Obsah Zobraziť

S pocitom pálenia záhy sa stretlo už mnoho ľudí. Napriek tomu, že sa pálenie záhy považuje za bežný problém v ľudskom organizme, môže signalizovať aj veľmi závažné ochorenia. Ako spozorovať, že k nemu dochádza a ako mu predchádzať?

https://www.shutterstock.com/image-photo/asian-beautiful-woman-white-pajamas-suffering-1329210926
Zdroj obrázka: Photographee.eu / Shutterstock.com

Pálenie záhy

Pálenie záhy, pyróza, predstavuje nepríjemný pocit, ktorý vzniká v nadbrušku a rozlieva sa smerom nahor, pod hrudnú kosť. Ide o problém, ktorý postihuje 20 – 30 % obyvateľstva.

Príčiny vzniku pálenia záhy

Hlavnou príčinou pálenia záhy je reflux, spätný chod žalúdočnej kyseliny. Tento proces vzniká, keď sa kyselina v žalúdku vracia späť do pažeráka. Ide najmä o kyselinu chlorovodíkovú, ktorá má kyslé pH a obsahuje pepsín, vodu, chymozín a lipázu.

Reflux a pálenie záhy

Reflux je hlavnou príčinou pálenia záhy. Ale prečo k nemu dochádza? Dôvodom refluxu je narušenie antirefluxnej bariéry, ktorá je otvorená oesophageálnym zvieračom hraničiacim so žalúdkom.

Rozdiel medzi pálením záhy a refluxom

Pálenie záhy je stav, pri ktorom cítite pálenie za hrudníkom. Môže to byť teda príznak refluxu. Na druhej strane, reflux je lekársky termín, ktorý sa používa pre obsah žalúdka prichádzajúci do pažeráka.

Ochorenia, ktoré môžu byť príčinou vzniku pálenia záhy

Okrem refluxu sa môže na vzniku pálenia záhy podieľať aj mnoho ďalších ochorení.

Ochorenie žalúdka ako príčina pálenia záhy

Aj ochorenie žalúdka patrí medzi hlavné príčiny pálenia záhy. V tomto prípade ide však o veľmi závažné ochorenia. Pálenie záhy môže vznikať pri gastritíde, žalúdočnom vrede, rakovine žalúdka či pylorostenóze, ktorá často postihuje novorodencov.

Ochorenie pažeráka ako príčina pálenia záhy

Rovnako závažné je aj ochorenie pažeráka. V tomto prípade môže ísť o infekčnú ezofagitídu, korozívnu efozagitídu, rakovinu pažeráka alebo pažerákové varixy.

Iné príčiny vzniku pálenia záhy

Pálenie záhy môže vznikať aj z rôznych iných príčin. Často postihuje gravidné ženy, obéznych ľudí, ľudí s ascitesom a tých, ktorí sú vystavení stresu

Pálenie záhy v tehotenstve

Gravidita je jednou z hlavných príčin pálenia záhy u žien, a to z dôvodu hormonálnych zmien. V pokročilom štádiu tehotenstva za vznik pálenia záhy môže aj vyvíjajúci sa tlak plodu na žalúdok, ktorý spôsobuje návrat obsahu žalúdka do pažeráka, a teda pálenie záhy v tehotenstve.

https://www.shutterstock.com/image-photo/pregnant-woman-taking-pill-against-heartburn-531052939
Zdroj obrázka: Photographee.eu / Shutterstock.com

Pálenie záhy pri obezite

Pri obezite sa stretávame so zažívacími ťažkosťami, ktoré súvisia s pálením záhy. Aj pri obezite dochádza k vzniku tlaku na žalúdok. Ďalším faktorom je tiež nesprávne stravovanie, ktoré podporuje vznik refluxu.

Pálenie záhy a stres

Ľudia vystavení stresovým situáciám sa často stretávajú s rôznymi problémami s trávením, ako je aj zápcha, hnačka, plynatosť, nadúvanie, zvracanie a tiež aj pálenie záhy.

Pálenie záhy a ascites 

Ascites sa vyskytuje najmä pri ochorení pečene a spôsobuje nahromadenie voľnej tekutiny v brušnej dutine. Tým opäť vzniká tlak na brušnú dutinu, ktorý sa prejavuje problémami s trávením, nevoľnosťami, zvracaním a pálením záhy.

