Bývate v malom byte, ale snívate o pestovaní chutných a čerstvých potravín? Pestovanie rastlín v meste nie je také nemožné, ako ste si mysleli. Okrem typických izbových rastlín sa v byte môže dariť aj niektorým bylinám, ovociu a zelenine. 

Máte aj vy chuť vyskúšať niečo nové a mať stále po ruke čerstvé a navyše ekologické potraviny, bez ohľadu na ročné obdobie nech viete čo jete? Poradíme vám ako na to.

Ako pestovať v bytoch

Hoci niektoré rastliny sú pre začínajúcich záhradníkov ľahšie na starostlivosť ako iné, všetky rastliny majú špecifické potreby. Pri výbere rastlín na pestovanie vo vašej bytovej záhradke by ste mali zohľadniť:

  • Slnečné svetlo: Väčšina kvitnúcich rastlín potrebuje slnečný deň. To znamená šesť až osem hodín priameho slnka denne. V byte môže byť niekedy ťažké získať slnečné svetlo, najmä v meste, kde môžu vysoké budovy počas dňa blokovať slnko. 

Ak „záhradkujete“ na parapete, môžete si zvoliť rastliny, ktoré vyžadujú menej slnečného žiarenia, ako sú napríklad niektoré šaláty a bylinky. Skvelým pomocníkom je však grow box pre indoor pestovanie. Pre vnútorné pestovanie ponúka veľa výhod a jednou z nich je aj to, že vie dokonale nahradiť slnečné svetlo.

Tip: treba dať pozor aj na nadbytok svetla, vtedy sa môže hodiť ak si viete vybrať vhodný slnečník.

  • Pôda: Rastliny závisia od vody, vzduchu a živín. Pretože doma budete pravdepodobne pestovať v kontajneroch a kvetináčoch, nemôžete používať obyčajnú záhradnú pôdu. Preto je nevyhnutná dobre priepustná zmes na zalievanie. Takáto zmes je ľahká, efektívne cirkuluje vzduch a vodu a udržuje korene zdravé.
  • Voda: Rastliny v nádobách potrebujú veľa vody, niektoré dokonca niekoľkokrát denne. Vyberte si preto miesto, ktoré má ľahký prístup k vode. Prenášanie kanvíc hore-dole môže byť pre vás únavné, najmä ak máte veľa rastlín.
  • Vlhkosť: Ak máte v byte príliš teplo alebo sucho, pomôcť rastlinkám môže aj jemné postrekovanie.
  • Hmotnosť: Kontajnery alebo kvetináče plné pôdy sú ťažké a po nasýtení vodou sa ich hmotnosť môže znásobiť. Uistite sa, že miesto v byte, kde máte rastliny, unesie váhu. 

Otravujú vašu úrodu mušky? Zbavte sa mušiek v kvetináči vďaka našim trikom.

Náš tip: Ak hľadáte ďalšie tipy na trvalú udržateľnosť v záhrade, máme pre vás zdroj kvalitných článkov o záhrade a permakultúre.

Najlepšie plodiny pre pestovanie v byte

Do istej miery môžete pestovať takmer všetko. Popremýšľajte, čo vám chutí, a potom si vyberte. Môžete začať semenami, ktoré ponúkajú väčšiu rozmanitosť a sú lacnejšie.

  • Bylinky: Hoci veľa bylín rastie dobre aj vo vnútri, nebudú až také veľké a huňaté ako vonku. Ale je úžasné mať čerstvé bylinky na varenie hneď po ruke. Medzi základ bytových byliniek patrí mäta, pažítka, petržlen, levanduľa, bazalka a tymián.
  • Mikrozelenina: Ľahko sa o ňu stará, je plná mikroživín a je možné ju pridať ku takmer každému jedlo. Semená nasypte na plytkú pôdu, udržujte ju vlhkú a klíčky vám vyrastú už onedlho.
  • Šalát: Obľúbené sú aj rôzne šaláty, ako je špenát a rukola. Nie sú príliš náročné na údržbu, pokiaľ majú dostatok vody.
  • Paradajky: Rajčiny v nádobách dobre rastú. Môžete ich pestovať aj v závesnom kvetináči. Nezabúdajte, že paradajky potrebujú dostatok svetla a vody.
  • Chilli papričky: Feferónky rastú veľmi dobre a úrodu vám dajú po celý rok.
  • Cvikla: Je superpotravina, nabitá výživnými látkami. Kontajner pre pestovanie cvikle by mal byt‘ hlbší, aby mala dostatok miesta na rast. Cvikla miluje slnečné lúče a bude ich nasávať. Asi o dva týždne od zasadenia by ste mali vidieť sadenice. Pokračujte v polievaní a poskytujte slnečné svetlo nasledujúcich 45 až 60 dní.
  • Cesnaková zelenina: Chutí podobne, ako jarná cibuľka a dá sa ľahko pestovať v malom kvetináči s tromi až štyrmi strúčikmi cesnaku.
  • Jahody: Jahody všeobecne potrebujú najmenej šesť hodín slnka denne a trvalo vlhkú (ale nie rozmočenú) pôdu, aby mohli vyprodukovať čo najlepšie ovocie.

Starostlivosť o bytovú záhradu

K pestovaniu samozrejme patri aj dobrá starostlivosť o plodiny, aby vaša úroda bola čo najlepšia. K tomu budete potrebovať určite náradie, ktoré vám rýchlo poskytnú už aj growshopy.

  • Polievanie: Zďaleka najdôležitejšou úlohou je správe polievanie. Pôda v nádobách rýchlo vysychá, najmä keď rastliny rastu. Pôdu otestujete tak, že palec strčíte pod povrch pôdy a aj ak je suchá, treba ju poliať.
  • Výživa: Niektoré izbové rastliny môžu mať nedostatok živín. Dôvody môžu byt‘ rôzne. Preto je dôležité rastliny pravidelne zásobovať živinami podľa ich individuálnych požiadaviek na pestovanie. Hnojivo je zvyčajne najjednoduchšia metóda.
  • Problémy: Škodcovia a choroby si vždy nájdu spôsob, ako napadnúť rastliny bez ohľadu na to, kde ich pestujete. Kontrolujte či vaše plodiny nemajú problémy, kedykoľvek ich zalievate. 

Ak spozorujete príznaky škodcov alebo iných chorôb, ako sú napríklad sfarbenie alebo diery v listoch, presuňte túto rastlinu ďalej od ostatných rastlín, kým problém neodstránite.

  • Zber: Zistite, kedy sú vaše konkrétne rastliny na vrchole zberu. A potom si už len môžete užívať vašu úrodu.

Byty nie vždy ponúkajú veľa priestoru na pestovanie. Ak si nájdete slnečný kútik, kde by sa aspoň nejakému druhu rastlín darilo, určite to vyskúšajte! Nie je nič lepšie, ako mať vždy po ruke zdravú, čerstvú a najmä domácu zeleninu.