Hovorí sa, že ste to, čo čítate. Avšak, oveľa viac o vás napovie spôsob, akým máte svoje knihy uložené. Je jedno, či ste beznádejný knihomoľ alebo vlastníte iba pár zaujímavých titulov, každá z kníh si zaslúži svoje čestné miesto v trendy poličke. Luxusné bývanie všetkým vašim knihám zabezpečíte za pomoci štýlových knižníc, ktoré môžete umiestniť do akejkoľvek izby.

Knižnice sú ideálnym spojením funkčnosti a dizajnu. V prvom rade zabránia tomu, aby ste mali svoje poklady pohodené po celej izbe a zároveň dodajú štýlovú atmosféru spálni, obývačke alebo chodbe. Vybrať si môžete z rôznych typov a farieb, od minimalistických bielych knižníc až po extravagantné moderné kúsky.

Aké typy knižníc poznáme?

Otvorené poličkové knižnice

Knižnice s otvorenými policami sú tradičným kúskom, ktorý udržuje vaše knihy krásne viditeľné a vždy dostupné. Väčšinou sú stavané na výšku, no môžete si vybrať aj z nižších modelov. Otvorené knižnice sú však zložitejšie na údržbu – pred nánosmi prachu ich nechránia žiadne dvierka.

Knižnice s uzamykateľnými dvierkami

Knižnice s uzamykateľnými dvierkami sú zložené z dvoch častí – z klasických poličiek a dvierok na kľúčik. Sú vhodné najmä do kancelárií a pracovní. Do otvorenej police vložíte dôležité dokumenty, ktoré potrebujete mať stále po ruke. Uzamykateľná časť zaručí bezpečnosť pre všetky súkromné zložky.

Knižnica uzamykateľná horná, biela/dub prírodný
Knižnica uzamykateľná horná, biela/dub prírodný

Presklené knižnice

Sklené dvierka dávajú knižnici nádych retra a nadčasovej elegancie. Okrem toho, že pôsobia vkusne a štýlovo, majú jednu obrovskú výhodu. Vďaka uzatvárateľným dvierkam sa na knihách nebude tak rýchlo usádzať prach, tým pádom je údržba naozaj jednoduchá.

Biela knižnica s hnedými detailmi z borovicového masívu Støraa Annabelle, šírka 219 cm
Biela knižnica s hnedými detailmi z borovicového masívu Støraa Annabelle, šírka 219 cm

Extravagantné knižnice

Extravagantné knižnice sa okamžite stanú dominantou vašej izby. Netradičné farby a tvary vám dávajú možnosť naplno upustiť uzdu vašej fantázie. Vybrať si môžete napríklad knižnice v tvare stromu alebo zatočeného slimáka.

Knižnica, ktorú si vaše knihy zamilujú

Pred kúpou knižnice musíte myslieť na viacero aspektov, od ktorých bude závisieť váš výber. Dôležitá je veľkosť miestnosti, ale aj celkový charakter bytu a prostredie, aké sa snažíte za pomoci knižnice vytvoriť.

Materiál knižníc

Drevené knižnice

Knižnice z dreva pôsobia vznešene a luxusne. Vyznačujú sa dlhou životnosťou a vysokou nosnosťou. Vybrať si môžete akýkoľvek odtieň, od svetlého smrekového dekoru až po tmavý orech. Okamžite sa prispôsobia atmosfére vašej miestnosti. Avšak, drevo si vyžaduje náročnejšiu údržbu a po čase môže nastať mierna zmena farby.

Štýlová knižnica/skrinka s 3 policami, biela, drevená
Štýlová knižnica/skrinka s 3 policami, biela, drevená

Nerezové knižnice

Knižnice s oceľovou konštrukciou sú extrémne pevné a odolné. Väčšinou sú kombinované s inými materiálmi, ako je napríklad drevo. Hravo ich dotvoríte do industriálneho štýlu a za pomoci správnych doplnkov získajú jedinečný nádych elegancie.

Plastové knižnice

Plastové knižnice sú moderným doplnkom každej spálne alebo obývačky. Nájdete ich v rôznych farebných odtieňoch a v prípade potreby ich môžete bez problémov presunúť. Knižnice z plastu však nie sú určené na väčší počet kníh, ani na ťažké encyklopédie. Majú totiž nižšiu nosnosť ako knižnice z dreva alebo ocele.

Knižnice zo skla

Sklenené knižnice sú, podobne ako nerezové, doplnené iným materiálom, najčastejšie drevom. Pôsobia jedinečne a štýlovo a zároveň uschovajú všetky vaše obľúbené knihy – od milostných románov až po napínavé detektívky.

Knižnica/Regál 36204 140cm Onyx Biely vysoký lesk - sklo - dub
Knižnica/Regál 36204 140cm Onyx Biely vysoký lesk – sklo – dubK

Drevotrieska

Knižnice z drevotriesky sú chránené PVC fóliou alebo lakom. Sú skvelou alternatívou pre tých, ktorí túžia po nenáročnej údržbe. Problémom však môže byť vlhkosť, ktorá sa s drevotrieskou nemá veľmi v láske.

Ako na knižnice do menších priestorov?

Ak zápasíte s priestorom a snažíte sa šetriť každý centimeter, vsaďte na vysoké obdĺžnikové knižnice. Skrinky stavané do výšky nezaberajú veľa miesta a zaručia vám, že do nich uložíte všetko, čo potrebujete.

Druhou alternatívou sú hlboké knižnice, do ktorých sa zmestí viacero kníh. Avšak v takomto prípade sa môže veľmi rýchlo stať, že na tie zadné po čase zabudnete a zapadnú prachom.

Údržba knižníc

Je jedno aký typ knižnice zvolíte, každá si vyžaduje pravidelnú údržbu a starostlivosť.

  1. Knižnice je potrebné utierať od nánosov prachu a raz za čas ich treba z políc povykladať a utierať prach aj pod nimi.
  2. Dbajte na to, aby bola knižnica zasadená do suchého prostredia.
  3. Každý materiál si vyžaduje osobitú starostlivosť a inak reaguje na vlhkosť.
  4. Neprekračujte maximálnu nosnosť knižnice.
  5. Pokiaľ máte domáce zvieratá alebo malé deti, pravidelne sa uistite o tom, že je knižnica pevná a stabilná.
Komentáre k: Ako vybrať knižnicu, ktorá zútulní domov

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.