny potrebné na vyvolanie pravidelného menštruačného cyklu.

7. Ak máte nadváhu, schudnite

Rovnako ako podváha, aj nadváha môže byť príčinou nepravidelnej menštruácie. Porozprávajte sa s vaším lekárom, ktorý vám pomôže navrhnúť zdravý režim cvičenia a stravovania. Ak potrebujete schudnúť, je veľmi dôležité, aby ste to robili bezpečne. Vyhýbajte sa extrémnym diétam a cvičeniam. Mohlo by to ešte viac narušiť váš menštruačný cyklus.

8. Minimalizujte stres

Niektoré štúdie potvrdili, že vysoká úroveň stresu súvisí s nepravidelnou menštruáciou. Ak pociťujete stres a mešká vám menštruácia, je veľmi pravdepodobné, že to je práve kvôli tomu. Pokúste sa nájsť metódy, ktoré vám pomôžu zbaviť sa stresu. Vyskúšajte napríklad:

  • ľahkú jógu,
  • meditáciu,
  • minimalizovať všetky možné spúšťače stresu vo vašom okolí,
  • tráviť čas s blízkymi,
  • vedomé dýchanie,
  • prechádzky v prírode.

Keď nájdete techniku, ktorá pre vás funguje, pokúste sa ju praktizovať denne aspoň niekoľko minút.

9. Orgazmus

Sex a orgazmus sú príjemné spôsoby, ktoré vám môžu pomôcť privodiť menštruáciu. Kombinácia hormónov vylučovaných počas sexuálnej aktivity a kontrakcií maternice v priebehu orgazmu môže prispieť k rozšíreniu krčka maternice.

10. Vitamín C

Konzumácia veľkého množstva vitamínu C môže pomôcť vyvolať menštruáciu. Je to spôsobené účinkami vitamínu C na hladinu estrogénu a progesterónu. Tieto hormóny majú vplyv na načasovanie menštruačného cyklu. S vitamínom C však treba postupovať opatrne. Zatiaľ neexistujú žiadne vedecké dôkazy, ktoré by potvrdili, že zvýšený príjem tohto vitamínu v strave nie je škodlivý.

Ak sa rozhodnete pre túto metódu, konzumujte nasledovné potraviny:

  • zelená listová zelenina (špenát, kapusta),
  • citrusové plody (citróny, pomaranče, grapefruity),
  • brokolica a ružičkový kel.

11. Teplý kúpeľ

Teplý kúpeľ alebo obklad na brucho dokážu uvoľniť napäté svaly, zmierniť emocionálny stres a zvýšiť prietok krvi v oblasti panvy. Zlepšené prekrvenie tejto oblasti podporuje zdravý hormonálny cyklus. V niektorých prípadoch je hormonálna nerovnováha dôvodom oneskorenej menštruácie, a preto teplé kúpele pomáhajú zmierniť spomínaný problém.

12. Vyhýbajte sa nadmernému cvičeniu

Nadmerné cvičenie môže narušiť váš menštruačný cyklus a spôsobiť meškanie menštruácie. Ak cvičíte pravidelne a váš tréning je intenzívny, dajte si prestávku alebo spomaľte. Intenzívne cvičenie môže narúšať hormonálnu rovnováhu alebo spôsobovať nadmernú stratu telesného tuku. Skúste zmierniť vašu cvičebnú rutinu alebo si niekoľko dní oddýchnite.

Vynechanie menštruácie často nie je vyslovene z cvičenia, ale preto, že spaľujete viac tuku a kalórií ako vaše telo dokáže nahradiť. Ak ste športovkyňa alebo cvičíte nadmerne, je veľmi dôležité, aby ste dostatočne jedli.

Foto: Shutterstock.com

Ako si udržať pravidelný menštruačný cyklus?

V tejto časti článku si povieme o užitočných tipoch na udržanie zdravého a pravidelného menštruačného cyklu. Dôležitými faktormi sú najmä zdravé stravovanie, pohyb, zvládanie stresu a udržiavanie správnej hmotnosti. Na reguláciu vášho menštruačného cyklu môžete po dohode s lekárom užívať aj antikoncepciu.

Jedzte vyváženú stravu

Podváha alebo podvýživa môžu spôsobovať vynechanie menštruácie. Ak neprijímate dostatok kľúčových živín, môže to byť problém. Konzumujte aspoň 3 vyvážené jedlá denne, aby ste získali všetky živiny potrebné na podporu vášho reprodukčného zdravia. Pre zdravý menštruačný cyklus je obzvlášť dôležité prijímať dostatok vápnika. Odporúčaná denná dávka pre dospelú ženu činí 1000 až 1300 mg. Ak trpíte poruchami stravovania, vyhľadajte odbornú pomoc.

Udržiavajte si optimálnu hmotnosť

Menštruáciu často ovplyvňujú aj zmeny telesnej hmotnosti. Nízka telesná hmotnosť spôsobuje u mnohých žien nepravidelnú menštruáciu alebo dokonca jej úplné vynechanie. Telo potrebuje nejaký tuk na produkciu hormónov súvisiacich s menštruáciou a keď ich nemá, jednoducho ju zastaví. Aj vysoká telesná hmotnosť alebo náhle zmeny hmotnosti môžu spôsobiť nepravidelnú menštruáciu.

Užívajte hormonálnu antikoncepciu

Menštruačný cyklus je možné efektívne regulovať pomocou hormonálnej antikoncepcie. Antikoncepcia udržiava hladinu hormónov vo vašom tele regulovanú, a preto ide o bežný spôsob liečby nepravidelnej menštruácie. Opýtajte sa na hormonálnu antikoncepciu vášho lekára, ktorý vám ju po zvážení predpíše. Aby sa vám menštruácia dostavovala pravidelne, užívajte antikoncepciu presne podľa predpisu.

Hormonálna antikoncepcia je iba na lekársky predpis. Niekedy sa na trhu objavujú podvodné firmy predávajúce antikoncepciu bez predpisu. Takáto antikoncepcia vám môže uškodiť, preto nikdy neužívajte tabletky, ktoré vám neboli predpísané lekárom. Je však dôležité poznamenať, že užívanie hormonálnej antikoncepcie so sebou prináša aj vedľajšie účinky. Odporúčame vám vopred sa o nich informovať.

Kedy navštíviť lekára?

Ak vám menštruácia mešká viac ako 3 mesiace, navštívte vášho lekára. Tento problém zvyčajne nemá vážnu príčinu, no je dôležité objednať sa na vyšetrenie. Lekár vám pomôže zistiť, prečo vaša menštruácia mešká. Príčinou môže byť stres, hormonálna nerovnováha alebo nesprávna výživa. Dievčatá, ktoré majú viac ako 15 rokov a ešte sa u nich menštruácia neobjavila, by mali taktiež navštíviť lekára.