Kuchyňa je srdcom domova. Ráno rozvoniava čerstvou kávou, ktorou začíname deň. Večer nás zasa víta vôňa dobrej večere, ktorú si vychutnáme s rodinou alebo priateľmi. Je teda jasné, že v kuchyni trávime podstatnú časť dňa a musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa cítili maximálne príjemne.

Absolútny základ je estetické a funkčné zariadenie, ktoré bude perfektne dotvárať atmosféru domova. Avšak, nemôžete zabudnúť ani na detaily. V prípade kuchyne ide najmä o kuchynský textil, ktorý nám pomáha uľahčiť každodenné činnosti a zároveň slúži aj ako ozdoba izby.

XPOSE ® Kuchyňské utěrky 4ks 45x70 cm
XPOSE ® Kuchyňské utěrky 4ks 45×70 cm

Čo všetko patrí medzi základné prvky kuchynského textilu?

Na čo by ste mali myslieť pred výberom kuchynského textilu?

Pred kúpou textilu do kuchyne zvážte, čo všetko potrebujete a využijete. Dôležité sú samozrejme aj vaše materiálové a farebné preferencie a účel kuchyne. Ak máte spojenú kuchyňu s jedálňou, myslite aj na ochranu a dekoráciu stola a stoličiek.

Ako si poradiť s výberom utierok?

Utierky na riad sú neodmysliteľnou súčasťou každej kuchyne. Spĺňajú najmä praktickú funkciu, no nemôžete zanedbať ani ich prevedenie. Pri výbere utierok myslite najmä na vhodný materiál a veľkosť.

XPOSE ® Kuchyňské utěrky 4ks 50x70 cm 2
XPOSE ® Kuchyňské utěrky 4ks 50×70 cm 2

Materiál kuchynských utierok

Najbežnejším materiálom, ktorý sa používa na výrobu utierok, je bavlna. Bavlnené utierky sú obľúbené najmä kvôli vysokej savosti a mäkkosti. Ďalšou obľúbenou alternatívou sú bambusové utierky. Vyznačujú sa podobnými vlastnosťami ako bavlna. Nevýhodou je však vyššia cena, no tá sa vyváži dlhou životnosťou utierok.

V kuchyniach často nájdeme aj utierky z plátna alebo žakaru. Jedná sa o hrubšie materiály, ktoré nie sú až tak savé ako bavlnené a bambusové utierky. Avšak, aj napriek tomu sú skvelým doplnkom do každej modernej kuchyne. Nájdeme ich totiž v rôznych farebných prevedeniach a ozdobené vzormi od výmyslu sveta.   

Veľkosť a tvar kuchynských utierok

Utierky nemusia mať iba klasický obdĺžnikový tvar. Zo širokej ponuky rôznych typov si môžete vybrať napríklad aj štvorcové alebo okrúhle utierky. Štandardná veľkosť obdĺžnikových utierok je 50×70 cm. Pri kruhových a štvorcových utierkach sa rozmery líšia.

Ako si poradiť s výberom obrusu?

Obrusy spĺňajú nielen estetickú, ale aj ochrannú funkciu. Zabránia poškodeniu a poškriabaniu a skvele poslúžia aj pri „nehodách s jedlom“. Najdôležitejšie faktory pri výbere sú teda materiál, veľkosť a tvar.

Materiál obrusov

Obrusy z bavlny

Obrusy z bavlny pôsobia luxusne a elegantne a nájdete ich v rôznych farbách a vzoroch. Sú príjemné na dotyk, no zložitejšie na údržbu.

Obrusy z polyesteru

Polyester je praktický materiál, ktorý sa vyznačuje širokou ponukou farebných prevedení a jednoduchou údržbou.

Obrusy zo saténu

Satén je luxusný materiál, určený na špeciálne príležitosti. Vďaka ľahkosti a exkluzívnemu vzhľadu sa používa aj do reštaurácií alebo hotelov.

Obrusy z ľanu

Ľan je prírodný materiál, do ktorého je častokrát pridávaná prímes bavlny. Ľanové obrusy si vás okamžite získajú príjemným vzhľadom a kvalitným spracovaním.

Obrusy z bambusu

Bambusové obrusy sú určené pre všetkých milovníkov netradičných kúskov. Vyznačujú sa jednoduchou údržbou a naturálnym originálnym vzhľadom.

Typ a tvar obrusov

Pri výbere obrusu musíte zvážiť aj jeho tvar. Ten by mal závisieť najmä od veľkosti a tvaru stola. Obrusy môžu prečnievať cez okraj stola alebo zaberať iba určitú časť.

Obrus PVC metráž 573611, šírka 140 cm, sivý, IMPOL TRADE
Obrus PVC metráž 573611, šírka 140 cm, sivý, IMPOL TRADE

Klasický obrus

Klasický obrus je veľký obrus, ktorý zakrýva celý stôl. Vybrať si môžete z rôznych tvarov, ktoré korešpondujú s tvarov vášho stola – obdĺžnikový, štvorcový alebo kruhový. Klasické obrusy chránia stôl pred poškriabaním a iným poškodením, no sú náročnejšie na údržbu.

Behúň

Behúň je typ obdĺžnikového obrusu, ktorý býva spravidla umiestnený v stredovej časti stola. Slúži skôr ako ozdobný textil, ktorým dotvoríte atmosféru kuchyne. Údržba obrusu je jednoduchšia, no stôl nie je dostatočne chránený.

Ako si poradiť s výberom záster a chňapiek?

Varenie je jedna z najzábavnejších, no zároveň najnebezpečnejších činností v domácnosti. Horúci olej, rozžeravená panvica, či prskajúca omáčka sú nástrahy, s ktorými sa stretáva každý amatérsky kuchár. Je preto dôležité, aby ste chránili svoje telo pred popáleninami a takisto aj zabránili zašpineniu oblečenia.

Zástery do kuchyne

Kuchynské zástery vyvolávajú v mnohých z nás príjemné spomienky. Už v detstve sme vedeli, že keď si mama oblieka zásteru, čaká nás niečo chutné. Tieto kúsky kychynského textilu sa teda stali akýmsi symbolom útulného domova.

Zástery do kuchyne sa líšia najmä farbou a vzormi, tvar býva väčšinou rovnaký. Na oblečenie ich pripevníte za pomoci šnúrok, ktoré zaviažete okolo krku a okolo pása. Pri výbere môžete naplno popustiť uzdu svojej fantázia – v ponuke nájdete jednofarebné zástery, vzorované kúsky, vintage zástery, či zástery určené na špeciálne príležitosti, ako napríklad Vianoce.

Kuchynská zástera Premier Housewares Lola Apron
Kuchynská zástera Premier Housewares Lola Apron

Kuchynské chňapky

Vyberať horúci pekáč z trúby nie je žiadna sranda a bez „chráničov“ na ruky to rozhodne neskúšajte. So štýlovými chňapkami to však zvládnete raz-dva. Kuchynské chňapky sú vyrobené z čistej bavlny, ktorá je z vnútornej strany obalená polyesterovým vláknom. Vyberte si takú, ktorá dokonale zapasuje do vašej kuchyne a užite si pečenie a varenie naplno. 

Komentáre k: Ako vybrať textil do kuchyne?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.