Čo ovplyvňuje kvalitu vášho spánku? Výška postele, mäkkosť matracu a počet vankúšov, sú určite veľmi dôležité faktory, no v neposlednom rade nesmiete zabudnúť na obliečky.

Tieto, na prvý pohľad nepodstatné kúsky bytového textilu, dokážu premeniť aj najdesivejšiu nočnú moru na krásny sen. Ako teda vybrať posteľné obliečky, ktoré budú vyhovovať všetkým vašim požiadavkám?

Poseľá obliečka FOLK Grey 140x200/70x90cm
Poseľá obliečka FOLK Grey 140×200/70x90cm

Na čo by ste mali myslieť pred kúpou obliečky?

Výber vhodnej obliečky závisí od viacerých aspektov. Úlohu zohráva dĺžka, farebné, či materiálové preferencie a aj to, kto bude obliečku používať. Pred kúpou obliečky si položte nasledujúce otázky:

  1. Hľadáte obliečku pre seba alebo pre dieťa?
  2. Akú máte veľkosť postele?
  3. Akú dĺžku a šírku má váš paplón?
  4. Aký štýl preferujete?
  5. Ste skôr minimalista alebo milovník vzorov a výrazných odtieňov?
  6. Aké farby sa hodia do vašej spálne?
  7. Aký materiál je pre vás najpríjemnejší?

Typy posteľných obliečok

Posteľné obliečky na jednu posteľ

Jednolôžkové posteľné obliečky majú štandardnú veľkosť plachty 140×200, no nájdeme ich aj v predĺženej verzii 140×220, ktorú určite ocenia vyšší ľudia. Sú vhodné do detských, ale aj do študentských alebo hosťovských izieb.

Bavlnené obliečky Alterna sivé
Bavlnené obliečky Alterna sivé

Posteľné obliečky na dvojposteľ

Dvojlôžkové posteľné obliečky sú extrémne pohodlné a poskytujú dostatok miesta pre dve osoby. Ich klasická veľkosť plachty je 200×200 alebo 200×220. Ak zdieľate paplón so svojou polovičkou alebo sa jednoducho pri spaní potrebujete poriadne zababušiť, obliečky na dvojposteľ sú pre vás ideálnym riešením.

Obliečky na francúzsku posteľ

Francúzske posteľné obliečky sa vyznačujú väčšími rozmermi, a to 240×200 alebo 240×220. Vďaka výnimočnej veľkosti okamžite vnesú pohodlie a luxus do každej spálne. Zabránia nočným doťahovačkám o paplón s vašim partnerom – vďaka francúzskym obliečkám si teplo vychutnáte obaja.

Najobľúbenejšie materiály posteľných obliečok

Bavlnené posteľné obliečky

Bavlna sa vyznačuje hebkosťou, dlhou životnosťou a vysokou kvalitou. Je vhodná počas zimného, ale aj horúceho počasia – zababušený v mäkkých bavlnených obliečkach sa budete cítiť príjemne v každom ročnom období. 

Výhody bavlnených obliečok

  • príjemné na dotyk
  • vysoká savosť vlhkosti
  • sú priedušné a ľahké
  • aj po viacerých praniach a sušeniach si zanechajú svoj pôvodný tvar a farbu

Krepové posteľné obliečky

Krepové posteľné obliečky sú vyrobené zo 100% bavlny a vyznačujú sa ľahkou údržbou. Ich povrch sa skladá z hladkej a zvráskavenej časti, ktorá je vyskladaná do pravidelných prúžkov. Sú priedušné a vhodné do každého ročného obdobia.

Výhody krepových obliečok:

  • kvôli špeciálnemu povrchu ich nemusíte žehliť
  • mäkký a príjemný materiál
  • dostatočná izolácia tepla
  • dobrá priedušnosť
Krepové obliečky Bižutéria modré
Krepové obliečky Bižutéria modré

Flanelové posteľné obliečky

Flanelové obliečky potešia všetkých uzimencov. Oceníte ich najmä v chladnejšom období, pretože majú vysoké hrejivé vlastnosti. Vyznačujú sa vynikajúcou savosťou a ľahkou údržbou.

