Aj keď kúpeľňa patrí medzi menšie miestnosti vo vašom byte, výber vhodného nábytku dá naozaj zabrať. Z každej strany na vás číhajú potenciálne hrozby ako vlhkosť, voda alebo para. A povedzme si úprimne, kto z nás aspoň raz neodstraňoval z kúpeľňovej skrinky škvrnu od make-upu alebo vrstvu laku na nechty, nikdy neupratoval.

Nábytok do kúpeľne musí byť teda nielen dizajnovým kúskom, ale aj dokonale funkčným doplnkom, ktorý poskytne dostatok priestoru, bude odolný vode a vlhku a vyčistíte ho raz-dva. Pri výbere sa kladie dôraz najmä na skrinky, pretože ich využívame na maximum. To znamená, že sa aj najrýchlejšie opotrebujú. Ako teda vybrať vhodnú skrinku do kúpeľne?

Kúpeľňová zostava ISTRIA
Kúpeľňová zostava ISTRIA

Typy kúpeľňových skriniek

Nízka kúpeľňová skrinka

Nízke kúpeľňové skrinky sú širšie a tým zaberajú viacej miesta. Poskytujú priestor aj na vrchu, takže môžu slúžiť napríklad ako kúpeľňový stolík, na ktorý si odložíte make-up alebo rôzne dekorácie. Umiestniť ich môžete aj ako samostatné skrinky pod alebo nad umývadlo. Vybrať si môžete z dvoch druhov:

Závesné skrinky

Šikovné riešenie pre tých, ktorí chcú mať svoje veci vždy na očiach. Využijete ich aj v prípade, že nemáte dostatok miesta na zemi – zavesiť ich môžete jednoducho kamkoľvek. Niektoré z nich sú stavané špeciálne na to, aby boli umiestnené nad umývadlom. Sú vybavené zrkadlom, kvalitným osvetlením a zároveň ponúkajú úložný priestor napríklad na zubné kefky.

Kúpeľňová skrinka so zrkadlom Bay 503
Kúpeľňová skrinka so zrkadlom Bay 503

Skrinky s nožičkami

Ich výhodou je, že nemusíte nikde vŕtať. Vďaka tomu, že nie sú prichytené napevno ich môžete podľa potreby presúvať alebo obmieňať. Majú dostatok úložného priestoru na uteráky, župany alebo čistiace prostriedky.

Vysoká kúpeľňová skrinka

Vysoké skrinky sú skvelou alternatívou do menších, menej priestranných kúpeľní. Delia sa na viacero častí, do ktorých sa vám zaručene zmestí všetko, čo potrebujete. Spodná časť je väčšinou vybavená dvierkami, zatiaľ čo vrchná je otvorená.

Vysoká skrinka s košom Naturel Wenge 35 cm, wenge WENGEV35K
Vysoká skrinka s košom Naturel Wenge 35 cm, wenge WENGEV35K

Umývadlové skrinky

Špeciálne umývadlové skrinky sa skladajú z dvoch kusov – z klasického úložného priestoru a z umývadla. Na rozdiel od nízkych skriniek majú v sebe umývadlo zabudované, čiže je možné kúpiť ich len ako celok. Vybrať si môžete z rôznych veľkostí a farieb, ktoré hravo doladíte do akejkoľvek kúpeľne.

Na čo by ste mali myslieť pred kúpou kúpeľňovej skrinky?

Veľkosť miestnosti

Pri výbere vhodnej skrinky do kúpeľne je veľmi dôležitá veľkosť miestnosti. Máte veľkú kúpeľňu alebo šetríte každý centimeter? Priestrannejšie kúpeľne si môžu dovoliť nízke skrinky, prípadne kombináciu nízkej a vysokej. Ak však zápasíte s miestom, vyberte si jednu z vysokých kúpeľňových skriniek. Tie majú v sebe častokrát zabudovaný kôš na bielizeň, ktorý po naplnení vysypete do práčky a vrátite naspäť do skrine.

Materiál odolný vode a vlhkosti

Kúpeľňový nábytok je vhodný aj do iných izieb, no nie každý typ nábytku môžete umiestniť do kúpeľne. V kúpeľni je totiž zvýšená vlhkosť a často sa stáva, že sa skrinky dostanú do kontaktu s vodou. Absolútnym základom je lakovaná MDF doska, ktorá je ošetrená polyuretánovým lakom. Korpusové časti musia byť pevné a odolné voči vlhkosti aby nenapučali.

Vhodný materiál do kúpeľne

Najčastejšie používanými a najviac vyhľadávanými materiálmi sú masív alebo plast. Drevo pôsobí exoticky a luxusne a má veľmi vysokú nosnosť. Plast je obľúbený najmä kvôli jednoduchému čisteniu a minimalistickému dizajnu.

Najmenej vhodný materiál do kúpeľne

Medzi najmenej vhodné materiály patrí drevotrieska. Tá má síce zvýšenú vodeodolnosť, no to neznamená, že ju môžete ľubovoľne polievať vodou. Zvýšená vodeodolnosť síce zabráni tomu, aby ste museli skrinku vyhodiť po prvom kontakte s vlhkosťou, no pri častejších „nehodách s vodou“ sa tomu nevyhnete.

Lesklé vs. matné kúpeľňové skrinky

Trendy lesk si postupne získava každú miestnosť modernej domácnosti. Lesklé kúpeľňové skrinky pôsobia výraznejšie a rozžiaria každú kúpeľňu. Je úplne jedno, akú farebnú kombináciu si zvolíte, lesklé skrinky dodajú šmrnc v akomkoľvek prevedení.

Matné skrinky do kúpeľne sa zasa pýšia tajomnou eleganciou, ktorá krásne vynikne na bielej alebo čiernej. Vhodné sú aj na výraznejšie farebné kombinácie, pretože nepôsobia lacno, ale naopak veľmi luxusne. Kúpeľňa oživená matnou červenou, modrou alebo zelenou sa okamžite stane obľúbenou miestnosťou v dome alebo byte.

TEMPO KONDELA Mason kúpeľňa biela
TEMPO KONDELA Mason kúpeľňa biela

Ochrana kúpeľňového nábytku:

  1. Skrinky nečistite agresívnymi prostriedkami, aby sa nepoškodil povrch.
  2. Po styku s vodou nábytok dôkladne osušte.
  3. Zaistite správne odvetrávanie, vďaka ktorému zabránite plesniam a vlhkosti poškodiť nábytok.
  4. Rovnako dôležité je správne vykurovanie. Príliš vysoká alebo naopak, príliš nízka teplota v kúpeľni môže skrátiť životnosť nábytku.
  5. Miestnosť opustite až vtedy, keď sa uistíte, že v kúpeľni nie sú zapnuté žiadne elektrické spotrebiče, ako napríklad kulma alebo žehlička na vlasy.
  6. Mokré uteráky alebo oblečenie môžu spôsobiť fľaky na nábytku.
Komentáre k: Ako by mala vyzerať ideálna kúpeľňová skrinka?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.