V garsónkach a menších bytoch nemáme zvyčajne miesta nazvyš. Treba šetriť s každým centimetrom. Od toho sú tu multifunkčné kusy nábytku, ktoré nám poskytnú viac funkcií naraz. Praktickým a takmer nevyhnutným doplnkom je rozkladacia sedačka v obývačke. Ak na nej ale plánujete denne spať, zbystrite. Vyberte si sedaciu súpravu na každodenné spanie, ktorá vám nezhuntuje chrbát a ktorá bude vhodná pre každodenné spanie. Ako na to?

Ako často plánujete sedačku rozkladať?

Ak vyberáte rozkladaciu sedaciu súpravu, vždy rozlišujte, či ju potrebujete pre príležitostné spanie, alebo každodenné. Aj pre váš chrbát to bude veľký rozdiel.

Kým pre občasné spanie môže bohato stačiť sedačka bez matraca, kde plochu na ležanie vykúzlite zložením niekoľkých sedákov. U každodenného spania už potrebujete kvalitný celistvý matrac, ktorý bude prispôsobený vašej váhe, dĺžke a preferencie tvrdosti ložnej plochy.

Aké ďalšie otázky je potrebné položiť si pred kúpou sedacej súpravy na každodenné spanie?

  • Koľko osôb sedačku bude využívať?
  • Aká je dispozícia vašej obývačky?
  • Aká veľká je váš obývacia izba?
  • Máte deti alebo domácich miláčikov?
  • Aký je váš cenový limit?

Rozloženie sedacej súpravy musí byť jednoduché

Pre každodenné spanie na pohovke nie je dôležitá len kvalita matraca a sedačky, ale aj jednoduchosť jej rozloženie. Od toho sa odvíja aj mechanizmus otvárania, ktorých je u sedacích súprav hneď niekoľko typov. Každá je špecifická a ovplyvňuje pohodlie pre každodenné manipuláciu s gaučom. Aké sú tie najčastejšie typy rozloženie sedacích súprav?

Typy rozkladích sedacích súprav

1. Click-clack výsuvný systém

Zdroj: biano.cz

Medzi najjednoduchšie typy rozkladania patrí Click-Clack systém. Jedná sa o posteľ / pohovku, ktorá sa zo sedačky na lôžko premení dvoma pohybmi pripomínajúce zvuk click-clack. Opierka pohovky sa položí na chrbát na úroveň sedáku sa sklopí. Vznikne tak dosť priestoru na spanie pre návštevy.

Sedacia súprava na každodenné spanie – áno či nie?

2. Vysúvací systém celistvého matraca

Zdroj: biano.cz

Po každodenné spanie je najvhodnejšia z hľadiska pohodlia aj kvality opierky chrbta spanie na rozkladacej sedačke, ktorá ukrýva celistvý matrac. Matrac býva obvykle umiestnený na odpruženom rošte, ktorý ešte viac podporí váš spánok a zvládne aj veľké zaťaženie. Za sedačky tohto typu si viac priplatíte, samotný matrac tiež niečo stojí. Budete mať ale dva kusy nábytku v jednom a navyše istotu, že si spaním na pohovke nezruinujete chrbát. A to sa oplatí.

Sedacia súprava na každodenné spanie – áno či nie?

3. Sklopné operadlo

Zdroj: biano.cz

Rozkladacie sedacie súpravy nájdeme veľmi často v našich domovoch i s rozložením v pomocou sklopenia chrbta. Lôžko získame tak, že posunieme sedaciu časť dopredu a sklopíme operadlo do vodorovnej polohy. Je potrebné pri každej príprave lôžka pohovku odsunúť od steny, čo môže byť pomerne nepraktické, ak ju budete rozoberať často. Ani plocha na ležanie nie je úplne vhodná na každodenné spanie, nemusí tvoriť ideálnu rovinu.

Sedacia súprava na každodenné spanie – áno či nie?

4. Vysúvacia zásuvka s rozložením

Zdroj: biano.cz

Sedacie súpravy, ktoré sa rozložia pomocou vysúvacie zásuvky, patrí medzi veľmi častý a obľúbený typ pohovky. Matrac a plocha na ležanie je ukrytá vo výsuvnom šuplíku, ktorý vysunieme a ťahom za madlo vytiahneme do výšky sedáka. Vznikne tak plnohodnotný priestor na spanie. Nemusí byť pre všetkých stopercentne pohodlná, pretože časť plochy na ležanie je stále na sedacej časti, kde plocha nemusí byť rovná ani celistvá. Ak by vám nerovnosti sedacie plochy vadili, problém vyriešite krycie matracov.

