Obývačka  je srdcom každej domácnosti. Je miestom, kde trávite čas s rodinou pri stolových hrách, preberáte najnovšie pikošky so skupinou kamarátov alebo oddychujete po náročnom dni pri dobrej knižke a televízii. Je preto dôležité, aby ste sa v nej cítili dobre nielen vy, ale aj vaši hostia.

Najvýraznejším kusom nábytku v každej obývačke je obývacia stena. Zaberá podstatnú časť miestnosti a každý si ju okamžite všimne. Je preto dôležité, aby bola nielen funkčná, ale aj štýlová. Výber obývacej steny závisí od viacerých faktorov.

Alberto - Obývacia stena,osvetlenie (dub wotan/dub wotan,čierna)
Alberto – Obývacia stena,osvetlenie (dub wotan/dub wotan,čierna)

Veľkosť izby

Najdôležitejším parametrom pri výbere vhodnej obývacej steny je veľkosť miestnosti. Pokiaľ máte menšiu obývačku alebo nechcete, aby vám obývacia stena zaberala veľkú časť izby, vyberte si stenu stavanú do výšky. Užšie obývacie steny poskytnú dostatok priestoru aj pre iné kusy nábytku a nepôsobia rušivým dojmom.

Do priestrannejších obývačiek si môžete dovoliť aj nižší nábytok stavaný do šírky. Vrchné police môžu slúžiť ako odkladací priestor, napríklad na fotografie, sošky alebo spomienkové predmety. Pokiaľ sa nebojíte experimentovať, hravo spravíte z obývacej steny najvýraznejší prvok izby.

Vo všeobecnosti platí, že obývacia stena by nemala byť v jednom kuse. Medzi jednotlivými časťami musí byť priestor. Oddelené časti pôsobia priestrannejšie a dajú miestnosti dýchať.

Biela obývacia stena MATIX
Biela obývacia stena MATIX

Typ obývacej steny

Obývacia stena s dvierkami

Obývacia stena s praktickými dvierkami je skvelou alternatívou pre tých, ktorí si chcú uľahčiť upratovanie. Svoje poklady bezpečne zavriete do skrinky alebo zásuvky a zaistíte tak, že sa k nim nedostane prach.

Policová obývacia stena

V policovej obývacej stene sa budú krásne vynímať všetky predmety, ktoré chcete mať stále na očiach. Hravo do nej uložíte všetky suveníry, sošky a fotografie, ktoré vám pripomínajú šťastné okamihy vášho života.

Materiál obývacej steny

Obývacie steny sa najčastejšie vyrábajú z masívu, lamina alebo MDF dosky. Často sa stretnete aj s kombináciou týchto materiálov, ktoré môžu byť doplnené o kovové alebo sklenené prvky.

Obývacie steny z masívu

Masívne obývacie steny sú vyrobené z jedného kusu dreva. Vyznačujú sa luxusným naturálnym vzhľadom a okamžite dodajú nádych exkluzivity akejkoľvek obývačke. Majú dlhú životnosť a pri správnej starostlivosti vydržia rovnako krásne a nepoškodené aj desiatky rokov.

Výhody masívnych obývacích stien

  • naturálny vzhľad
  • dlhá životnosť
  • odolnosť
  • jednoduché kombinovanie s kovom alebo so sklom

Nevýhody masívnych obývacích stien

  • vyššia cena
  • obmedzenia vo farebných prevedeniach
  • zložitejšia údržba
Vintage obývacia stena INDIE, jaseň svetlý (4+6+9+11)
Vintage obývacia stena INDIE, jaseň svetlý (4+6+9+11)

Obývacie steny z lamina

Obývacie steny z lamina sú najlepšou alternatívou pre tých, ktorí hľadajú zaujímavé prevedenia za nízku cenu. V ponuke nájdete množstvo štýlov, tvarov a farebných kombinácii, ktoré potešia vašu peňaženku.

Výhody obývacích stien z lamina

  • nízka cena
  • rôzne farebné prevedenia
  • široká ponuka tvarov a štýlov

Nevýhody obývacích stien z lamina

  • kratšia životnosť
  • nedostatočná odolnosť napríklad voči vlhkosti

Obývacie steny z MDF dosky

Obývacie steny z MDF dosky sú dokonalou imitáciou dreva. Vytvárajú perfektné spojenie kvality, nízkej ceny a atraktívneho vzhľadu. Majiteľov týchto obývacích stien určite poteší aj jednoduchá údržba a dlhá životnosť.

Výhody obývacích stien z MDF dosky

  • imitácia dreva
  • prírodný vzhľad
  • nižšia cena
  • nenáročná údržba
  • šetrnosť k životnému prostrediu

Nevýhody obývacích stien z MDF dosky

  • obmedzenie vo farebných prevedeniach
  • problémom môže byť vlhkosť

Ako vybrať štýl obývacej steny?

Prevedenie obývacej steny sa odvíja najmä od toho, do akého štýlu je zariadený ostatný nábytok. Tým, že sa jedná o väčší kus bytového zariadenia, nemôže pôsobiť rušivo. To však neznamená, že štýly nemôžete medzi sebou aj kombinovať. K modernému minimalistickému nábytku hravo zladíte napríklad vintage obývacie steny alebo jednoduché industriálne kúsky.

Ak máte chuť experimentovať, vyberte si štýl, ktorý okamžite upúta pozornosť. Obývacie steny v orientálnom štýle sú skvelou alternatívou. Wow efekt vám zaistia aj rustikálne a klasické steny do obývačky.

Obývacia stena, dub wotan/lava hnedá super mat, BRISTOL
Obývacia stena, dub wotan/lava hnedá super mat, BRISTOL

Ako na údržbu obývacích stien?

Starostlivosť o obývaciu stenu závisí od materiálu a umiestnenia zariadenia. Ak vám do bytu prúdi vlhkosť alebo intenzívne slnečné lúče, uistite sa, že to váš nábytok nepoškodí. Obývacie steny by ste mali pravidelne zbavovať nečistôt a prachu, a to aj vtedy, pokiaľ máte dvierkový typ.

Komentáre k: Ako vybrať obývaciu stenu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.