Kašeľ je reflexná reakcia, ktorou sa čistí naše hrdlo od hlienov a cudzích dráždivých látok, ako napríklad prach, peľ či iné alergické stimuly. Hoci je bežné odkašliavanie v poriadku, pri častom a pretrvávajúcom kašľaní treba zbystriť pozornosť. Našťastie, existuje niekoľko rýchlych a účinných metód, ako sa zbaviť kašľa za 24 hodín.

Na začiatok je potrebné si ujasniť, aký typ kašľa nás v skutočnosti trápi a kde sa skrýva jeho príčina.

Foto: Shutterstock.com

Ako rozoznať kašeľ

„A aký máte kašeľ?” je otázka, ktorú sme v živote počuli viackrát, no nie vždy sme si boli istí správnou odpoveďou. Vypytujúci sa lekár či lekárnik ňou zisťuje, ktorý typ kašľa nás trápi, a teda či zápasíme so suchým, alebo vlhkým kašľaním.

Okrem toho sa môžu opýtať na dĺžku trvania kašľania, na základe ktorej určia, či sa jedná o akútny, subakútny, alebo chronický kašeľ.

Akútny kašeľ

Akútnym kašľom sa myslí stav kašlania, ktorý trvá kratšie ako tri týždne. Väčšinou sa spustí pri kontakte s dráždivými látkami alebo alergénmi a pominie bez nasadenia liečby. Vtedy hovoríme o neinfekčných príčinách akútneho kašľa.

Za akútnym kašľaním spôsobeným infekčnými príčinami môžeme hľadať napríklad vírusové infekcie horných dýchacích ciest alebo sínusové infekcie.

Subakútny kašeľ

V prípade subakútneho kašľa sa nejedná o bežné pokašliavanie. Človeka trápi tri až osem týždňov a môže byť indikátorom infekčných chorôb či začiatku chronického kašľa.

Foto: Shutterstock.com

Chronický kašeľ

Pretrvávajúce a dlhé kašľanie označujeme ako chronický kašeľ. Ide o problém, na ktorý by ste mali upozorniť vášho lekára. Môže byť prejavom chronických zápalových ochorení dýchacích ciest, autoimunitného ochorenia, refluxu pažeráka či nezdravého životného štýlu.

Vyšetrenie príčiny chronického kašľa netreba podceniť. Posúdenie symptómov chronického kašľa nie je v praxi vždy jednoznačné – jeho príčiny majú poväčšine prekrývajúce sa prejavy.

Suchý kašeľ

Väčšina z nás ho pozná ako dráždivé a dusivé kašľanie. Sprevádza ho pocit škriabania v krku bez vykašliavania hlienov. Najčastejšie je prejavom kontaktu s dráždivými látkami či ako vedľajší účinok niektorých liekov.

Môžeme ho potlačiť voľne dostupnými liekmi v rôznych formách – napríklad tabletky, sirupy, kvapky a masti.

Rovnako je možné ho zmierniť i naparovaním sa alebo zábalmi – napríklad Priessnitzovým obkladom.

Ďalej je pri suchom kašli potrebné dodržiavať pitný režim a dopriať si dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, čím podporíme uvoľnenie nosovej sliznice.

Vlhký kašeľ

Kašeľ znepríjemnený vykašliavaním hlienu označujeme ako vlhký kašeľ. Na prieduškách spôsobuje „chraptenie” a pri vykašliavaní pociťujeme bolesť nielen v hrdle, ale i na hrudi.

Zahlieneným dýchacím cestám pomáhajú lieky vo forme pastiliek, kvapiek, sirupov, šumivých tabliet a rozpustných práškov. Aj v prípade vlhkého kašľa je nevyhnutné dbať o zvýšený príjem tekutín.

Pre liečbu je dôležitý kľudový režim (ideálne so zvýšenou polohou hlavy) a príjem vitamínov a minerálov na zlepšenie imunity.

Z tých sa najlepšie výsledky pripisujú echinacei, ženšenu kórejskému, hlive ústricovej, hube reishi, kurkumínu, vitamínom C a D3, probiotikám a zinku.

Foto: Shutterstock.com

Kedy sa obrátiť na lekára?

