Hovorí sa, že keď sa stanete rodičom, čas letí trojnásobne rýchlejšie. Máte pocit, že to bolo včera, čo ste si z nemocnice priniesli nového člena rodiny. A dnes už počujete prvé zvuky, pokusy o slová… Základnú výbavu už zrejme máte dome, no nemala by vám chýbať ani detská stolička.

Detská stolička a nástrahy jej výberu

Výber stoličky pre dieťa je neľahká úloha, ktorá môže spôsobiť mnoho komplikácií. Na trhu nájdete obrovské množstvo stoličiek, z ktorých niektoré sú výhradne určené len na jednu činnosť. Aby ste sa vyhli problémom ešte predtým, ako stoličku kúpite, polože si nasledujúce otázky: 

  1. Na čo budem stoličku používať? 
  2. Kde budem stoličku používať?
  3. Aký typ stoličky potrebujem?
  4. Aká je výška a váha dieťaťa? 
  5. Aký materiál a dizajn preferujem?

Kedy je vhodný čas na kúpu detskej stoličky?

Nad kúpou detskej stoličky by ste mali premýšľať už od prvých mesiacov dieťaťa. Niektoré deti sa vyvíjajú a rastú rýchlejšie, takže je lepšie mať stoličku doma aj skôr, pre každý prípad. 

Vek dieťaťa ako hlavný ukazovateľ

V informáciách uvedených na obale nájdete okrem technických parametrov aj maximálnu hmotnosť a odporňučaný vek dieťaťa. Niektoré typy sú vhodné iba na určité vekové obdobie, napríklad od 0 do 2 rokov. 

Netreba však zabúdať na to, že každé dieťa je iné. Niektoré môžu síce spadať do odporúčanej vekovej kategórie, no na takejto stoličke nemusia mať dostatok pohodlia. Zaujímavou alternatívou sú aj tzv. rastúce stoličky, ktoré sa prispôsobia výške dieťaťa a sú vhodné až do 5-6 rokov.

Využitie detskej stoličky

Vybrať si môžete z viacerých typov stoličiek, ktoré majú rôzne využitie. Niektoré sú vhodné napríklad na kŕmenie, iné na hranie, kreslenie alebo robenie domácich úloh. Detské stoličky by sme mohli rozdeliť do nasledujúcich kategórií. 

Jedálenské detské stoličky

  • výškovo nastaviteľné stoličky – prispôsobia sa výške dieťaťa a ponúkajú možnosť nastavenia operadiel, pultu a sedadla. 
  • hybridné stoličky – spájajú dve časti, stoličku a stôl. Dokážete z nich vytvoriť vysokú stoličku na sedenie, ale aj stoličku pre staršie deti, ktorá poskytuje priestor napríklad na kreslenie. 
  • stoličky bez nastaviteľnej výšky – výšku sedadla nie je možné nastaviť. Sú vhodné len do určitého veku, ktorý je uvedený na obale. 

Tipy pre zariadenie izbičky tých najmenších nájdete tu.

Detské stoličky na hranie a učenie

  • umývateľné stoličky – majú umývateľný povrch pre ľahkú údržbu. Sú vyrobené napríklad z plastu.
  • rastúce stoličky – prispôsobia sa výške dieťaťa a sú vhodné až do predškolského veku. 
  • ergonomické stoličky – prispôsobivé stoličky pre dynamické sedenie. 
  • taburetky – hravé prevedenie a netradičný dizajn. 

Materiál detských stoličiek

Plastové stoličky 

Detské stoličky vyrobené z plastu sú ľahké a nájdete ich v rôznych farebných prevedeniach. Spájajú hravosť a nenáročnú starostlivosť a sú vhodné napríklad aj na terasu, balkón alebo záhradu. 

Drevené stoličky

Detské stoličky z dreva majú spravidla naturálny dizajn, no vybrať si môžete aj farebné prevedenia. Sú vhodné do interiéru a exteriéru. Po použití vonku ich vždy schovajte na bezpečné miesto, aby ste predišli poškodeniu napríklad od dažďa alebo vetra. 

Kombinované stoličky

Kombinované detské stoličky spájajú viacero rôznych materiálov. Vybrať si môžete napríklad plastové stoličky, ktoré sú doplnené oceľovými nohami. Niektoré časti stoličky sú teda pevnejšie, vďaka čomu predídete poškodeniu. 

Textilné stoličky

Detské stoličky z textilu sú určené  najmä na hranie, ale poslúžia aj ako štýlový doplnok do detskej izby. Vybrať si môžete napríklad textilnú taburetku v tvare obľúbeného zvieratka vášho dieťaťa. 

Ak hľadáte možnosti, ako zariadiť detskú izbu v konkrétnom štýle, tipy pre škandinávsku detskú izbu sú tu.

Komentáre k: Detská stolička: 4 jednoduché kroky k výberu stoličky pre dieťa

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.