Milovníci prírody to slovo dobre poznajú. Keď sa povie piknik, väčšina z nás si predstaví deku, veľa chutného jedla a vôňu trávy. Nenechajte si túto zábavu ujsť ani tento rok – prinášame sedem tipov, ako pripraviť perfektný piknik. Vyrazte napríklad už tento víkend!

Slovo piknik má svoje korene vo francúzštine. Pôvodný výraz pique-nique symbolizoval obed v tráve. Hoci je jedlo a zábava v prírode prevažne tradíciou v USA, posledné roky naberá na popularite aj u nás. Tak kam vyrazíte?

1 | Vyberte dokonalé miesto

Ak si pri pikniku chcete niečo dobré ugrilovať alebo opiecť na ohni, potom je dobré zapátrať a vybrať miesta, kde sú verejné grily alebo kde môžete zakladať oheň. K organizovaniu pohostenia na piknik v prírode sa potom ponúkajú predovšetkým niektoré lesy alebo parky, ale nie je problém urobiť stretávku napríklad na dvore alebo na záhrade. Skrátka a dobre – nájdite také miesto, kde sa budete cítiť dobre.

Ak ste na danom mieste zatiaľ neboli, odporúčame ho navštíviť vopred. Uvidíte, či lokalita zodpovedá vašim požiadavkám. V rámci výberu toho správneho miesta je potrebné vziať do úvahy napríklad vzdialenosť od toaliet alebo možnosť voľného pobehovanie psov, ak chcete vziať aj psích miláčikov. A nudiť by sa nemali ani zúčastnené deti.

2 | Určite si čas

Kedy vlastne chcete piknik organizovať? Vyberte taký čas, ktorý vyhovuje vám aj priateľom. Snažte sa vyjsť všetkým v ústrety. Piknik možno organizovať v ktorúkoľvek dennú dobu, obľúbené sú tiež celodenné udalosti. Ak začnete skoro ráno alebo večer, potom myslite na tepelnú pohodu, pretože už môže byť trochu chladno. Oheň a hrejivé prikrývky urobia radosť.

3 | Nie je posedenie ako posedenie

Piknik deka iste postačí, práve taký je tradičný piknik. Ak však plánujete zobrať aj staršie osoby, myslite na ich pohodlie a pribaľte skladacie stoličky. Takéto kempingové kresielka sú pohodlné a skladné, preto nemusí byť problém vziať ich so sebou. Ak budete cestovať autom, môžete vziať aj niekoľko vankúšikov. Každý si nájde svoje dokonalé miesto.

4 | Čo si pripraviť na piknik ako pohostenie

Aké jedlo vziať na piknik? Ideálne voľte potraviny a hotové pokrmy, ktoré sa ľahko jedia priamo rukami. Ak plánujete grilovať alebo pripravovať ďalšie jedlá nad ohňom, potom sa vybavte najlepšie jednorazovým riadom. Po hostine jednoducho všetko vyhodíte do triedeného odpadu a zbavíte sa tak neporiadku. A čo sa hodí na piknik? Pripravte napríklad chutný koláč pre milovníkov sladkého, ovocie a zeleninu, zeleninové nátierky alebo šťavnaté sendviče. Myslite však aj na pitný režim. Limonáda alebo fľaša vína? Zistite, čo majú vaši priatelia radi a prekvapte ich.

5 | Uskladnenie potravín

Niektoré pokrmy musia byť uložené pri zodpovedajúcej teplote. Ak nemáte priestranný chladiaci box, radšej si ho požičajte. Nátierky, šalát s majonézou alebo mäso patria do chladu, rovnako ako pitie, ktoré chutí najlepšie vychladené. Aj na to je potrebné myslieť.

6 | Čo zobrať na piknik: nutnosti, ktoré sa nestratia

Nezabudnite vziať všetko, čo by vám pri pikniku mohlo chýbať. Otvárač na víno, repelent proti hmyzu alebo opaľovací krém – to všetko sú nevyhnutnosti, ktoré nechcete nechať doma. Pomôžu vám udržať pohodlie a vy si tak svoj ideálny piknik užijete naplno.

7 | Zábava je kľúč

Aby sa váš piknik stal nezabudnuteľným, nezabudnite na zábavu. Hry, lietajúci tanier, slack-line. Skrátka to, čo máte vy a vaši blízki radi. Ak beriete najmenších, myslite aj na ne. Rovnako, ako sa chcete baviť vy, budú o zábavu prosiť aj najmenší. Vytvorte teda perfektné podmienky pre všetkých – pretože spoločné spomienky sú na nezaplatenie.

Čo môže pokaziť piknik?

  • dážď (skúste nájsť miesto blízko prístrešku)
  • mravce a ďalší hmyz (nuž niektorým sa naozaj nevyhnete)
  • ak niečo zabudnete (príprava = polovica úspechu)
  • nehody na deke (vždy berte staršie deky)
Komentáre k: 7 tipov, ako pripraviť dokonalý piknik

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.