V prípade, že váš kašeľ sprevádzajú symptómy ako horúčka, bolesť hrudníka, bolesť hlavy, malátnosť, ospalosť alebo zmätenosť, je nevyhnutné o tom informovať vášho lekára. Rovnako závažnými príznakmi sú vykašliavanie krvi alebo ťažkosti s dýchaním, ktorých podcenenie môže skončiť fatálne.

Aké sú najčastejšie príčiny kašľa?

V rámci domácej liečby kašľa odporúčame zamerať sa na zapríčinenie jeho vzniku. Medzi najčastejšie príčiny kašľa patria:

  • cudzie dráždivé látky a alergény – prach, peľ, roztoče, smog, dym, plyn, cigaretový dym, výpary z chemikálií a podobne,
  • chladné ovzdušie,
  • infekcie horných dýchacích ciest – chrípka, prechladnutie a podobne,
  • infekcie dolných dýchacích ciest – akútna alebo chronická bronchitída, zápal pľúc, cystická fibróza a podobne,
  • bakteriálne infekcie – napríklad čierny kašeľ,
  • reflux pažeráka,
  • rakovina pľúc,
  • fajčenie,
  • astma,
  • psychogénny kašeľ – psychosomatický symptóm pri prežívaní stresu,
  • nežiadúce účinky niektorých liekov – napríklad pri liečbe vysokého krvného tlaku a srdcových ochorení.
Foto: Shutterstock.com

Ako by mala vyzerať prevencia proti kašľu?

Ako býva pri chorobách zvykom, najlepšou ochranou zdravia je prevencia. To platí aj v prípade takého všedného javu, akým je kašeľ. Zamerajte sa na nasledovné preventívne opatrenia:

  • dbajte na zdravú stravu a životný štýl,
  • dávajte pozor na dostatočný príjem čistej vody,
  • zbavte sa zlozvyku fajčenia,
  • doprajte si čerstvý vzduch s optimálnou vlhkosťou (vetranie, prechádzky, pobyt v prírode),
  • venujte zvýšenú pozornosť hygiene rúk, zdieľaných predmetov a priestorov,
  • vyhýbajte sa kontaktu s chorými ľuďmi,
  • obmedzte príjem potravín a tekutín spúšťajúcich reflux (mastné a vyprážané jedlá, pálivé a viac korenené jedlá, kofeín, alkohol, kyslé šťavy, čokoláda, sladkosti).

Tip na článok: Viac o probléme refluxu sa dozviete v článku Ako sa zbaviť pálenia záhy a kedy je potrebné vyhľadať lekára?

6 tipov, ako utíšiť kašeľ

Vzhľadom na to, že mnohokrát je suchý dráždivý kašeľ prejavom alergie alebo zvýšeného výskytu alergénov a dráždivých látok v bezprostrednom okolí, je možné ho rýchlo upokojiť až zastaviť. Poradíme vám, ako sa zbavit kašľa za 24 hodin, resp. čo najskôr.

Foto: Shutterstock.com

Doprajte si teplý čaj

Teplé nápoje pomáhajú upokojiť boľavé hrdlo a uľahčujú vykašliavanie hlienov. Existuje niekoľko druhov bylín a korenia, ktoré preukázateľne pomáhajú pri liečbe kašľa a s ním spojených symptómov. V obchode by ste nemali prehliadnuť:

·       Majorán – čaj z majoránu sa v tradičnej medicíne používa na zmiernenie hneď niekoľkých zdravotných ťažkostí. Pôsobí protizápalovo a zmierňuje oba typy kašľa. Nepríjemné kašlanie pomôže zmierniť uvoľnením hlienov a upokojením nervov.

Je rozšírený nielen pre svoju výbornú chuť, ale i obsah vitamínov C a A, betakaroténu a minerálov ako vápnik a železo.

·       Koreň sladkého drievka – ten je známy pre svoj upokojujúci účinok na kašeľ a schopnosť uľahčiť vykašliavanie hlienov. Je preň charakteristická sladká chuť a považuje sa za zdroj bohatý na antioxidanty.

Ďalej je dobrým zdrojom skupiny vitamínov B a vitamínu E a minerálov ako je vápnik, fosfor, železo, cholín, draslík, horčík, kremík, zinok a selén.

Ozdravujúci efekt sladkého drievka dosiahnete pitím odvaru z mletého koreňa. Asfaltovo čierny nápoj prinesie úľavu od suchého dráždivého kašľa, a to aj pri astme či upchatých dutinách.