Príznaky pálenia záhy

Pálenie záhy je možné spozorovať viacerými symptómami. Príkladom je horká alebo kyslá chuť v ústach, prípadne bolesť, ktorá sa zhoršuje pri zohnutí alebo ležaní. Za zmienku stojí aj bolesť v oblasti hrudníka, ktorá sa vyskytuje po jedle alebo v noci.

https://www.shutterstock.com/image-photo/asian-woman-eating-spicy-food-having-1997776421
Zdroj obrázka: Photographee.eu / Shutterstock.com

Kedy je potrebné vyhľadať pri pálení záhy lekára?

Napriek tomu, že pálenie záhy patrí medzi bežný problém, sú aj ochorenia, ktoré je možné spozorovať na základe pálenia záhy a ďalších príznakov. V tomto prípade je už potrebné vyhľadať lekára.

Pálenie záhy ako príznak ochorenia

Pálenie záhy najčastejšie podnecuje nadmerná konzumácia nesprávnych jedál alebo prejedanie sa. Ak však s týmto problém nemáte, potom môže ísť o iné závažné ochorenia.

Pálenie záhy a GERD

GERD, teda gastroezofagálny reflux, predstavuje poruchu trávenia, ktorá postihuje predovšetkým dolný pažerákový zvierač spájajúci pažerák a žalúdok. Toto ochorenie má rovnaké príznaky ako pálenie záhy, a preto je ťažké ich rozoznať. Dolný pažerákový zvierač slúži v podstate ako bariéra, ktorá by mala zabrániť úniku tráviacej kyseliny zo žalúdka do pažeráka. Ak dochádza k narušeniu, kyselina sa môže dostať do pažeráka a spôsobovať záchvaty pálenia záhy.  

Pálenie záhy a ťažkosti s prehĺtaním

Pri pálení záhy dochádza aj k ťažkostiam s prehĺtaním. Ak vás takýto problém trápi, opäť odporúčame navštíviť lekára, pretože bolestivé prehĺtanie môže mať súvis s ezofagitídou, teda zápalom tkaniva pažeráka.

Pálenie záhy a bolesti brucha

Pociťujete pri pálení záhy silné bolesti brucha? Môže ísť o gastritídu, teda zápal sliznice žalúdka, ktorý je spôsobovaný infekciou, baktériami alebo užívaním alkoholu či liekov. Príznakom tohto ochorenia je aj nadúvanie a chronické vracanie.

Pálenie záhy a nevoľnosť

Nevoľnosť a vracanie, odborne nazývané regurgitácia, môžu byť príznakmi ochorenia GERD alebo ezofagitídy. Prejavuje sa tak, že pri vracaní často vzniká „kyslá chuť“, ktorá spôsobuje nevoľnosť alebo nechuť do jedla, ako aj pri pálení záhy. Dôležité je tieto problémy odlíšiť, pretože nadmerné vracanie a nevoľnosť môžu viesť k vzniku srdcového infarktu.

Pálenia záhy a silná bolesť na hrudníku

Pozor treba dávať aj pri kombinácii viacerých symptómov, ako je pálenie záhy, tlak a bolesť za hrudnou kosťou či bolesť krku, chrbta a čeľuste, spolu s ťažkosťami s dýchaním a tiež vracaním. Práve táto kombinácia je príznakom infarktu myokardu.

https://www.shutterstock.com/image-photo/stomach-pain-food-poisoning-digestion-problem-1044903559
Zdroj obrázka: Photographee.eu / Shutterstock.com

Ako sa zbaviť pálenia záhy? Čo pomáha?

Existuje viacero spôsobov, ako sa zbavit pálenia žáhy. Môže ísť napríklad o liečbu pomocou liekov.

Lieky na liečbu pálenia záhy

Lieky na pálenie záhy sú nápomocné a ich účinky nastupujú veľmi rýchlo. Môžeme ich rozdeliť do troch skupín, a to na antacidá, blokátory H2 receptorov a inhibítory protónovej pumpy.

Antacidá na liečbu pálenia záhy

Antacidá sú lieky, ktoré neutralizujú kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku. Napriek tomu, že ich účinok je veľmi rýchly, ich ochrana je pomerne dosť krátka. Zväčša antacidá pri pálení záhy pôsobia 1 – 3 hodiny. Pri ich užívaní si treba dávať pozor, pretože môžu interagovať s inými liekmi. Preto sa pred užívaním poraďte s lekárom. Keďže ich účinok je taký krátky, je potrebné ich užívať 4 – 5-krát denne.

