Spánok je jedným z dôležitých súčastí nášho života. Snažíme sa teda vybrať si správny matrac, rošt, posteľ a tiež vybudovať si ideálnu spálňu, v ktorej sa cítime dobre. Základom pre zdravý spánok je okrem matraca a roštu práve naše lôžko. Tentoraz sa zameriame na vysoké spanie.

Spanie vo výškach môže byť veľmi príjemné. Nesadne však každému. Ak máme možnosť, mali by sme si pred kúpou poschodia či zvýšenej postele spanie vyskúšať. Kým palanda prináša väčší úložný priestor a je vhodná aj pre deti, zvýšená posteľ je výborná aj pre seniorov, ktorí sa nemusia namáhavo dvíhať z nízkeho lôžka.

Okrem postele a kvalitného matraca je spaní dôležitá aj poloha. V článku od Lucie Haquel, architektky a odborníčky na šťastné bývanie, nájdete praktické tipy na to, aby ste zistili, ako sa vám bude spať najlepšie.

O tom, že spánok je pre ľudský život nevyhnutný, žiadna… Niektorí ho milujú, potrebujú ho veľa, iní zasa (bohužiaľ) trpia nespavosťou a ďalší sa cítia fit po pár hodinách v posteli. Dôležité je, aby každý z nás počúval svoje telo, ktoré si pýta, čo potrebuje.

Posteľ, matrac, poloha sú taký ten základ. Ku kvalitnému spánku však pomáha aj čerstvý vzduch, tma a to ako sa vo svojej spálni cítite. Nápomocné môže byť bylinky, upokojujúca hudba a spánkový rituál. Ak vás téma spánku, snívania zaujíma, mrknite na tento článok so zaujímavými informáciami a preklikmi na ďalšie články o podobných témach.

Americká klasika

Aktuálnym trendom vo svete spánku je zvýšené lôžko. Vysoká posteľ vyzerá dobre a navyše dopraje naozaj kvalitný spánok. Vysoké postele sú skutočne výborným riešením tiež pre staršie osoby, ktoré majú ťažkosti s chrbtom a s pohybovým aparátom. Z vyššieho lôžka sa ľahko zdvihnú bez zbytočnej bolesti či komplikácií. Vysokú posteľ si môžete nechať vyrobiť na mieru alebo si vybrať z možností, ktoré ponúka náš trh.

Poschodie s pracovňou

Ak potrebujete vytvoriť v jednej miestnosti spálni i kanceláriu, spanie na poschodí vám ušetrí dosť priestoru. Klasická palanda vám umožní vytvoriť si pod ňou útulnú pracovňu. Ideálne zlaďte materiál konštrukcie postele s písacím stolom a policami. Poschodie však vyberajte podľa výšky stropov – tam, kde je príliš nízky strop, by sa vám mohlo horšie spať. Okrem klasickej poschodovej postele je tiež možnosť vytvoriť vyššie pódium na spanie, do ktorého zabudujete výsuvnú pracovnú plochu. V minimalistickom interiéri tak vaša pracovňa vôbec nepôjde vidieť.

Pohovka pod posteľou

Áno, aj pod posteľou môže byť hlavná relaxačná zóna vášho bytu. Palanda umožňuje umiestnenie pohovky do priestoru pod ňou a vy tak nemusíte ani v malom izbe prísť o svoju obývačku a miesto na sledovanie televízie alebo odpočinku s partnerom. Menšie priestory pôsobia veľmi hrejivo, je však potrebné dávať pozor, aby ste priestor nezničili viac detailami. V tomto prípade platí, že vzdušnosť opticky zväčšuje, preto nechajte miestnosť voľne dýchať a zaobchádzajte opatrne s dekoráciami aj rozmiestnením nábytku.

Palanda pre deti

Kto rozhodne najviac miluje spanie vo výške, sú samozrejme deti. Práve svojim ratolestiam pomocou poschodovej postele zaistíte o mnoho väčší pľac k hraniu. Pod poschodovou posteľou tak môžete vyrobiť bunker, skrýšu, domček alebo originálne posedenie pre deti a ich návštevy. Poschodové postele pre deti navyše ľahko upravíte tematicky podľa toho, čo majú vaši najmenší radi. Pirátska základňa alebo princeznovský palác? Stačí sa pohrať s fantáziou a deti budú nadšené.

Spanie na poschodí

Skutočné poschodie namiesto postele dokonale rozbije priestor a môžete si ho dovoliť tam, kde máte vyššie stropy. Poschodie si môžete nechať postaviť. Výhodou poschodia je, že pod ním fungujete úplne normálne ako v každej inej miestnosti. Napriek tomu však toto riešenie vytvára jedinečné dojmy. Ide o nákladnejšiu variantu postele, však riešenie ohromí vás i vaše návštevy.

Komentáre k: Milujeme vysoké spanie

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.