Zo všetkých miestností vo vašom dome je spálňa pravdepodobne jediná, v ktorej trávite čas pri kompletnej tme, za úplného svetla a aj pri niečom medzi tým. Je preto dôležité, aby ste sa v nej počas celého dňa cítili príjemne.  Jedným z faktorov, ktorý ovplyvňuje váš pocit pohody v spálni, je osvetlenie.

Svietidlá sú najdôležitejším doplnkom vašej izby. Ich úlohou nie je iba dotvárať celkový dizajn, ale aj produkovať svetlo, ktoré je nevyhnutné pre naše každodenné fungovanie. Široký výber osvetlenia v dizajnovom prevedení, rôznych veľkostiach a farbách ponúka nekonečnú škálu možností a kombinácií. To je samozrejme skvelé, no (ako sa hovorí) s veľkou mocou prichádza aj veľká zodpovednosť.

Italux GERVAIS MDM-3345-3 BK+COP
Italux GERVAIS MDM-3345-3 BK+COP

Výber vhodného osvetlenia do spálne je spolovice zábavná a spolovice náročná úloha. Popusťte uzdu svojej fantázie a dajte priestor kreativite, no nezabudnite aj na dostatočnú funkčnosť vašej novej lampy.

Zoznámte sa s typmi svetiel, ktoré môžete umiestniť do vašej spálne:

  • Lampičky – svoje miesto majú na nočných stolíkoch a stoloch. Ich výhodou je, že môžu slúžiť aj ako pracovné lampy a pokiaľ vás omrzí ich umiestnenie, dajú sa ľubovoľne presúvať.
Čierna stolová lampa s kovovým podstavcom v medenej farbe Geese, výška 26 cm
Čierna stolová lampa s kovovým podstavcom v medenej farbe Geese, výška 26 cm
  • Lustre a stropné svietidla – stropné svietidlá a lustre sú základným vybavením každého interiéru. Väčšinou sú hlavným zdrojom svetla, preto by v miestnosti určite nemali chýbať.
  • Nástenné svietidlá – dotvárajú celkový dizajn izby a slúžia ako doplnok ku stropným svietidlám v prípade rozľahlých priestorov. Rozsvietite nimi napríklad tmavý kút spálne, na ktorý centrálne svetlo nestačí alebo zvýraznite nejaký zaujímavý obraz, či sochu.
  • Stojace lampy – ich výhodou je, že ich nemusíte upevniť do podlahy, čiže sa dajú kedykoľvek premiestniť. Poskytujú dostatok svetla a okamžite rozsvietia menej osvetlené časti izby.
Stojaca lampa Viva
Stojaca lampa Viva
  • Bodovky – ide o bodové svetlá, ktoré sa upevňujú na povrch stropu. Momentálne sú veľmi obľúbené vďaka jednoduchej inštalácii a modernému prevedeniu.
  • Dekoratívne osvetlenie – ako už názov napovedá, plní najmä dizajnovú funkciu. Ak sa rozhodnete pre dekoratívne osvetlenie, môžete si dovoliť naozaj čokoľvek – od milých tematických lampičiek až po moderné svetelné pásy.

A čo všetko by ste mali zvážiť pred kúpou osvetlenia?

Účel miestnosti

Pri výbere vhodných svetiel do spálne musíte myslieť aj na to, ako často sa v miestnosti zdržujete a aký je jej účel. Pokiaľ slúži iba na odpočinok, svetlá môžu byť tlmené a menšie a vy sa tak môžete zamerať na ich štýlové prevedenie.

Pokiaľ máte izbu vyhradenú aj na prácu, je vhodné vybrať silnejšie centrálne osvetlenie, ktoré doplníte o stolovú lampu alebo nástenné svietidlo.

TRIO 225210104 Cuadro nástenné svietidlo LED 1x8W 600lm 3000K
TRIO 225210104 Cuadro nástenné svietidlo LED 1x8W 600lm 3000K

Na veľkosti záleží

V prípade veľkých miestnosti zohráva hlavnú úlohu počet svetiel a ich strategické rozloženie. Veľkou chybou je umiestnenie všetky svetiel do jedného bodu. Budete len márne dúfať, že sa tým presvetlí celá izba. Kvôli takémuto postaveniu svetiel bude jedna časť miestnosti veľmi svetlá, zatiaľ čo v ostatných častiach spálne bude tma. Svetlá by sa mali rozmiestniť tak, aby bol každý kút dostatočne osvetlený.

Slnečná vs. tmavá izba

Intenzita slnečných lúčov, orientácia izby a veľkosť okien – všetky tieto aspekty ovplyvňujú, či bude vaša izba pôsobiť slnečne alebo tmavo. Horšie je to v zimných mesiacoch, kedy sú kratšie dni a skôr sa stmieva. Vtedy sa vaša pozornosť sústredí na umelé svetlo.

Svetlá do slnečnej izby

Slnečná spálňa s veľkými oknami si nevyžaduje také množstvo umelého svetla, keďže do nej prúdi dostatok slnečných lúčov. Stropné osvetlenie alebo luster nevynechajte ani v tomto prípade. Podľa potreby môžete doplniť lampičkou alebo stojacou lampou.

Svetlá do tmavej izby

Pri tmavej izbe vsaďte na kombináciu centrálneho osvetlenia s doplnkovými svietidlami. Či si vyberiete nástenné svietidlá, stolné, či stojace lampy je len na vás. Veľmi dobrou alternatívou sú dekoratívne svetlá, ktoré môžete zavesiť napríklad nad posteľ.

Nordlux Gibraltar 59109901 NORDLUX 1_6397-5701581323988
Nordlux Gibraltar 59109901 NORDLUX 1_6397-5701581323988

Štýl

Osvetlenie musí v neposlednom rade odrážať váš zmysel pre dizajn a dopĺňať štýl, do ktorého je izba zasadená. Zároveň však nemôže príliš kričať ani pôsobiť rušivo.

Ak máte spálňu zariadenú v duchu honosnej hotelovej atmosféry, elegantný luster v hollywoodskom štýle je pre vás ideálna voľba. Milovníkov moderných kúskov zasa potešia netradičné typy a tvary, ktoré dodajú šmrnc každej miestnosti.

Materiál a farba

Nebojte sa kombinovať tradičné s netradičným a popustite uzdu svojej fantázie. Ako hlavný materiál osvetlenia môže slúžiť ratan, chróm, drevo, či dokonca betón. Avšak, pokiaľ ste zarytý zástanca klasiky, kovovými, krištáľovými alebo plastovými prevedeniami určite nič nepokazíte.

Ako pri ostatných izbových doplnkoch, aj pri osvetlení musíte myslieť na jeho farebné prevedenie. Svetlá sú akousi čerešničkou na torte celej vašej spálne. Farebné kombinácie závisia od vášho vkusu. Farby by mali navzájom spolupracovať, nie však splývať. Ak máte izbu zariadenú do pudrovej ružovej, skúste zvážiť napríklad šedé betónové lampičky.

Komentáre k: Ako vybrať osvetlenie do vašej spálne

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.