Blokátory H2 receptorov na liečbu pálenia záhy

Pri užívaní blokátorov H2 receptorov ide o komplikovanejšiu liečbu, pretože sú dostupné len na lekársky predpis. Avšak, práve táto forma je celkom účinná. Užívaním sa príznaky zmiernia už do pol hodiny. Ich ochrana trvá 6 – 12 hodín.

Inhibítory protónovej pumpy na liečbu pálenia záhy

Najúčinnejšími liekmi na liečbu pálenia záhy sú inhibítory protónovej pumpy. Sú veľmi efektívne, majú až 24 hodinovú ochranu, a preto ich stačí užívať len 1-krát denne.

Čo robiť pri pálení záhy?

Pri pálení záhy môžete vyskúšať napríklad aj tipy, ako vypiť pohár mlieka alebo zázvorový čaj pred spaním. Tiež môžete skúsiť šťavu z aloe vera, požuť mandle bez šupky alebo kôrku z chleba či dať si žuvačku bez príchute.

Prvá pomoc pri pálení záhy

Pri pálení záhy dokážu pomôcť aj jednoduché recepty. V prvom rade môžete vyskúšať psyllium, ktoré sa odporúča užiť na lyžičke a zapiť pohárom vody. Ďalším spôsobom je žuvanie 2 – 3 klinčekov, ktoré prinášajú okamžitú úľavu, ako aj sóda bikarbóna.

Pomáha pitie vody pri pálení záhy?

Keďže sa pri pití vody do tela dostávajú dôležité živiny a spodiny sa odplavujú preč, tak áno, pitie vody pri pálení záhy pomáha. Avšak, malo by ísť o zásaditú, tzv. „živú vodu“, ktorá sa získava z prefiltrovanej pitnej vody. Rovnako vhodné sú aj niektoré druhy čajov.

https://www.shutterstock.com/image-photo/asian-woman-having-symptomatic-reflux-acidsgastroesophageal-1164569053
Zdroj obrázka: Photographee.eu / Shutterstock.com

Prevencia proti páleniu záhy

Pri všetkých ochoreniach a zdravotných problémoch vždy platí, že je lepšie im prechádzať ako ich následne riešiť. Preto sa aj v súvislosti s pálením záhy preventívne vyhýbajte jedlám, ktoré podporujú tento neželaný stav. Po jedle tiež nenoste ťažké veci ani sa nepredkláňajte, jedzte posledné jedlo aspoň 4 hodiny pred spaním a noste voľnejšie nohavice.

Operácia pri pálenia záhy

Ak vám pri odstránení pálení záhy nepomáhajú preventívne opatrenia či nastavenie správnych stravovacích návykov, potom je možné tento problém riešiť aj chirurgickým zákrokom. Ide však o zákrok vyskytujúci sa u pacientov, ktorým medikamentózna liečba neposkytuje úľavu, trápi ich reflux, ktorý spôsobuje chrapot či zápal pľúc, alebo u pacientov s Barretovým pažerákom.

Diéta pri pálení záhy

Momentálne neexistuje diéta, ktorá by vám pomohla vyliečiť pálenie záhy. Proti páleniu záhy je potrebné ovplyvniť životný štýl, a to konzumáciou vhodných potravín, ktoré nevytvárajú v tele kyseliny, a redukciou nadváhy.

Potraviny, ktorým sa pri pálení záhy vyhnúť

S pálením záhy majú problémy ľudia, ktorí nadmerne konzumujú niektoré druhy jedál. Akým jedlám sa pri pálení záhy vyhnúť? Ide predovšetkým o potraviny s vysokým obsahom tuku, vyprážané jedlá, korenené jedlá, citrusy, čokoláda, sladké pečivo, alkohol či kávu a sýtené nápoje.

Potraviny, ktoré pri pálení záhy pomáhajú

Sú tu však aj potraviny, ktoré by ste do svojho jedálnička mali zaradiť, a to spirulinu, brokolicu, papriku, špenát, kapustu, zeler, zemiaky, avokádo, hrozno, marhule, jablká, broskyne, čučoriedky, tvaroh, chudé mäso a celozrnné pečivo.

