Detská skriňa je jedným z hlavných kusov nábytku, ktoré v izbe pre deti nesmú chýbať. Detská izba patrí medzi najuniverzálnejšie miestnosti. Spája pracovný priestor s miestom odpočinku, hracou zónou aj úložným priestorom. Zjednotiť tieto funkcie a vytvoriť pre dieťa bezpečné miesto môže vyzerať ako umenie. Ale zbytočne sa neľakajte. Až budete vyberať detskú skriňu, riaďte sa nasledujúcimi piatimi krokmi.

Naučiť deti tomu, aby si už od útleho veku poctivo rovnali všetko oblečenie, je veľmi dôležité. Rodičom v tom pomôže praktická šatníková skriňa, ktorá myslí na špecifické potreby dievčatiek. Pozrite sa na štvoricu tipov, ktoré vám ju pomôžu vybrať.

Dievčenský šatník a potreby sa od tých chlapčenských predsa len líšia. Vo výbave malých princezien spravidla nechýba viac párov topánok, rôzne šaty, svetríky a šperky. Takáto zostava oblečenia a doplnkov vyžaduje skriňu, v ktorej pôjde všetko veľmi prehľadne a jednoducho porovnať. Pokiaľ práve premýšľate nad výberom, neprehliadajte nasledujúce rady.

1. Detská skriňa a nevyhnutná bezpečnosť

Malí raráškovia bývajú neposední a každý deň pre nich znamená nové dobrodružstvo. Aby ich výpravy za poznaním končili vždy dobre, dbajte pri výbere skríň do detskej izby na kvalitu ich spracovania.

V prípade nábytku z lamina je to potom obzvlášť dôležité, lebo práve tu sú zle spojené rohy veľmi ostré a môže z nich unikať formaldehyd, ktorým sa nábytok zlepuje (pri vdychovaní ide o látku zdraviu škodlivú).

U veľmi malých detí sa tiež určite vyhnite skriniam a poličkám s presklenými dvierkami, nebezpečné sú ale aj nezačištěné hrany a zle dotiahnuté skrutky. Detské skrine musia byť vždy dobre stabilné.

Rizikám môžete predísť voľbou rohovej skrine, čím navyše efektívne využijete prázdny priestor v rohu miestnosti. Na ostré hrany sa však dajú zakúpiť aj penové alebo gumové krytky, ktoré prípadný náraz efektívne utlmia.

kallax_police_v_detskej_izbe_s_kosikmi_male_dievcatko_sa_hra

2. Kvalita je na prvom mieste

Buďme úprimní – deti sa pri svojich hrách k nábytku v izbe nesprávajú vždy úplne nežne a ohľaduplne. Voľte preto kvalitné spracovanie, ktoré vydrží nejeden náraz lopty alebo celkovú izbovú apokalypsu.

U menej kvalitného nábytku by sa totiž mohlo pomerne ľahko stať, že sa utrhnú dvierka alebo rozbijú zásuvky. Rozhodne dôležitá je v tomto prípade tiež voľba materiálu.

Drevo je stabilné, trvanlivé, ale na druhej strane sa z neho horšie odstraňujú ryhy a škrabance.

Oveľa lacnejším variantom sa potom stáva nábytok z lamina, ktorý zoženiete v mnohých rozličných farebných prevedeniach. Jeho povrchová údržba je navyše oveľa menej náročná a nábytok odoláva lepšie aj mechanickým poškodeniam.

3. Univerzálnosť detskej skrine má prim

Ak neplánujete izbu za dva tri roky zase obmeniť, mali by ste výberu vzhľadu skríň venovať zvýšenú pozornosť.

Práve pri veľkých plochách nábytku je vhodné voliť menej výrazné a univerzálne farby. Tie môžete veľmi ľahko kombinovať s farebnými doplnkami, ktoré sa budú obmieňať spolu s tým, ako vaše dieťa porastie, zatiaľ čo finančne náročnejšie kusy nábytku zostanú rovnaké.

detský_retro_prebaľovací_pult_so_zásuvkami_obrazky_na_stene_ruzova_Stolna_lampicka

Neutrálne stvárnenie je navyše v posledných rokoch veľmi moderné, takže s ním rozhodne nešliapnete vedľa.

Veľkou výhodou je tiež voľba tzv. narastajúceho nábytku. Napríklad prebaľovací pult s komodou môžete veľmi skoro prestavať na obyčajnú skrinku, stačí len odskrutkovať prebaľovací pult.

Investície do podobných vychytávok sú síce vyššie, na druhej strane ale v detskej izbe podobný nábytok môže slúžiť roky.

4. Rešpektujte vkus detí

Pri výbere vhodnej detskej skrine skúste rešpektovať individualitu vášho dieťaťa. Hoci rozhodne nie je od veci investovať väčší finančný obnos do univerzálneho a narastajúceho nábytku, ktorý v detskej izbe dlho vydrží, vždy by ste mali rešpektovať, čo sa najviac páči vašim potomkom.

Skúste preto rekonštrukciu plánovať spolu s deťmi. Koniec koncov práve ony budú v izbe tráviť najviac času. Ak nechcete vyložene kupovať skrine v konkrétnej farbe, môžete izbu oživiť rôznymi nálepkami na nábytok alebo farebnými závesmi či záclonami.

minimalismus_v_detskej_izbe_polica_knihy_globus_hojdaci_konik_biele_steny_dvere

5. Dostatočné rozmery aj do budúcna

Nábytok do izbičky nekupujeme každý rok. Pri výbere detskej šatníkovej skrine tak myslite na to, že množstvo oblečenia bude postupne narastať. Skriňa by mala mať dostatočné rozmery, a to predovšetkým do šírky a hĺbky.

Na vyššie poschodia deti nedosiahnu, avšak to neznamená, že by mala byť skriňa nízka. Naopak sa priestor hore hodí pre uskladnenie perín, zimných búnd a ďalšieho oblečenia, ktoré dieťa nosí iba v určité ročné obdobie.

6. Nechajte miestnosť dýchať

Úložného priestoru nie je v detských izbách nikdy dosť. Vždy budete riešiť problémy, kam uložiť všetky hračky, knihy, oblečenie, sezónne oblečenie a materiály do školy. Napriek tomu miestnosť nezavaľte nábytkom, aby nepôsobila stiesnene a ťažkopádne.

Vždy je lepšie voliť radšej funkčné riešenie jednotlivých skríň s viacerými policami, zásuvkami a regálmi, ako skladať jednu detskú skriňu vedľa druhej.

Komentáre k: Detská skriňa: 5 krokov, ako vybrať skrine do detskej izby

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.