Výhody flanelových obliečok:

  • príjemný materiál
  • jednoduchá údržba
  • výborná izolácia tepla
  • po vypraní rýchlo schnú

Ľanové posteľné obliečky

Ľanové posteľné obliečky nadchnú všetkých milovníkov prírodných materiálov. Sú príjemné na dotyk a skvele udržia teplo aj v zimných mesiacoch. V lete zasa vytvoria chladivý efekt, vďaka ktorému si užijete nerušený spánok aj počas horúčav.

Výhody ľanových posteľných obliečok:

  • prispôsobia sa teplu a zime
  • príjemný prírodný materiál
  • po vypraní si dlho udržia sviežosť

Obliečky z bavlneného plátna

Bavlnené plátno je veľmi ľahký a vzdušný materiál, ktorý sa používa najmä na výrobu letných šiat a nohavíc. Svoje uplatnenie si našiel aj pri výrobe obliečok a mnoho ľudí si ho obľúbilo najmä v horúcich mesiacoch.

Výhody obliečok z bavlneného plátna

  • vysoká kvalita
  • dlhá životnosť
  • príjemný vzdušný materiál
  • rôzne dizajnové prevedenia

Saténové obliečky

Pri výrobe obliečok sa nepoužíva ten rovnaký satén, ktorý poznáte napríklad z výroby spoločenských šiat. Posteľná bielizeň sa vyrába z tzv. bavlneného saténu, ktorý je veľmi príjemný na dotyk. Obliečky z bavlneného saténu sú jedny z najluxusnejších, ktoré si môžete zaobstarať.

Opatrní však musíte byť pri údržbe, pretože bavlnený satén vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Obliečky z bavlneného saténu je treba prať vždy prevrátené naopak, v programe pre pranie jemnej bielizne a so špeciálnymi pracími prostriedkami.

Výhody obliečok z saténových plátna

  • velmi kvalitný materiál
  • príjemný na dotyk
  • v lete chladí, v zime rýchlo zahreje

Obliečky z mikrovlákna

Mikrovlákno sa teší čím ďalej tým väčšej obľube a niet divu. Obliečky vyrobené z mikrovlákna sú relatívne ľahké na údržbu, rýchlo schnú a oproti ostatným materiálom si dlhšie udržia svoju farebnosť. Mikrovlákno je praktický materiál, ktorý v lete príjemne chladí a v zime zahrejú. Navyše sú také obliečky vhodné aj pre alergikov.

Výhody obliečok z mikrovlákna

  • dlhšia životnosť
  • na dotyk veľmi príjemný materiál
  • vhodné pro alergikov

Farby a motívy obliečok

Široká ponuka farieb, vzorov a štýlov zaručuje, že si vyberie aj ten najnáročnejší zákazník. Farebné prevedenie posteľných obliečok by malo korešpondovať s atmosférou miestnosti. Rovnako, ako ostatné bytové doplnky, aj spálňový textil v svetlejších odtieňoch dokáže presvetliť izbu. Tmavé farby zasa pôsobia extrémne luxusne a elegantne a sú jednoduchšie na údržbu.

Ovitex obliečka Miláno 136, 140x200/ 70x90 cm
Ovitex obliečka Miláno 136, 140×200/ 70×90 cm

Pri výbere motívu zvážte, pre koho budú posteľné obliečky určené. Ak vyberáte textil do detskej izby, určite zabodujete s rozprávkovými alebo zvieracími vzormi. Pokiaľ hľadáte obliečky do spálne alebo študentskej izby, vybrať si môžete napríklad kvetinových, pásikavých alebo abstraktných motívov.

Vzory na obliečke však nie sú nevyhnutnosť. Jednofarebné obliečky bez vzorov sú v mnohých prípadoch lepšou alternatívou. Ak máte pocit, že krúžkami, pruhmi alebo kvetinkami, by ste svoju izbu iba zbytočne zaťažovali, vsaďte na jednoduchosť a minimalizmus. 

Komentáre k: Ako vybrať obliečky do spálne?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.