Jedným z obľúbených kúskov kuchynských doplnkov je obrus. Pre stoly je to niečo ako sviatočné šaty, ktoré vytiahneme na špeciálnu príležitosť, obmieňame podľa nálady, kombinujeme štýly a vyberáme čo najkrajšie vzory a tvary.

Nenechajte sa však zmiasť, obrusy rozhodne nie sú typ textilu, ktorý sa nosí iba pri významných príležitostiach. Vaša jedáleň môže byť „nahodená“ každý deň. Vylepšený look stola však nie je všetko, obrusy majú aj praktickú funkciu, vďaka ktorej už nad kúpou nebudete váhať ani minútu. Slúžia totiž ako ochrana rôznych povrchov.

A ďalšie tipy na kuchynský textil nájdete tu.

Obrus saténový - bledosivý (140x160 cm) veľkosť 140x160 cm
Obrus saténový – bledosivý (140×160 cm) veľkosť 140×160 cm

Výhody obrusov

  1. Ľahká údržba. Niektoré materiály stačí iba pretrieť handrou, iné je možné prať v práčke.
  2. Chránia stôl pred znečistením a poškodením.
  3. Ak sa vám prestane páčiť štýl alebo farba, nevadí. Obrus jednoducho vymeníte za nový.
  4. V prípade potreby ich bez problémov zložíte a schováte do skrine.
  5. Široká ponuka farieb, vzorov a materiálov vám dáva nekonečné možnosti výberu.
  6. Atraktívna cena.

Najvyhľadávanejšie materiály obrusov

Polyesterové obrusy

Polyester je praktický materiál vhodný na každodenné používanie. Jeho výhodou je, že ho nájdete v rôznych farebných prevedeniach a veľmi rýchlo sa častí. Ak sa obrus zašpiní od jedla, vo väčšine prípadov vám stačí vlhká handra.

Bavlnené obrusy

Bavlnené obrusy pôsobia elegantnejšie a luxusnejšie ako polyesterové. Sú veľmi príjemne na dotyk. Ich nevýhodou je, že sa pri každodennom používaní rýchlo zašpinia, takže ich často využijete iba na špeciálne udalosti. Pokiaľ si však viete poradiť s drobnými škvrnami, bavlnené obrusy ozdobia váš stôl každý deň.

Ručne šitá obojstranná štóla 150 x 50 cm
Ručne šitá obojstranná štóla 150 x 50 cm

Saténové obrusy

Saténové obrusy pôsobia sofistikovane a ľahko. Hodia sa takmer na každú príležitosť, ako napríklad svadby, oslavy, rodinné stretnutia alebo na stoly do hotelov alebo reštaurácií. Ľahko sa čistia a dodajú každej miestnosti náboj exkluzivity.

Ľanové obrusy

Vybrať si môžete 100% ľanové obrusy alebo obrusy s prímesou bavlny. Okamžite dotvoria atmosféru vašej jedálne a dodajú jej jemný a elegantný vzhľad. Pokiaľ hľadáte obrus na špeciálne akcie, siahnite po obrusoch pretkávaných zlatou alebo striebornou niťou. Stôl bude pôsobiť ešte slávnostnejšie.

Štóla na stôl ZOE, 40x140 cm
Štóla na stôl ZOE, 40×140 cm

Bambusové obrusy

Pokiaľ nie ste fanúšik tradičných obrusov, vsaďte na bambus. Bambusové obrusy oživia akýkoľvek stôl počas raňajok, obeda ale aj záhradnej grilovačky. Poteší vás aj jednoduchá údržba a naturálny vzhľad.

Damaškové obrusy

Obrusy z damašku sú synonymum absolútneho luxusu. Pôsobia elegantne a „načesane“ a zaručene dodajú slávnostný look akémukoľvek stolu. Vďaka rôznym prímesiam, ako napríklad bavlna alebo polyester sú extrémne jemné a zároveň sa ľahko čistia a krčia len minimálne. 

Typ obrusov

Stolný behúň

S pojmom „behúň“ ste sa už určite stretli pri výbere kobercov do jedálne, chodby alebo na verandu. Stolný behúň sa správa podobne – má podlhovastý obdĺžnikový tvar a zdobí iba strednú časť stola. Keďže nechráni celý stôl, má skôr dekoratívnu funkciu.

Behúň Apolena Gardena, 40 x 140 cm
Behúň Apolena Gardena, 40 x 140 cm

Obrus na celý stôl

Veľký obrus zakrýva celý stôl, čím ho chráni pred znečistením a poškodením. Je skvelou alternatívou pre tých, ktorí majú doma malé deti alebo chystajú veľkú oslavu s pravdepodobnosťou početných škvŕn.

Obrusy na celý stôl sa hodia na každodenné používanie, ale aj na sviatočné príležitosti. Vďaka širokému výberu materiálov a vzorov si zaručene vyberiete taký, ktorý bude najviac ladiť s nábytkom vo vašej jedálni.

Tvar obrusov

V prípade obrusov si vyberáte nielen materiál, farbu a typ, ale aj tvar. Vo všeobecnosti platí, že tvar obrusu by mal korešpondovať s tvarom stola, no nikde nie je napísané, že môžete troška zaexperimentovať. Vybrať si môžete z nasledujúcich obrusov:

Guľatý obrus 

Vhodný na okrúhle stoly, no pekne vynikne aj na menších štvorcových stoloch, na ktorých dostane asymetrický tvar. Hodí sa do jedálne, ale niektoré prevedenia môžete umiestniť aj na chodbu alebo na nočný stolík.

Škodák Bavlnený obrus okrúhly jednofarebný BJ-14 biely - Ø 120 cm
Škodák Bavlnený obrus okrúhly jednofarebný BJ-14 biely – Ø 120 cm

Štvorcový obrus 

Ideálny na menšie jedálenské stoly a na stolíky do obývacej izby. Už nie je pravidlom, že obrus musí presahovať stôl, preto ho v prípade potreby môžete štýlovo doladiť aj k väčším stolom.

Obdĺžnikový obrus 

Vybrať si môžete behúň alebo obrus na celý stôl. V prípade behúňov si môžete dovoliť naozaj čokoľvek. Takýto typ kobercov sa hodí do akejkoľvek miestnosti. Obdĺžnikové obrusy na celý stôl sa často používajú v reštauráciách, ale aj na klasické väčšie jedálenské stoly v domácnosti. 

Komentáre k: Ako vybrať obrus na každú príležitosť

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.