Sedacia súprava na každodenné spanie – áno či nie?

5. Belgický typ rozkladania

Zdroj: biano.cz

Tento typ sedacích súprav možno poznáte z minulosti, rozkladacie gauče belgického typu totiž boli hitom minulého storočia. Lôžko je tvorené kovovým skladacím ležadlom, na ktorom je umiestnená tenší matrac. Lôžkový priestor ale nie je tak robustný a silný, aby zniesol každodenné spanie, nie je preto dobré tento typ používať pre časté nocovanie.

Sedacia súprava na každodenné spanie – áno či nie?

Nepodceňte kvalitný matrac

Kvalitný matrac je niečo, na čom by ste rozhodne nemali šetriť. Zaručí vám pohodlný a nerušený spánok, dlhodobo ale bude mať aj veľmi pozitívny vplyv na vaše telo a chrbát. Rovnako ako pri posteli aj u rozkladacie pohovky je plnohodnotná matrac alfou a omegou.

Kvalitná rozkladacia sedacie súpravy majú miesto roštov pevné pružiny. Riešením je tiež vodorovne položená pružina v tvare vlnovky. Ďalšou možnosťou sú bonellové pružiny.

Aký matrac zvoliť?

  • Penové matrace sú dnes veľmi obľúbené a populárne. Môžete si vybrať polyuretánovú penu (PUR penu), studenú penu (HR penu) a lenivou penu (pamäťovú penu).
  • Ďalším typom sú sendvičové matrace, kde je kombinácia pien s kokosovým vláknom alebo latexom.
  • Existujú aj matrac z prírodných materiálov, ako je bio pena, matrac z kokosového vlákna, z konských vlasov alebo pohánky.
  • Pružinové matrace súčasného typu poskytnú vysoký komfort, dlhú životnosť a sú aj priedušné. Dobre sa prispôsobujú telu. Pružinové matrace sa delia na klasické, taštičkové a mikrotaštičkové.

Tvar sedacej súpravy

Okrem toho, že sa sedačka rozloží, je potrebné, aby vám vyhovovala aj v štandardnom stave. Podľa dispozícií bytu, členov domácnosti aj funkcia sedačky existuje niekoľko druhov sedačiek, ktoré si postupne predstavíme:

  • Rovná – skvele padne do menších izieb a garsóniek, nezaberie príliš miesta a pohodlne usadí 2 až 3 ľudí
  • Rohová – sedačka do L je dnes najčastejším typom sedacích súprav. Jej hlavnou prednosťou je, že dokáže efektívne rozdeliť priestor obývacej a jedálenskej časti. Môžete ju tak umiestniť do priestoru alebo do rohu.
  • Do U – sedačka do U je vhodná do väčších obývačiek a pre väčšie rodiny, ktoré spolu radi trávia čas. Poskytne vám dostatok priestoru pre návštevy a na večerné sledovanie televízie vám ponúkne takmer kráľovský priestor.

Sedacie súpravy s kreslami

Podľa počtu členov domácnosti si môžete vybrať aj optimálnu veľkosť sedačky tak, aby každý mal dostatok miesta. Sedacie súpravy tak môžete vyberať podľa počtu miest, ale aj počtu jednotlivých častí súpravy – kresiel či menších pohoviek. Zhrňme si to:

Sedacie súpravy podľa veľkosti delíme na dvojmiestne, trojmiestne aj viacmiestne.

Podľa jednotlivých komponentov sedacej súpravy môžete vyberať:

  • sedaciu súpravu s kreslami 3 + 2 + 1 (trojciferná sedačka, dvojciferná, kreslo),
  • 3 + 1 + 1 (trojciferná sedačka a dve kreslá)
  • a 3 + 2 (trojciferné a dvojmiestna sedačka).

Ako rozkladacia sedaciu súpravu udržiavať?

Rozkladacie sedačku pre každodenné spanie budete zrejme používať každý deň. Je preto dôležité sa o ňu aj adekvátne starať, aby vám dlho vydržala v čo najlepšom stave. Aké praktické tipy, ktoré vám môžu pomôcť?

  • praktické sú odnímateľnú poťahy sedačky, ktoré môžete kedykoľvek zložiť a vyprať
  • ak chcete uchrániť sedačku pred špinou, pravidelne ju impregnujte nano čističom, ktorý obalí jednotlivé vlákna, a zabráni špine dostať sa hlbšie do textilu