Schodisko je v rodinnom poschodovom dome nevyhnutnosťou. Ak stojíte pred jeho budovaním či rekonštrukciou, bude sa vám hodiť nasledujúca pätica rád. Vďaka nim bude výsledok štýlový a bezpečný zároveň.

Schodisko je dominantou domu a rozhodne neplní len praktickú funkciu. Ako architektonický prvok ovplyvňuje celý interiér. Iba dobre vybudované a atraktívne schodisko vám bude bez komplikácií slúžiť po mnoho rokov. Nasledujúcich 5 rád sa bude hodiť každému, kto chce mať v rodinnom dome schodisko bez chybičky.

1. Myslite dopredu

O tom, kde bude vaše nové schodisko umiestnené, musíte mať úplne jasno. Ak ho budete chcieť neskôr presunúť, je to veľmi nákladné a často nemožné. V projekte vášho domu musí byť všetko s predstihom zakreslené.

Rozhodne nestačí iba navrhnúť stropný otvor. Rovnako tak musíte počítať s tým, že schodisko neslúži iba k pohybu obyvateľov domácnosti. Po schodoch sa šíri hluk, otvorom môže do horného poschodia prenikať teplo. Na to všetko musí skúsený projektant myslieť a vy by ste sa o tom mali uistiť.

2. Správne zvoľte veľkosť a typ schodiska

Chcete ušetriť za materiál a radšej sa rozhodnete pre menšie schodisko? Nezabúdajte na to, že investícia do schodiska je jednorazový výdavok na veľmi dlhú dobu. Po schodoch budete s najväčšou pravdepodobnosťou chodiť každý deň. Šetriť sa teda rozhodne nevyplatí.

Pohodlný schod by mal mať výšku od 15 do 18 cm a minimálnu hĺbku od 27 do 33 cm. Šírka schodiska by mala byť čo najväčšia, spodná hranica sa pohybuje okolo 90 cm.

Pokiaľ ide o typ, preferujte praktickosť. Točité či vretenové schodisko pôsobí síce originálne, ale priamy prístup je priamy prístup.

3. Pokrytie schodov musí byť funkčné

Podlahová krytina použitá na schodoch by mala byť v prvom rade bezpečná. Schody nesmú kĺzať. Budete po nich chodiť ako na boso, tak aj v ponožkách. Keď sa rozhodnete pre koberec, vynechajte z výberu kockované, linkované a príliš pestré vzory. Schody sa po pokrytí takýmto kobercom zmenia na jednu plochu. Schody musia aj za nevyhovujúcich svetelných podmienok zostať dobre rozoznateľné.

4. Nezabudnite na zábradlie na schodisko

Fotografie sklenených schodísk „plávajúcich“ vo vzduchu berú dych, no v bežnom živote potrebujete robustné schody s pevným zábradlím. Ak je u vás doma dieťa, senior či zviera, je absencia zábradlia naozaj veľký risk. Zvolený typ zábradlia by mal korešpondovať so vzhľadom schodiska.

„Levitujúce“ schodisko – ilustračný obrázok, zdroj

5. Vyberte osvetlenie schodiska v dome

Osvetlenie jednotlivých schodov zvyšuje bezpečnosť a zároveň pôsobí naozaj štýlovo. Medzi obľúbené možnosti patria napríklad LED svetelné reťaze. Niektoré typy osvetlenia môžu meniť farbu podľa vášho nastavenia. Vďaka tejto možnosti dokážete doma vyčarovať ľubovoľnú atmosféru. Zlepšovákom je použitie pohybového snímača. Schody budú svietiť len v momente, keď ich bude niekto používať. Úspora energie je tým zaručená.

Schodisko pre celú rodinu

Riadiť sa vyššie zmienenými radami vám pomôže ku schodisku, ktoré sa stane v rodinnom poschodovom dome okrasou a bezpečnou cestou medzi prízemím a poschodím. Plánovanie stavby a výber dodávateľa rozhodne nepodceňujte. Schodisko musí byť hlavne bezpečné. Pekný vzhľad je v tomto prípade až na druhom mieste, čo však neznamená, že na neho musíte zanevrieť.

Komentáre k: 5 rád pre schodisko v rodinnom dome

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.