Pri lekciách jogy sa kvalitná jogamatka okamžite stáva vašim najlepším priateľom. Udržuje stabilitu, slúži ako prepojenie so zemou, no zároveň vám pomáha naplno si užiť tento zážitok duchovne a fyzicky. 

Výberu podložky sa obávať nemusíte. Vďaka našim tipom si s kúpou hravo poradíte, a to bez toho, aby ste sa zapotili ešte predtým, ako s hodinou jogy začnete. 

Čo je dôležité pri výbere podložky na jogu?

Pred kúpou sa zamerajte na nasledujúce parametre: 

1. Hrúbka jogamatky

Klasické podložky na jogu majú hrúbku približne 4 – 8 mm. Stretnete sa však aj s hrubšími podložkami, ako napríklad 1 cm alebo 1,5 cm. Čím je jogamatka hrubšia, tým je povrch mäkší. 

2. Dĺžka jogamatky

Podložky na jogu nájdete v dĺžkach od 170 do 200 cm. Vhodnú dĺžku si vypočítate jednoducho. K vašej výške pripočítate rezervu 5 – 10 cm a dostanete ideálnu dĺžku jogamatky. Pokiaľ preto patríte medzi “volejbalistické typy”, pokojne siahnite po jogamatke s nadštadardnou dĺžkou 215 cm. 

3. Textúra a povrch podložky na jogu

Textúra a povrch vašej podložky vplývajú na správnosť jednotlivých pozícií a náročnosť cvičenia. Pokiaľ je jogamatka príliš šmykľavá, môže sa veľmi jednoducho stať, že cviky nedokážete urobiť správne. Okrem toho, cvičenie bude podstatne zložitejšie. 

4. Materiál podložky na jogu

Medzi najobľúbenejšími materiálmi nájdete: 

  • jogamatka z penu – mäkký a príjemný materiál, ktorý vyhovuje najmä začiatočníkom, nemá však príliš dlhú životnosť
  • korková podložka na jogu – nelepí sa a poskytuje skvelý priestor na relax a uvoľnenie, má antibakteriálny a protišmykový povrch, cena býva spravidla vyššia ( (ekologická podložka na jogu|
  • PVC jogamatka – materiál má dlhú životnosť a cena je pomerne nízka, ak sa spotíte, stráca protišmykové vlastnosti
  • podložka na jogu z kaučuku – materiál vhodný aj pre náročnejšie cvičenie, je maximálne pevný a protišmykový, niektorých môže odradiť nutnosť pravidelného čistenia (ekologická podložka na jogu, ak ide o prírodný kaučuk)
  • jutová podložka na jogu – protišmykový povrch, ktorý je ideálny na cvičenie vonku, jutové jogamatky bývajú tvrdšie, preto nie sú vhodné na dynamickú jogu (ekologická podložka na jogu)
  • jogamatka z bavlny – jemný materiál príjemný na dotyk, neposkytuje dostatočnú oporu, preto sa neodporúča na rýchle striedanie cvikov (ekologická podložka na jogu, ak ide o BIO bavlnu)
  • podložka na jogu z mikrovlákno – mäkké podložky s nekĺzavým povrchom, v rôznych farebných prevedeniach a zaujímavých dizajnoch, cena je výrazne vyššia oproti iným typom podložiek.

Podložky môžu byť vyrobené aj z kombinácií jednotlivých materiálov. 

Výber jogamatky na mieru

Na základe čoho vybrať perfektnú jogamatku? Aká je najvhodnejšia pre váš životný štýl, postavu či frekvenciu používania? Odraziť sa môžete aj od týchto 4 tipov, ktoré vám kúpu uľahčia. 

1. Podložka na jogu podľa telesnej hmotnosti a výšky

Kúpa vhodnej podložky sa odvíja aj od typu vašej postavy. Štíhlejšie slečny určite ocenia podložky s väčšou hrúbkou (5 mm a viac), ktoré ochránia kolená, kĺby a poskytujú maximálne pohodlie pri akýchkoľvek cvikoch. Dámy s plnšími tvarmi si môžu kúpiť aj podložku v hrúbke 3 – 4mm, pretože ich telo nie je tak náchylné na modriny. 

Ďalším dôležitým faktorom je výška, ktorá určuje dĺžku jogamatky. Podložky na jogu majú štandardnú dĺžku 180 -185 cm, no pre vyššie postavy je vhodné vybrať si jednu z predĺžených verzií s dĺžkou 200 – 215 cm.  

Myslite však na to, čím dlhšia a hrubšia jogomatka je, tým má aj vyššiu hmotnosť. Pokiaľ teda na cvičenie dochádzate cez celé mesto, s veľkou 2 kilovou podložkou na jogu to pôjde naozaj len veľmi ťažko. 

2. Podložka na jogu podľa typu cvičenia

Rozdiel je aj v tom, aký typ jogy preferujete. Na dynamické lekcie, kde aktívne striedate pozície potrebujete protišmykovú podložku, ktorá zvládne aj rýchle cviky. Rovnako, ak sa zameriavate skôr na stabilizačné cvičenia, pri ktorých potrebujete vydržať v jednej pozícii aj niekoľko minút. Pokiaľ by sa podložka šmýkala, udržať sa v jednej polohe by bolo takmer nemožné. 

3. Podložka na jogu podľa úrovne pokročilosti

Ste dlhoročný milovník jogy alebo s cvičením iba začínate? V ponuke podložiek pre začiatočníkov nájdete lacnejšie varianty, ktoré však nemajú príliš dlhšiu životnosť. Sú určené na príležitostné cvičenie. 

Jogamatky z kategórie pre pokročilých sú vhodné pre pravidelných návštevníkov jogy alebo iných strečingových cvičení. Zvyčajne majú vyššiu kvalitu a nezničia sa po pár použitiach. 

4. Jogamatka na viacnásobné využitie

Pri výbere podložky na jogu uvažujte prakticky. Momentálne možno chodíte do fitness centra, no o pár mesiacov môžete jogamatku využiť aj na cvičenie v prírode. Zvoľte si preto univerzálny povrch. 

V aktuálnej situácii je stále viac a viac populárne domáce cvičenia. Ľudia si často neuvedomujú, že zdravie je prvoradé a aktívny životný štýl je stále dôležitý. A cvičenie doma ponúka ideálne podmienky. Pokiaľ viete, že chcete jogamatku využiť aj doma, vyberte si vhodnú veľkosť, ktorú bez problémov rozprestriete v obývačke alebo spálni. 

Pokiaľ bojujete s nedostatkom priestoru – nevadí. Aj v malej izbe sa dá vytvoriť útulný kútik na cvičenie. Stačí, keď si vyberiete vhodný nábytok a ten následne správne rozložíte. Tipy, ako si poradiť s malou spálňou nájdete TU.

Doplnky k jogamatke

Podložkou na jogu to nekončí. Vybrať si môžete aj z niekoľkých joga doplnkov, ktoré vám uľahčia napríklad prenášanie, čistenie, alebo zintenzívni vaše cvičenie. Každý joga-nadšenec určite využije: 

  • tašku alebo obal na jogamatku
  • popruhy na podložku na jogu
  • sprej na jogamatku
  • uterák na joga podložku
  • joga valce
  • joga bloky