Pleseň v domácnosti je nočnou morou mnohých ľudí. Okrem toho, že je estetickým problémom, môže spôsobiť aj vážne zdravotné ťažkosti. Ako odstrániť pleseň na stene raz a navždy? Stačí sa držať niekoľkých základných pravidiel.  

Výtrusy plesní sa s veľkou pravdepodobnosťou raz za čas objavia aj vo vašom dome či byte. Majú však mikroskopickú veľkosť, takže voľným okom ich neuvidíte. V prípade, že pristanú na vhodnej ploche, zakorenia sa. Začnú sa rýchlo rozmnožovať a vytvoria povlak, ktorý je viditeľný aj voľným okom. Ten má svoj charakteristický zápach. Podľa neho dokážete pleseň odhaliť aj vtedy, keď je na neviditeľnom mieste – napríklad za skriňou.

Plesne a ich vplyv na zdravie

Výtrusy plesní sú silným alergénom. Ak máte na stenách plesne, do vzduchu sa z nich šíria milióny neviditeľných výtrusov. Tie sa zachytávajú na koži a v dýchacom trakte. Vyvolávajú podráždenie sliznice, zápaly priedušiek či dokonca astmu. Objaviť sa môžu aj rozličné kožné ochorenia, predovšetkým mykotického charakteru.

Plesne však stoja aj za mnohými ďalšími zdravotnými problémami, z ktorých môžeme spomenúť napríklad bolesť hlavy. Na škodlivé vplyvy výtrusov plesní sú citlivé najmä malé deti.

Najčastejšie príčiny vzniku plesní

Plesniam sa veľmi dobre darí v teplom a vlhkom prostredí. Práve preto sa pomerne často vyskytujú v kúpeľniach a kuchyniach. Počas sprchovania sa do vzduchu dostáva veľké množstvo vodnej pary, ktorá kondenzuje na stenách. Keď sa vlhkosť vyzráža za kúpeľňovou skrinkou, kde dobre necirkuluje vzduch, s veľkou pravdepodobnosťou na danom mieste vznikne pleseň. Podobná situácia nastáva aj v prípade kuchyne. V nej je zdrojom vlhka a tepla vodná para z varenia.

Príčinou vzniku plesní však môže byť aj zlý technologický postup pri stavbe, prípadne zatepľovaní danej steny. Tento problém sa často objavuje pri novostavbách. V starších domoch či bytoch býva zvýšená vlhkosť stien spôsobená zatekaním vody cez rôzne škáry. Pozor si dávajte aj v tom prípade, ak v interiéri pestujete rastliny. Vlhká zemina bohatá na organické živiny je pre plesne skvelým domovom. Ich výtrusy sa odtiaľ dostávajú do celej domácnosti a ľahko sa uchytia aj na stenách.

Ako zabrániť vzniku plesní na stenách?

Základnou prevenciou pred vznikom plesní je pravidelné vetranie. To je dôležité najmä v miestnostiach, kde je zvýšená vlhkosť. Pri varení vždy používajte digestor, ktorý odsaje vlhkú paru a zamedzí jej kondenzovaniu na stenách. Príčinou vzniku plesní môže byť taktiež vlhkosť z oblečenia, ktoré v danej miestnosti sušievate. Riešením dokáže byť v tomto prípade sušička.

Praktický tip: Zakúpte si vlhkomer, ktorý vám umožní sledovať vlhkosť v jednotlivých miestnostiach. Tá by sa mala pohybovať na úrovni 45, maximálne 60 %. Pokiaľ zaznamenáte vyššiu vlhkosť, hľadajte jej príčinu a spôsob, ako ju znížiť.

Odstraňovanie plesne na stene – pozor na časté chyby

Pri odstraňovaní plesní zo stien je potrebné postupovať opatrne. Mnohí sa rozhodnú pre ich mechanické odstránenie kefou. Počas neho však akurát tak rozvírite zárodky plesní do celej miestnosti a nikdy sa ich účinne nezbavíte.

V prvom rade je preto potrebné plesne zahubiť. Na to poslúžia sanačné prípravky označované ako fungicídy. Tie obsahujú zložky, ktoré účinne zlikvidujú plesne do hĺbky. Ich „koreňový“ systém v stene tak už ďalej nebude schopný prežiť. Po aplikácii fungicídu je potrebné nechať ho niekoľko hodín pôsobiť. Až potom môžete pleseň zo steny mechanicky odstrániť, napríklad pomocou kefy.

Druhým krokom je náter postihnutého miesta steny špeciálnou protiplesňovou maliarskou farbou. Tá zabezpečuje optimálnu priepustnosť pár a obsahuje látky, ktoré zabraňujú vzniku plesní.

Správne ošetrenie napadnutých stien v spojení s vhodnou prevenciou je účinným spôsobom, ako bojovať proti plesni v byte či dome. Vaša domácnosť tak bude razom zdravším a príjemnejším miestom na život.

Náš tip: Zachrániť vás môže aj protiplesňový náter od profesionálov zo A servis lipka.