Ako sa u nás či vo svete oslavuje Veľká noc a na aký termín vychádza v roku 2021? Pozrite sa s nami na to, ako prebiehajú populárne veľkonočné sviatky nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, čo znamená Veľký týždeň, aké sú veľkonočné zvyky a tradície či kedy je Veľká noc 2021.

Veľká noc a veľkonočné sviatky

Veľká noc patrí k najstarším a najvýznamnejším sviatkom kresťanov. Počas veľkonočného obdobia si pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, a to tradične, za pomoci rôznych zvykov.

Ako vznikla Veľká noc

Oslavy Veľkej noci sa v cirkvi objavili už naozaj skoro. Ako najstaršie svedectvo o Veľkej noci je homília O Pasche z 2. storočia. Aj napriek tomu, že veľkonočné sviatky majú najmä kresťanský rozmer, v tomto období sa realizujú aj iné tradičné aktivity, ktoré majú ešte predkresťanský pôvod. Ide o tradície súvisiace s odchodom zimy a s vítaním jari, ako vynášanie slamenej Moreny na Smrtnú nedeľu, jej zapálenie a hádzanie do potoka, či iné kultové obrady, ktoré mali zabezpečiť vydarenú nadchádzajúcu úrodu.

Zvyky a tradície na Veľkú noc

Veľkonočný týždeň, ktorý môžete poznať aj ako Veľký, Tichý či Svätý, sa začína Kvetnou nedeľou. Tento deň sa nazýva aj Nedeľou utrpenia Pána a pripomína príchod Ježiša Krista do Jeruzalemu. Názov sviatku je odvodený od kvetov, ktorými ľud Ježiša vítal. U nás majú podobu vŕbových prútikov, bahniatok. Aj preto sa v katolíckych kostoloch počas Kvetnej nedele bahniatka posvätia. Hovorí sa, že tieto posvätené bahniatka následne získavajú veľkú moc a dokážu tak chrániť domov a rodiny pred chorobami a inými pohromami.

velkonocne malovane kraslice a tulipany

Zelený štvrtok

Štvrtok bol deň, kedy Ježiš slávil svoju poslednú večeru aj so svojimi učeníkmi. Aj preto sa na Zelený štvrtok usporiadava svätá omša na pamiatku ustanovenia Sviatosti oltárnej, ktorá je tiež známa obradom umývania nôh dvanástim mužom. Tento obrad pritom pochádza z čias sv. Gregora Veľkého, ktorý denne hostil 12 žobrákov.

Na znak spoluúčasti s utrpením Ježiša prestávajú v tento deň zvoniť zvony, pričom ich zvuk sa opäť ozve až na Bielu sobotu.

Veľký piatok

Veľký piatok je dňom utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista. V rímskokatolíckych kostoloch sa v tento deň neslúži sv. omša, veriaci sa postia od mäsitých pokrmov a do sýtosti sa najedia iba raz za deň. Ide o deň pôstu a pokánia.

Biela sobota

Bielou sobotou sa slávi oslava Kristovho zmŕtvychvstania, pričom začína tzv. Veľkonočnou vigíliou, kedy sa opäť rozozvučia zvony, ktoré od štvrtka tak mlčali.

Veľkonočná nedeľa

V tento deň si veriaci pripomínajú ukrižovanie, smrť, no najmä zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Veľkonočná nedeľa sa kedysi považovala za najväčší sviatok roka. Nesmelo sa vtedy variť a dokonca ani krájať nožom. Všetko pohostenie sa pripravovalo na bielu sobotu. Na svätú omšu sa zobrali veľkonočné obradové jedlá, ktoré si nachystali veriaci do košíkov, a cez omšu sa tieto jedlá svätili. Toto svätenie obradových jedál sa na mnohých miestach Slovenska robí aj dodnes.