·       Kurkuma – nápoju z kurkumy sa pripisujú antibakteriálne, antivírusové a protizápalové vlastnosti. Preto sa toto indické korenie neraz odporúča zahrnúť do liečby kašľa. Obsahuje vitamín C, sodík, železo a kurkumín – prírodné žlto-oranžové farbivo s antioxidačnými účinkami.

Zlepšiť chuť kurkumového čaju môžete napríklad pridaním medu alebo zázvoru.

Foto: Shutterstock.com

·       Cibuľa – všeobecne spoľahlivým zdrojom vitamínov a minerálov je v čase choroby aj cibuľa. Napriek tomu, že snáď v každej domácnosti sa nájde niekto, kto ju „nemusí”, vo chvíľach oslabenej imunity je skutočným darom pre svoj vysoký obsah kyseliny listovej a vitamínu C, ako aj vitamínov A, E, K, skupiny B vitamínov, železa, draslíka, horčíka a zinku.

Navyše, cibuľa má antibakteriálny účinok na sliznicu nosa, úst a hltanu a zabraňuje uvoľňovaniu histamínu z buniek, za čo je vďačný nejeden alergik. Nie je preto náhoda, že cibuľový čaj patrí medzi najúčinnejšie nápoje proti kašľu.

Pitie čaju by malo byť v čase choroby samozrejmosťou. Výhodou je, že z pestrého množstva darov prírody si každý dokáže vybrať čo mu chutí. Ozdravujúce účinky vášho obľúbeného čaju tak môžete obohatiť napríklad pridaním cesnaku, zázvoru, bazy, anízu, tymianu či mäty – ďalších rastlín, ktoré zaberajú proti kašľu.

Foto: Shutterstock.com

Jedzte teplé polievky

Pri teplých tekutinách sa trochu zdržíme – ako sme uviedli v prípade čaju, pomáhajú uvoľniť hrdlo a podporujú tým jeho hojenie sa. Ak však náhodou nepatríte k milovníkom čajov, zabezpečte si príjem tekutín vo forme poctivého domáceho vývaru so zeleninou. Polievky sú totiž výborným zdrojom živín, vitamínov a minerálov, ktoré v stave oslabenej imunity potrebujeme najviac.

Foto: Shutterstock.com

Konzumujte bio med

Medu sa pripisujú nielen antibakteriálne účinky, ale zároveň dokáže upokojiť podráždené hrdlo príjemným a sladkým spôsobom. Na kašeľ vám pomôže priama konzumácia niekoľkých lyžičiek medu počas dňa či jeho pridanie napríklad do čaju alebo vody.

Najzdravší med je surový. Pri jeho výbere sa spoliehajte výlučne na overených včelárov a dodávateľov. Pre zachovanie zdravotných účinkov ho prijímajte bez zbytočnej tepelnej úpravy, napríklad pridávaním do vychladnutých nápojov.

Foto: Shutterstock.com

Uvoľnite dutiny kloktaním slanej vody a naparovaním sa

Odskúšaným spôsobom, ako zefektívniť liečbu kašľa, je kloktanie teplej slanej vody. To je najlepšie vykonať ráno po zobudení a večer pred spaním. Teplá slaná voda zmierňuje podráždenie a uvoľňuje hlieny.

Podobne ako kloktanie slanou vodou, i naparovanie je účinná metóda v liečbe dutín a priedušiek. Para zvlhčí suchú a podráždenú sliznicu v nose a v hrdle, čím zapôsobí upokojujúco na kašeľ.

Na inhaláciu pary postačí ohriata voda – v mikrovlnke alebo na sporáku. Horúcu vodu prelejeme do misky a prikryjeme utierkou. Na hlavu si priložíme uterák a teplý vzduch pomaly inhalujeme 2 až 3 minúty. Naparovanie takto môžeme opakovať niekoľkokrát v priebehu dňa.

Zvýšte príjem tekutín a vitamínu C

Ako na viacerých miestach v článku spomíname, dodržiavanie pitného režimu je v prevencii, ako i v liečbe kašľa, nevyhnutné. Zatiaľ čo vás teplý čaj príjemne uvoľní, čistá voda podporí vylučovanie baktérií.

