Vyzerá šatník vášho dieťaťa ako po tornáde? Chaos medzi deťmi nie je ničím zvláštnym. Ak si však nastavíte jednoduché pravidlá a dáte každej veci miesto, organizácia bude vždy jednoduchšia.

Nachystali sme si pre vás pár jednoduchých tipov, ako na to. 

Ak neviete, ako vybrať detskú skriňu, prečítajte si najprv tento článok: https://www.domium.sk/ako-vybrat-detsku-skrinu/.

1. Najprv zistite, aké detské oblečenie máte

Prvý krok k úspešnej organizácii je spraviť si prehľad o tom, aké oblečenie pre deti doma máte. Spravíte si tak prehľad pred triedením a veci, ktoré do detskej izby nepatria, oddelíte. Po vyprázdnení šatníka zanalyzujte priestor a premyslite si kam odložíte oblečenie, spodné prádlo, bundy a kabátiky, šály, rukavice, plavky, atď. Na WelcomeBaby nájdete kvalitné detské oblečenie od rôznych značiek, ktoré sa vám bude ukladať a nosiť jedna radosť.

2. Kôpkovanie – rozdeľte vecí do kategórii

Keď už viete, z čoho móda pre deti u vás doma pozostáva, rozdeľte položky do kategórií:

  • aktuálne oblečenie: sú v súčasnej veľkosti dieťaťa
  • príliš veľké: oblečenie pre deti, ktoré je o jednu až dve veľkosti veľké
  • využiteľná móda: táto kategória obsahuje veci pre mladších súrodencov
  • posúvam ďalej: oblečenie či predmety, ktoré vaše dieťa nepoužíva, ale sú v dobrom stave
  • zničené oblečenie: posledná skupiny sú veci príliš opotrebované, ktoré patria do koša

Dostaňte sa na úroveň svojho dieťaťa

Ak chcete, aby vaši najmenší mali v skriny poriadok, šatník by im mal byť jednoducho dostupný. Tyčky a police teda majte dostatočne nízko.

3. Zoskupte detské oblečenie, ktoré k sebe patrí

Nasleduje ďalšie delenie detské módy, s ktorým vám môže pomôcť i deti. Podobné kúsky vždy držte pohromade – tričká, mikiny, svetre, nohavice, sukne, spodné prádlo. Rozdeľovače v skrini vám pomôžu s týmto procesom.

detsky-svetrik-detske-oblecenie-hracka-v-kosiku

Oblečenie pre deti, ktoré môžete zavesiť, zavesta na vešiaky a závesnú tyč.

4. Skladanie detského oblečenia, ktoré sa nevešia

Ďalším krokom je pobiť sa s predmetmi, ktoré musíte skladať. Takže trička s krátkym, dlhým rukávom, tielka, bodýčka, spodná bielizeň a ponožky. Naučte deti skladať jednoduchou metódou Marie Kondo a ukladať veci zvislo, aby v nich mali prehľad.

Používajte úložné boxy alebo iné krabice

Super pomôckou je ukladať poskladané obdĺžniky z oblečenia zvislo. Vašimi dobrými priateľmi sa tak stanú úložné boxy alebo rôzne krabice bez viečok. Krabice sú zároveň aj ekologickým riešením – znížete tak množstvo odpadu, ktoré vyprodukujete. 

usmiate-dieta-v-bielych-dupackach-detske-oblecenie-okolo-na-posteli

Náš tip: Každý úložný box alebo krabicu označte slovom alebo kresbou, čo sa v nej nachádza. Tak budet vaše dieťa vedieť vrátiť svoje oblečenie na správne miesto. Najmenej používané kúsky umiestnite na najťažšie dostupné miesta.

Rýchle tipy pre dievčenskú šatníkovú skriňu tu.

5. Čo všetko sa v detskom šatníku ešte nachádza?

Topánky v detskej skriny

Ak v skrini máte aj obuv pre deti, zrejme viete, že väčšinou končí nepopárovaná a rozhádzaná. Vypomstiť sa to môže hlavne počas hektických rán, keď sa najviac ponáhľate. 

Tento problém vyriešite hravo. Vyhraďte oblasti iba pre topánky. Otvorené police, vešiaky na dvere či plastové košíky sú dobrou alternatívou k tradičnému botníku na topánky. 

Hračky v šatníku

Hračky často zaberajú najviac miesta v detskej skrini. Čo sa týka skladovania a triedenia ide to s nimi najťažšie. Rýchle tipy, ako vyhrať súbor s hračkami: 

  • investujte do rôznych plastových nádob a košov, uistite sa, že máte kontajnery rôznych tvarov a veľkostí na umiestnenie všetkých druhov hračiek.
  • trieďte hračky podľa veľkosti a typu a priraďte ich k nádobe vhodnej veľkosti (veľké plyšové zvieratá idú do veľkej nádoby a umelecké potreby do menšej nádoby)
  • uistite sa, že každý kôš je označený
  • koše strategicky umiestnite späť do skrine

6. Udržujte poriadok v skrini

Toto môže byť občas ťažkým orieškom. Pomôcť vám však môžu úplne maličkosti, napr.: kôš na prádlo. Rovnako si nechajte úložné boxy s označením “príliš veľké” alebo “využiteľná móda”.