Ako rýchlo a zdravo ochutiť pripravované jedlo, dopriať si v ňom celý rad vitamínov a to prakticky po celý rok? Práve s podomácky vypestovanými bylinkami to nemusí byť žiadny problém. Navyše ich pestovanie nie je žiadna veda a stačí vám k tomu truhlík za oknom. Nie je potreba hneď vlastniť rozľahlú záhradu alebo balkón osadený kvetináčmi.

Niektoré gazdinky tu a tam kúpia kvetináčiky s bylinkami v supermarkete. Ale na rozdiel od tých v hobby marketoch a obchodoch so záhradkárskymi potrebami sú spravidla určené na jednorazové použitie. Pomerne skoro vám zaschnú a z vitamínov vám nezostane nič. Radšej si vypestujte svoje vlastné bylinky. Prevoniate si byt, nájdete užitočný koníček a ešte urobíte niečo pre zdravie vlastnej rodiny.

Bylinky v kuchyni, zdroj

Kombinujte so zeleninou

Než vám dáme pár rád, aby vaše bylinky priamo prekvitali, máme pre vás jeden tip. Hitom pestovanie byliniek podomácky je kombinovanie. Nemáme teraz na mysli kombinovanie niekoľkých druhov byliniek v jednom kvetináči. Oregano, bazalku, koriander môžete zasadiť do kvetináča spolu so zeleninou, napríklad cherry paradajkami alebo papričkami.

Zasadené rastlinky sa totiž navzájom ovplyvňujú mnohými spôsobmi. Ich korene vylučujú látky – odborne tzv. exsudáty, ktoré zase iné rastliny k svojmu rastu využívajú. Iné zase obohacujú pôdu o dusík (napríklad čeľaď bôbovité) a ďalšie naopak odpudzujú škodcov a choroby. Tie potom nenapadajú toľko ani ostatné rastliny, ktoré pestujete v ich blízkosti.

Čo teda pestovať v našich klimatických podmienkach? Bazalku, oregano (pamajorán), tymian, pažítku, šalvia, rozmarín, mätu, majoránku či kôpor. Vyberte si podľa vášho mlsného jazýčka a chuti.

Začnite od semienka

V obchodoch síce kúpite už vyklíčené bylinky, ale nie je nad to sledovať svoje rastlinky od semienka. Na začiatok vám bude stačiť obyčajná miska alebo tácka, kde necháte semienka vo vlhkej buničine (napríklad vata) vyklíčiť. Potom už len rastlinku presadíte do kvetináča alebo truhlíku. Samozrejme môžete semienko nechať vyrásť už v kvetináči.

Pestovanie byliniek od semienka, zdroj

Vyklíčenú bylinku umiestnite k oknu. Ak máte balkón, potom ju dajte z vonkajšej strany okna na parapet. Priame slniečko býva zradné, najmä ak sú vaše okná smerovaná na juh. Cez leto by vám mohli bylinky uschnúť. Zvážte možnosť, ako ich zatienite. Ideálne je umiestnenie za oknami, ktoré mieria na západnú stranu.

Aj v interiéri bytu ide bylinky so zeleninou pestovať, ale majú väčšiu tendenciu trpieť. Ak ich napriek tomu chcete v zime mať doma, zvoľte také druhy rastliniek, ktoré v prírode rastú v podobných klimatických podmienkach. Pre interiérové ​​pestovanie sa najlepšie hodí citrónová tráva alebo vietnamský koriander (odborne nazývaný ako stavikrv mnohokvetý).

Ako na pestovanie byliniek

Už máte vyklíčené semienka a teraz nastáva tá pravá zábava. Najprv si musíte zaobstarať zeminu. Špeciálne namiešané hnojivá zakúpite v každom hobby reťazci, ale vám postačí aj doma namiešaný substrát. Vezmite bežnú zeminu, ktorú premiešate s pieskom, a na dno nádoby pridajte drenážnu vrstvu (kamienky alebo hlinené črepy).

Bežné stredomorské rastlinky, ako je tymián, pamajorán, ani žiadnu špeciálnu výživu nepotrebujú. Hnojiť ich teda príliš nemusíte. Postačí obdeň zalievať a čoskoro sa tešte na prvú úrodu.

 

Komentáre k: Bylinky: Vypestujte si vitamíny v kvetináči

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.