Vybrať gauč, ktorý by sa hodil do vašej obývačky, je veľká zodpovednosť. Sedacia súprava zaberá podstatnú časť izby, preto si ju hostia všimnú ako prvú. Okrem toho, v obývacej miestnosti väčšinou usádzate návštevu a určite chcete, aby sa u vás cítili príjemne. Pri výbere musíte myslieť na pohodlnosť a celkový vzhľad, ale aj na to, kto bude sedačku používať. Toto spojenie vkusu a funkčnosti je záväzok na celý život!

Nemusíte sa však báť, vyberanie správnej sedačky nie je žiadna jadrová fyzika. Pokiaľ viete ako na to, zvládnete to raz-dva. A s tým vám veľmi radi pomôžeme. Nasledujúcich pár tipov vám nielen uľahčí proces výberu, ale spraví z nakupovania nového gauča zábavnú činnosť.

Gauč do obývačky vyberajte s rozvahou

Poznáte to. Zbadáte ju, je úplne podľa vašich predstáv a vy sa zamilujete na prvý pohľad. A nech to stojí, čo to stojí, okamžite ju chcete mať doma. Áno, pri kúpe sedačky sa môže veľmi rýchlo stať, že vám nejaká „padne do oka“ a vy budete presvedčený, že to je ta pravá.

No po pár dňoch zistíte, že vám nevyhovuje materiál, farba či štýl. V tomto prípade platí jednoduché pravidlo – zvážte viacero možností a vyberajte s rozvahou.

Rohová sedačka Natasha, strieborný zamat
Rohová sedačka Natasha, strieborný zamat

Veľkosť sedacej súpravy je základ

Máte veľkú rodinu alebo sú u vás samozrejmosťou časté návštevy? Či práve naopak, zbožňujete domáci kľud a pohodu? Pred kúpou sedacej súpravy zvážte, akú bude mať funkciu a aký počet ľudí potrebujete usadiť.

Ďalším, nemenej dôležitým aspektom, je veľkosť miestnosti. Odmerajte si priestor a uistite sa, že vyberiete sedačku, ktorá bude tak akurát pasovať do vašej izby.

Náš tip: Sedačka alebo gauč na každodenné spanie je ideálny do malých bytov a garoniek. Ako ale vybrat ten správny?

Sedacie súpravy v tvare U

Sedačky v tvare U sú ideálnym kusom nábytku do veľkých, priestranných obývačiek. Sú vhodné pre tých, ktorí očakávajú početné návštevy alebo milujú poobedné šlofíky, či majú v pláne na pohovke aj spávať. Vďaka gauču v U tvare nebude váš odpočinok ničím obmedzovaný.

Sedacia súprava RICO PANORAMATIC
Sedacia súprava RICO PANORAMATIC

Sedacie súpravy v tvare L

Moderný dizajn a dostatok miesta – presne to vám ponúkajú rohové gauče. Rohový tvar sa dokonale hodí do každej miestnosti a je perfektný pre ľudí, ktorí hľadajú niečo „medzi“. L gauče môžu slúžiť na komorné posedenia s priateľmi, či na večerné leňošenie pri televízii.

Dvojmiestna pohovka

Pokiaľ milujete pokojné domáce prostredie alebo nemáte dostatok miesta na veľkú sedaciu súpravu, sú pre vás dvojmiestne pohovky ideálnym riešením. V menšom gauči sa pohodlne zachumláte do deky či prehozu na gauč a môžete si naplno vychutnávať pohodičku pri dobrej knihe či filme. K pohovke môžete veľmi jednoducho dokúpiť aj kreslo, ktoré vám zaručí viac miesta na sedenie a zároveň bude aj perfektným štýlovým doplnkom vašej obývačky.

Pohovka rozkladacia, látka staroružová, AURELIA
Rozkladací gauč, látka staroružová, AURELIA

Zvážte, ktorý štýl sedačky vám najviac vyhovuje

Milujete klasický alebo extravagantný štýl? Ste skôr minimalista alebo sú vzory vaše druhé meno? Myslite však aj na to, že sedacia súprava nie je záležitosť niekoľkých mesiacov. Neriaďte sa preto podľa horúcich trendov, ktoré ďalšiu sezónu nahradí niečo iné. Odrazte sa skôr od toho, do akého štýlu je zasadená celá izba a aký dojem vyvoláva.

S výberom správneho štýlu sedačky a aj jej umiestnením vám poradí skúsená interiérová dizajnérka, Slávka Ramsová, v tomto článku.

Klasika a minimalizmus

Nie nadarmo sa hovorí, že v jednoduchosti je krása. Klasické sedacie súpravy si stále držia prvé priečky v obľúbenosti, pretože pasujú takmer do každej obývacej izby. Odrážajú tajomnú eleganciu, stálosť a rodinnú pohodu. Dajú sa skombinovať aj s výstrednejšie zariadenými miestnosťami, ktoré by s iným typom gauča pôsobili príliš preplnene.

Extravagantná explózia

Čo by to bolo za izbu bez výrazného kúska! Týmto doplnkom môže byť práve extravagantná sedacia súprava, ktorá dodá iskru každej obývacej miestnosti. Vyskúšať môžete farebný orientálny alebo elegantný rustikálny štýl, či vsadiť na nadčasové industriálne prevedenie.

Vitra Pohovka Polder Sofa, green
Vitra Pohovka Polder Sofa, green

Večný vintage

Retro je momentálne v kurze, preto ním rozhodne nič nepokazíte. Hodí sa do tradičných, ale aj modernejších miestností.

Materiál sedacej súpravy

Výber vhodného materiálu začína už prvým dotykom. Pri sedení sa musíte cítiť príjemne a pohodlne. Ďalším dôležitým aspektom je jednoduchá údržba a dlhá životnosť. Preferujete koženú alebo látkovú? To je naozaj ťažké rozhodnutie.

Kožené gauče

Koža v sebe ukrýva eleganciu, luxus a chladnosť. Táto pánska voľba (ako ju mnohí označujú) je nenáročná na údržbu a nevyžaduje si žiadnu prácnu starostlivosť. Pokiaľ však vlastníte mačku alebo šteniatko, škrabancom sa nevyhnete.

GLASGOW - Luxusná kožená pohovka hnedá Chesterfield
GLASGOW – Luxusná kožená pohovka hnedá Chesterfield

Látkové gauče

Látkové poťahy sa vyrábajú z prírodných alebo umelých vlákien. Výhodou je, že látkové sedacie súpravy nájdete v takmer každom farebnom prevedení a je jednoduché ich zladiť s ostatným nábytkom.

Dokonalá farebná harmónia

Gauč je čerešničkou na torte celej vašej izby. Farba by mala korešpondovať s interiérom, nemala by príliš „kričať“,  ani sa strácať v miestnosti. Farby sa dajú veľmi jednoducho kombinovať a doplnkami dotvoriť do dokonalosti. Zamerajte sa však aj na umiestnenie pohovky – svetlé farby môžu pod slnečným svetlom pôsobiť ešte jasnejšie a naopak, tmavá pohovka určite nevynikne v menej osvetlenej obývačke.

Komentáre k: Ako vybrať vhodný gauč do vašej obývačky

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.