Kúpeľne už dávno nie sú iba o hygiene. Ponúkajú dokonalé miesto na skrášľovanie, ale aj na oddych po náročnom dni. K tomu slúži najmä vaňa, ktorá nám umožňuje stráviť kľudne aj hodiny uvoľňujúcim kúpeľom. 

Ideálna vaňa teda musí byť nielen estetická, ale aj dokonale funkčná. Pred kúpou musíte zvážiť:

  • aký tvar vane sa hodí do vašej kúpeľne
  • kde bude vaňa umiestnená
  • aký materiál vane preferujete
  • aká veľkosť vane je pre vás ideálna 

Ako vybrať tvar vane?

Tvar vane závisí primárne od veľkosti vašej kúpeľne. Pred kúpou si priestor poriadne premerajte a uistite sa, že budete mať dostatok miesta aj na pohodlné vychádzanie z vane. Vaňa nemôže byť zároveň umiestnená príliš blízko umývadla alebo toalety.

Obdĺžniková vaňa

Klasická obdĺžniková vaňa je najbežnejším typom, ktorý sa hodí do akejkoľvek kúpeľne. Je vhodná aj do menších priestorov, pretože väčšinou je navrhnutá iba pre jednu osobu. Vaňu môžete umiestniť k stene alebo si vybrať jednu z voľne stojacich alternatív. Najčastejšie sa stretnete s oblým alebo pravouhlým dizajnom.

Rohová vaňa

Rohová vaňa poteší všetkých milovníkov exkluzivity. Vybrať si môžete so širokej ponuky veľkostí a prevedení, ktoré sa prispôsobia vašim požiadavkám. Väčšie prevedenia sa hodia do priestrannejších kúpeľní a okamžite vytvoria luxusný vzhľad. Menšie rohové vane zasa potešia tých, ktorí zápasia s každým centimetrom. Vďaka rohovému tvaru sa dajú jednoduchšie prispôsobiť priestoru.

Rohová vaňa Ravak 10° 160x95 cm, ľavá, 100% akrylát, 180 l 101600L
Rohová vaňa Ravak 10° 160×95 cm, ľavá, 100% akrylát, 180 l 101600L

Asymetrická vaňa

Asymetrická vaňa je vhodná do všetkých moderných priestorov. Väčšinou je spojením hranatého a oblúkového tvaru, vďaka čomu sa okamžite stane ozdobou vašej kúpeľne. 

Rohová vaňa Ravak Rosa I 140x105 cm, ľavá, 100% akrylát, 210 l RO1400L
Rohová vaňa Ravak Rosa I 140×105 cm, ľavá, 100% akrylát, 210 l RO1400L

Orientácia vane

Orientácia vane je nesmierne dôležitá a závisí od toho, kde bude vaňa umiestnená. Pri nesprávnom výbere môže byť montáž obrovským problémom. Určenie orientácie vane je naozaj jednoduché, no ak si nie ste istý, uistite u predajcu.

Ako zistiť orientáciu vane?

Predstavte si, že stojíte čelom k vani. Ak vaňa zviera pravý uhol s pravou stranou vašej kúpeľne, potrebujete pravú vaňu. Ak s ľavou stranou, potrebujete ľavú vaňu.

Okrem pravej a ľavej vane sa stretnete aj s univerzálnymi vaňami, ktoré môžete umiestniť na akúkoľvek stranu. Niektoré typy je možné umiestniť ako voľne stojace vane.

Materiál vane

Výber materiálu vane záleží výlučne na vašich preferenciách a na tom, koľko ste ochotný do vane investovať. Najčastejšie sa vyrábajú zo akrylátu, quarylu alebo smaltu.

Akrylátové vane

Vane z akrylátu sú spojením špičkovej kvality a nižšej ceny. Majú moderný vzhľad a sú veľmi príjemné na dotyk. Ich nevýhodou je nižšia odolnosť voči UV žiareniu, poškriabaniu a pri častom kontakte s chemikáliami sa rýchlejšie opotrebuje.

Výhody akrylátových vaní

  • dizajnový vzhľad
  • kvalita a pevnosť
  • jednoduchá údržba
  • nenáročná inštalácia vaňových doplnkov
  • nízka cena
CERSANIT - VANA SLIM 160X75 CREA (S301-225)
CERSANIT – VANA SLIM 160X75 CREA (S301-225)

Quarylové vane

Quaryl svojimi vlastnosťami veľmi pripomína akrylát. Takisto sa jedná o pevný materiál, ktorý sa pýši výbornou kvalitou. Vane z quarylu sú však odolnejšie voči poškrabaniu alebo mechanickému poškodeniu.

Výhody quarylových vaní

  • luxusný vzhľad
  • prémiová kvalita
  • odolnosť voči mechanickému namáhaniu
  • protišmykový povrch
  • priemerná cena

Smaltované vane

Vane vyrobené zo smaltu sa vyznačujú prémiovou kvalitou a dlhou životnosťou. Pri správnej starostlivosti nevymizne odolnosť voči mechanickému poškodeniu alebo UV žiareniu ani po niekoľkých rokoch. V ponuke nájdete mnoho klasických, ale aj dizajnových prevedení.

Výhody smaltovaných vaní

  • špičková kvalita
  • dlhá životnosť
  • dizajnový vzhľad
  • pevný a kvalitný materiál 

Vaňa pre dve osoby? 

Túžite po vani, v ktorej by ste si mohli užiť romantický večer s partnerom? Zamerajte sa na vane, ktoré majú oba konce prispôsobené na pohodlné ležanie. Umiestnenie odtoku by sa malo nachádzať v strede. 

Vybrať si môžete klasický obdĺžnikový typ alebo vsadiť na netradičné asymetrické prevedenia. Veľmi obľúbená je aj rohová vaňa, ktorá poskytuje dostatok priestoru a zároveň nenarúša atmosféru kúpeľne. 

Wellness vo vašej kúpeľni

Pokiaľ túžite po “osobnom wellnesse” a zvažujete kúpu hydromasážnej vane, uistite sa, že viete, ako sa o vanu starať. Pokiaľ nemáte problém s pravidelnou údržbou, môžete si naplno vychutnávať výhody, ktoré masážna vaňa ponúka. Okamžite vám pomôže uvoľniť sa a je vhodná aj pre ľudí so zdravotnými problémami. 

Komentáre k: Ako vybrať dokonalú vaňu do kúpeľne?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.