Nesprávne stravovacie návyky a pálenie záhy

Okrem potravín je potrebné myslieť aj na zásady zdravého stravovania, ktoré pri pálení záhy treba dodržiavať. Predovšetkým ide o pomalé prehĺtanie stravy a dôkladne prežutie, jedenie malých porcií, pravidelný a dostatočný pitný režim či neprejedanie sa v neskorých večerných hodinách.

https://www.shutterstock.com/image-photo/unhealthy-fastfood-stomach-heartburn-person-after-2039879552
Zdroj obrázka: Photographee.eu / Shutterstock.com

Konzumácia jedál na prázdny žalúdok a pálenie záhy

Aj konzumácia správnych jedál v nesprávnom čase, môže podporiť tvorbu pálenia záhy. Ide najmä o mlieko, orechy, citrusy, fazuľu, jogurt, jablko, sladkosti, paradajky, banány alebo čaj. Práve spomínané potraviny by ste nemali konzumovať na prázdny žalúdok.

Odpovede na najčastejšie otázky o pálení záhy

V tomto článku sme vám zodpovedali dôležité otázky, ktoré sa pálenia záhy týkajú. Taktiež vám prinášame aj odpovede na najčastejšie otázky súvisiace s touto témou.

Existujú babské recepty na liečbu pálenia záhy?

Na internete nájdete mnoho receptov, ktoré môžu pomôcť pri pálení záhy. Tieto recepty však nemusia fungovať na každého rovnakým spôsobom.

Prejde pálenie záhy samo?

Pálenie záhy je zvyčajne veľmi krátky proces, ktorý zmizne sám. Ak vás však trápi často a pravidelne, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.

Ako stanoviť diagnózu pálenia záhy?

Pri diagnostikovaní pálenia záhy je potrebné podstúpiť lekárske vyšetrenie, ktoré sa môže robiť pomocou röntgenu, endoskopie, elektrokardiogramom či manometriou pažeráka.

https://www.shutterstock.com/image-photo/female-chest-pain-senior-woman-suffering-1131953909
Zdroj obrázka: Photographee.eu / Shutterstock.com

Môže pálenie záhy ovplyvniť spánok?

Pálenie záhy má veľký vplyv na kvalitu spánku. Keďže pri ľahnutí môže kyselina zo žalúdka vystúpiť ku krku veľmi rýchlo.

Vplýva poloha spánku na pálenie záhy?

Pri spánku ešte ostaneme. Pri pálení záhy sa neodporúča spať na pravom boku. Rovnako ak máte posteľ, ktorú je možné polohovať, pri pálení záhy sa odporúča mierne nadvihnúť vrchnú časť tela.

Pomáhajú výživové doplnku na pálenie záhy?

Existujú výživové doplnky, ktoré podporujú trávenie a správne fungovanie žalúdka. Ak vás pálenie záhy trápi len občas alebo sa vyskytuje aj častejšie, pokojne vyskúšajte výživový doplnok s obsahom mastichy, ktorá má silné protizápalové účinky.

Ako pomôže vláknina pri pálení záhy?

Konzumáciou vlákniny podporíte zdravie vášho pažeráka. Preto sa odporúča konzumovať prebiotickú vlákninu, ktorá sa nachádza v zelenine, ovocí a strukovinách.

Aké osobné zvyky majú vplyv na pálenie záhy?

Ide predovšetkým o konzumáciu ťažkých mastných jedál, častú konzumáciu alkoholu, fajčenie, stavy úzkosti či nedostatok pohybu a spánku.

Kedy je potrebné vyhľadať pri pálení záhy lekára?

Na túto otázku sme už viackrát odpovedali. Občasné a zriedkavo sa vyskytujúce pálenie záhy nie je pre organizmus rizikové. Ak sa však stretávate s pravidelným pálením záhy, potom je vyhľadanie lekára už na mieste.

https://www.shutterstock.com/image-photo/woman-suffering-acid-reflux-gerd-sick-1075590962
Zdroj obrázka: Photographee.eu / Shutterstock.com

Záver

Pálenie záhy je bežná nepríjemnosť, ktorá však môže byť aj príznakom väčšieho zdravotného problému. Ak pálenie záhy neustále zasahuje do vášho každodenného života, kontaktujte vášho lekára.