Veľkonočný pondelok

Veľkonočný pondelok je ako posledný sviatočný deň Veľkej noci známy oblievaním a šibaním dievčat. Mládenci v tento deň chodia po domoch a dievčatá oblievajú studenou vodou na znak zdravého života. Takisto ich šibú pleteným korbáčom, aby boli krásne. Ide o slovenskú tradíciu, ktorá sa zachováva už naozaj roky rokúce.

velkonocne farebne malovane vajicka v prutenom kosiku na trave

Symboly Veľkej noci

Veľkonočné sviatky sa nezaobídu bez bez tradícii a symbolov. Čo ale jednotlivé symboly znamenajú?

  • baránok – je jedným zo symbolov Ježiša Krista, keďže bol obrazne baránkom obetovaným za spásu sveta
  • kríž – je jedným z najdôležitejších kresťanských symbolov, keďže bol Kristus odsúdený na smrť ukrižovaním
  • oheň – zapálenie veľkonočného ohňa, ktorým začína veľkonočná bohoslužba, symbolizuje víťazstvo Ježiša Krista nad temnotou a smrťou
  • sviečka – symbolizuje vzkrieseného Krista
  • vajíčko – tie sa nesmeli jesť v pôstnom období a navyše sa vykladajú ako symbol nesmrteľnosti
  • korbáč – spolu so symbolom zajaca majú pôvod ešte v starých pohanských zvykoch
velka noc a typicke velkonocne kraslice

Veľká noc na Slovensku

Ako sme už spomenuli, najvýraznejším zvykom Veľkej noci na Slovensku je šibanie pleteným korbáčom a oblievanie studenou vodou. Mládenci šibú a oblievajú mladé ženy, aby boli zdravé a krásne. Ženy im následne dajú farebné vajíčko, prípadne nejakú maškrtu, napríklad čokoládu. Vo vázach pritom nesmie chýbať symbol Veľkej noci, teda bahniatka a zlatý dážď a na stoloch býva príjemné pohostenie tradičnými veľkonočnými jedlami, ako napríklad pečený baránok, rôzne buchty, údené mäso, šunky a klobásy.

Veľká noc v zahraničí

Isto ste už narazili na rôzne filmy, kde cez Veľkú noc deti hľadajú čokoládové vajíčka. Takzvaný hon na vajíčka je obľúbený nielen v Amerike, ale aj v Anglicku či v Austrálii. V nedeľu sa čokoládové vajíčka schovajú na rôzne miesta a deti hneď v pondelok ráno, ako vstanú, vybehnú von z postelí a snažia sa nájsť všetky tieto vajíčka.

Ani v Nemecku nestretnete šibačov či oblievačov. Na niektorých miestach môžete vidieť stromy ozdobené veľkonočnými vajíčkami a na Veľkonočnú nedeľu obdarováva deti zajačik rôznymi drobnými darčekmi.

Vo Francúzsku je zase Veľká noc sviatkom čokolády, ktorú konzumujú v podobe vajíčok, zajačikov, kuriatok či zvončekov. V Rusku farbia kraslice a hrajú s nimi vajíčkovú hru a v Taliansku si pochutnávajú na pečených jahniatkach, ktoré symbolizujú obetovanie Krista na kríži.

ozdobeny velkonocny stromcek

Kedy je Veľká noc 2021

Termín Veľkej noci sa určuje vždy na prvý jarný spln po dni rovnodennosti. V roku 2021 pripadne prvý jarný deň na 20. marca. Veľký piatok tak bude 2. apríla 2021 a Veľkonočný pondelok zase 5. apríla 2021.

Pripravte sa na Veľkú noc

A ako sa najlepšie na Veľkú noc pripraviť? Zabavte sa spoločne s rodinou a vytvorte si rôzne veľkonočné dekorácie. Kreatívnych nápadov je naozaj mnoho, a preto môže byť výzdoba naozaj špeciálna. 

Pripravte sa na príchod jari jarnými symbolmi. Svieže kvety, pestrofarebné vence a kraslice vyčarujú vo vašom domove tú pravú atmosféru veľkonočných sviatkov. Do váz si nezabudnite natrhať bahniatka a zlatý dážď, ktoré môžete dozdobiť veľkonočnými vajíčkami. S rodinou sa tak spoločne zabavíte a oslávite príchod jari i Veľkú noc tak, ako sa patrí.