Kondička sa nedá získať za noc. Treba na nej pracovať krôčik po krôčiku. Dá sa fyzická kondícia vybudovať aj z pohodlia domova? Samozrejme! Vašim najlepším pomocníkom na zlepšenie kondičky je nepochybne stacionárny bicykel. V nasledujúcom článku sa dozviete informácie o stacionárnom bicykli a jeho druhoch.

Cvičenie doma

Ak aj vy patríte do skupiny ľudí, ktorí uprednostňujú pokoj a kľud pri cvičení. Vhodnou alternatívou je pre vás cvičenie doma, ktoré prináša mnoho výhod. Ušetríte kopec času, ktorý by ste museli obetovať cestovaniu do fitness centra. Ďalšou výhodou je to, že môžete cvičiť kedykoľvek sa vám zachce a budete mať menší priestor na výhovorky.

Foto: Shutterstock.com

Výsledky sa samozrejme dostavia pravidelným tréningom, pri ktorom vám nesmie chýbať motivácia. Na motiváciu vplýva to, aké pocity zažívate pri cvičení. Všetky tieto faktory ovplyvňuje prostredie, v ktorom cvičíte.

Stacionárny bicykel

Stacionárny bicykel, inak nazývaný aj rotoped, bude vašim verným spoločníkom na ceste za štíhlejšou postavou. Ale to nie je všetko.

Ďalšie benefity stacionárneho bicykla sú napríklad:

  • má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém a podporuje vitalitu pľúc,
  • zlepšuje prietok krvi,
  • redukuje hladinu zlého cholesterolu,
  • znižuje riziko vzniku ochorenia diabetu II. Typu,
  • šetrí kĺby,
  • znižuje hladinu stresu a zlepšuje náladu,
  • zlepšuje fyzickú kondíciu,
  • posilňuje dolné končatiny a podporuje budovanie svalov celého tela,
  • znižuje riziko výskytu degeneratívnych ochorení,
  • cvičenie zvládne aj úplný začiatočník,
  • môžete cvičiť za každého počasia,
  • odporúča sa cvičiť aj po rehabilitáciách (napr. pri vyvrtnutí členku alebo kolena),
  • zaberie menej miesta ako napríklad bežecký pás

Zásady pri cvičení so stacionárnym bicyklom

Správne nastavenie stacionárneho bicykla

  1. Nastavte si sedadlo približne na výšku úrovne bedra. Nemali by ste mať príliš veľký ohyb v kolene a počas pedálovania by ste mali bez problémov vystrieť a zohnúť nohy.
  2. Správne nastavenie riadidiel vám zabezpečí vzpriamenosť vášho chrbta. Nemal by vám robiť problém ich dosiahnuť, nenastavujte ich príliš dopredu, aby ste sa nepredkláňali.

Rady a tipy ako používať stacionárny bicykel

  1. Nemusíte to s jazdením na stacionárnom bicykli preháňať. Neodporúča sa cvičiť každý deň. Ideál je 3-4krát týždenne.
  2. Pred jazdou sa rozcvičte, nech nie ste stuhnutí a nech sa vaše svaly rozohrejú. Dôležité je telo a svaly na tréning pripraviť. Predídete tým svalovici a možnému zraneniu.
  3. Jazdu začnite zľahka a postupne pridávajte na intenzite a rýchlosti v dvojminútových intervaloch. Pedálujte 2 minúty rýchlejšie a potom sa vráťte na voľnejšie tempo na 2 minúty.
  4. Jazdu na stacionárnom bicykli ukončite v miernejšom tempe. Netreba zabudnúť na pretiahnutie a ľahký strečing.
  5. Ak pravidelne cvičíte na stacionárnom bicykli, zmeny sa dostavia za pár týždňov v podobe lepšej kondície a štíhlejšej postavy.

Druhy stacionárnych bicyklov

Okrem spomínaných výhod stacionárneho bicykla majú nadšenci športu na výber z rôznych druhov na základe doplnkovej výbavy alebo mnohých užitočných vlastností.

Poznáme domáceprofesionálne cyklotrenažéry. Domáce trenažéry sú oveľa lacnejšie a väčšina z nich sa môže pochváliť aj výbornou kvalitou. Určené sú výlučne na domáce použitie a nie sú vhodné na tréningy profesionálov v posilňovniach.

Rotoped patrí medzi najobľúbenejšie fitness pomôcky pre domáce použitie. Cvičenie na rotopede je vhodné aj pri rôznych rehabilitáciách v rámci domáceho tréningu. Umožňuje aj kondičný tréning a taktiež je efektívnym prostriedkom rozohriatia pred iným druhom cvičenia. Cvičiť na ňom môžu ľudia každého veku, aj seniori.

Airbike sa označuje ako vzduchový rotoped, pretože od klasických rotopedov sa odlišuje tým, že je vybavený ventilátorom namiesto kolesa. „Pekelným strojom“ sa nenazýva bezdôvodne. Vašou úlohou pri cvičení je roztočiť veľký ventilátor, ktorý zvyšuje odpor v závislosti od toho, ako rýchlo šliapete. Čím usilovnejšie cvičíte, tým väčší odpor cítite. Je ideálnym nástrojom na spaľovanie tukov a budovanie svalov, pretože vás neustále tlačí mimo vašu komfortnú zónu.

Bicyklový trenažér umožňuje simulovať tréning v tempe relaxačnej jazdy alebo v tempe náročného horského tréningu. Efektívne nahrádza intenzívny tréning na bicykli. Na cyklotrenažéri si môžete nastaviť presné a veľmi vysoké zaťaženie. Obvykle sú vybavené magnetickým alebo indukčným brzdením.

V porovnaní s rotopedom je cyklotrenažér variabilnejší pri nastavovaní výšky a vzdialenosti sedadla.

Spinner je určený pre profesionálnych cyklistov. Obrovskou výhodou tohto prístroja je to, že vedie k správnemu držaniu tela. Nájdete ich väčšinou vo fitness centrách, kde sa používajú najčastejšie pri cyklistických tréningoch (spinning).