Začneme netradične malou hádankou. „Ktorá miestnosť v domácnosti je stredobodom stretávania?“ Väčšina z nás bez premýšľania povie, že ide o obývaciu izbu. Ale je to skutočne tak? Premýšľali ste niekedy nad tým, koľko času strávite v kuchyni s jedálňou?

Začneme netradične malú hádankou. “Ktorá miestnosť v domácnosti je stredobodom stretávania?” Väčšina z nás bez premýšľania povie, že ide o obývacia izba. Ale je to skutočne tak? Premýšľali ste niekedy nad tým, koľko času strávite v kuchyni s jedálňou?

Kuchyňa je sociálnym miestom stretávania sa. Či už členov domácnosti, alebo vašich priateľov. Deti sa tu ako malé hrajú a pletú sa vám pod nohy. Vy zas chystáte jednotlivé pokrmy.

Nehľadiac na to, že kuchyňa prechádza naozaj náročnou skúškou chodu domácnosti, zabrať dostáva najmä samotná podlahová krytina. Niečo na ňu padá a hrozí jej aj poškriabanie, pretrhnutie alebo dokonca spálenie horúcim predmetom.

Predtým než sa pustite do čítania článku, chceme sa s vami podeliť o názor odborníka. Opýtali sme odborníkov zo spoločnosti Lacné parkety, čo si myslia o využití parkiet v kuchyni:

„Kuchyňa patrí k miestnostiam ktoré sa najrýchlejšie ušpinia. Je to najmä kvôli tomu, že táto miestnosť je ako pracovisko – dielňa pre kuchára, a preto každý jeden materiál, ktorý do kuchyne vyberiete by mal byt ľahko udržiavateľný a umývateľný. Z toho dôvodu sú najvhodnejšie podlahy do kuchyne laminát, dlažba alebo vinyl. Drevo je tiež jednou z možností, ale určite nie najvhodnejšou.“

Kuchyňa je tiež miestom stretávania členov domácnosti, alebo vás a vašich priateľov. Deti sa tu ako malé hrajú a pletú sa vám pod nohy. Vy tu chystáte jednotlivé pokrmy. Nehľadiac na to, že kuchyňa prechádza naozaj ťažkou skúškou chodu domácnosti, a to najmä samotná podlahová krytina. Niečo na ňu padá a hrozí riziko poškriabania, pretrhnutia alebo dokonca opálenia od horúceho predmetu.

V neposlednom rade je kuchyňa malým „chemickým laboratóriom“, pracuje sa tu ako s kyselinami, tak so zásadami.

V kuchyni to bez podlahy nepôjde

K rekonštrukcii a výbave kuchyne pristupujte s rozvahou a dajte si záležať na kvalite. To sa týka nielen nábytku, kvalitných energeticky šetrných spotrebičov, kuchynskej linky, ale aj samotnej podlahy.

Každá rekonštrukcia predsa začína doslova od podlahy. Preto s ňou začneme aj v tomto článku.

Kuchynské podlahy sa vyrába z celej rady materiálov, ktoré by mali byť odolné voči všetkým pádom, mechanickému poškodeniu i vysokým teplotám aj zvýšenej vlhkosti.

Medzi tie najčastejšie podlahy patrí:

  • dlažba
  • vinyl
  • PVC
  • (vodeodolný) laminát

Všetky sú dobrou voľbou, ale my sa zameriame na dva najčastejšie typy – vinyl a dlažba.

Pre a proti dlažby v kuchyni

Starostlivosť o dlažbu nie je náročná, čo sa týka prípravkov, ale skôr pracnosti. Utierať od prachu by sa mala denne. Lepšie a ľahšie sa vám bude upratovať väčšia dlažba s hladkým povrchom. Tiež je potrebné myslieť na fakt, že v škárach sa usadzuje najviac nečistôt. Preto vyberajte kvalitný škárovací materiál, ktorý zvládne aj kyseliny.

Pri jej výbere by ste mali myslieť predovšetkým na bezpečnosť, aby vám nehrozilo riziko podkĺznutia. Dnes ale ľahko zoženiete protišmykový povrch. Na etiketách sledujte, aká je nasiakavosť vami zvolenej dlažby.

Dlažba je bohužiaľ studená. Myslite preto aj na zateplenie dlažby. Podlahové vykurovanie je ideálnou voľbou. Jeho výhoda skvie v tom, že teplo sa rozprestrie rovnomerne a jedná sa aj o ekonomické riešenie vykurovacieho problému.

Pre a proti vinylovej podlahy v kuchyni

Vinyl sa vyznačuje vysokou odolnosťou a na rozdiel od dlažby je aj mäkký, nebude vás tlačiť pri chôdzi. Naviac sa ľahko udržuje, nemusíte myslieť na žiadne špeciálne prípravky. Stačí len stierať od prachu. Škáry vám tu nehrozia a vlhkosti odoláva rovnako výborne.

Na druhú stranu vinyl reaguje viac na rozdiel teplôt, vzniká v ňom pnutie. Pri pokládke je potrebné myslieť na rovný a opracovaný podklad. V neposlednom rade myslite aj na dilatáciu. Vykurovacie okruhy majú štandardne 120 m. Pokiaľ bude vykurovacích okruhov viac, musí byť diletovány.

Aké podlahy si ešte môžete vybrať?

Komentáre k: Podlaha v kuchyni: Dlažba alebo vinyl?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.