V prípade oslabenej imunity a kašľa odporúčame do vody pridať vitamín C – buď vo forme lieku, alebo šťavy z čerstvého citróna. Ďalším tipom je pitie minerálnej vody, ktorá napomáha čisteniu priedušiek.

Foto: Shutterstock.com

Priessnitzov obklad

Priessnitzov obklad sa skladá z troch vrstiev rôznych materiálov. Tie vyvolávajú tri fázy zaparovacieho zábalu:

  • zúženie ciev pri kontakte so studenou látkou,
  • prekrvenie a stabilizovanie teploty prekrytím suchou vrstvou,
  • zahriatie ďalšou vrstvou materiálu.

Zábal pripravíme dôsledným obalením boľavého krku látkou, ktorú predtým namočíme do studenej vody. Na mokrú látku priložíme suchý a neprievzdušný materiál (napríklad igelit), na ktorý uložíme ďalšiu suchú látku ako uterák alebo šatku.

Domáce recepty na suchý kašeľ

Na suchý kašeľ je dôležité reagovať čo najrýchlejšie. Rokmi overených je hneď niekoľko jednoduchých receptov, ktoré si dokážete pohodlne pripraviť aj v domácich podmienkach. Pri ich včasnej konzumácii sa kašľa môžete zbaviť už za 24 hodín.

Foto: Shutterstock.com

Domáci cibuľový sirup s medom

Cibuľový sirup je rozšírený tradičný liek na upokojenie suchého kašľa. Navyše, uvoľňuje podráždené hrdlo a podieľa sa na zmierňovaní zápalu. Pripravte si sklenený pohár s uzáverom, 3 biele cibule, bio citrón a med.

Spôsob prípravy:

  1. Očistenú cibuľu a citrón s kôrou nakrájame na kolieska.
  2. Kolieska striedavo uložíme do skleneného pohára a na záver zalejeme medom.
  3. Pohár zatvoríme a suroviny necháme lúhovať aspoň 3 hodiny.
  4. Vylúhovaný sirup je po scedení pripravený na konzumáciu. Pre dlhšie používanie je potrebné sirup skladovať v chladničke.
Foto: Shutterstock.com

Cibuľový čaj

Vďaka tejto starej-dobrej klasike vyzdravelo nejedno boľavé hrdlo. Na poriadnu dávku cibuľového čaju si pripravte ½ kg cibule, vodu a väčší hrniec.

Spôsob prípravy:

  1. Nakrájanú ošúpanú cibuľu zalejeme do hrnca s vodou (asi 3 litre vody).
  2. Cibuľu varíme, kým sa polovica vody neodparí.
  3. Odvar presunieme zo sporáka a necháme vychladnúť.
  4. Vychladený odvar scedíme a v šálke ho podľa chuti osladíme medom, prípadne osviežime citrónovou šťavou. Skladujeme v chlade.
Foto: Shutterstock.com

Domáci medovo-citrónový sirup

Nenáročný a rýchly recept na uvoľnenie chorého hrdla. Na prípravu vám postačia iba 3 suroviny – olivový olej, med a citrón.

Spôsob prípravy:

  1. V hrnci zmiešame ½ šálky medu, ½ šálky olivového oleja a šťavu z 5 citrónov.
  2. Vzniknutý roztok miešame na miernom plameni až do varu.
  3. Teplý sirup odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť.
  4. Sirup sa najlepšie uchováva v sklenenej dóze v chladničke a môžeme konzumovať podľa potreby – kým kašeľ neustúpi.

Orechový čaj

Čaj zo škrupín vlašských orechov je ďalší obľúbený „babský recept” proti všetkým typom kašľa. Je výborný na odstránenie hlienov. Doma si ho pripravíte zo škrupín 10 až 12 orechov, 0,5 litra vody a medu.

Spôsob prípravy:

  1. Orechové škrupiny umyjeme, dáme do hrnca s vodou a necháme cez noc lúhovať – ideálne až 12 hodín.
  2. Vylúhované škrupiny povaríme 5 minút a následne scedíme.
  3. Orechový odvar osladíme medom a celý vypijeme.

Nech už vás prekvapí ktorýkoľvek typ kašľa, majte na pamäti, že zaručenou cestou k úspešnému a rýchlemu uzdraveniu je včasná reakcia. A teda – identifikovanie príčiny vzniku kašľa a prvá pomoc, akou je jeho domáca liečba.