Žehlička predstavuje šikovnú pomocníčku, ktorú má doma pravdepodobne každý z nás. Niekto ju používa takmer stále a niekto iba príležitostne. Najmä pri častom používaní sa na žehliacej doske môžu usadiť nečistoty, nánosy či vodný kameň. Preto si v tomto článku vysvetlíme rôzne metódy, ako vyčistiť žehličku od vodného kameňa, pripálenín a iných nečistôt. Pozrieme sa aj na to, ako vyčistiť parné otvory, žehliacu dosku a nádržku na vodu.

Foto: Shutterstock.com

Ako na čistenie žehličky?

Žehliaca plocha žehličky potrebuje pravidelné čistenie, ktoré zabezpečí odstránenie vodného kameňa, pripálenín a nánosov z pravidelného používania. Všetky metódy na čistenie žehličky uvedené v tomto článku fungujú. Pred ich aplikovaním je však potrebné uistiť sa, že konkrétna metóda vašej žehličke neuškodí. Skontrolujte si preto návod na obsluhu. Dôležité je aj to, aby ste sa uistili, či je žehlička pred čistením úplne vypnutá, odpojená zo zásuvky a vychladnutá. Predídete tak neželaným popáleninám, ktoré by ste si mohli spôsobiť pri čistení.

Pozor! Pri niektorých metódach uvedených v tomto článku je však, paradoxne, potrebné, aby ste žehličku mali pri čistení zapnutú. Na to vás ale vopred upozorníme.

Hoci je čistenie žehličky pomerne jednoduché, musíte s ňou zaobchádzať rovnako ako s každým elektrickým spotrebičom. Pri čistení treba postupovať opatrne, aby ste žehličku nepoškodili a neublížili si. Na čistenie žehliacej plochy a nádržky vždy používajte destilovanú alebo filtrovanú vodu.

Foto: Shutterstock.com

Ako vyčistiť žehličku od vodného kameňa octom a soľou?

Toto je jeden z najúčinnejších spôsobov, ako vyčistiť pripáleniny na žehliacej ploche a zároveň si poradiť s vodným kameňom.

Budeme potrebovať:

  • biely ocot,
  • soľ,
  • ochranné rukavice,
  • čistú handru,
  • starú látku.

Zmiešame si dva diely bieleho octu a jeden diel soli. Zmes zahrejeme na sporáku na miernom plameni. Zohrievame ju iba dovtedy, kým sa soľ nerozpustí. Zmes necháme vychladnúť a nasadíme si ochranné rukavice. Do octovej zmesi namočíme čistú handru a krúživými pohybmi začneme čistiť spodok žehličky. Ak nemáte žehličku s mäkkým teflónovým povrchom, môžete na čistenie použiť aj mäkkú zubnú kefku.

Po dôkladnom vyčistení odstránime zo žehličky všetky zvyšky zmesi. Namočíme čistú handru do bieleho octu a znova jemne očistíme žehliacu dosku. Potom môžeme žehličku zapnúť a prežehliť kúsok starej čistej látky.

Náš tip: Pastu z bieleho octu a soli môžete využiť aj na čistenie zlata alebo kúpeľne.

Foto: Shutterstock.com

Ako vyčistiť žehličku sódou bikarbónou?

Toto je ďalší účinný spôsob, ako vyčistiť žehličku od vodného kameňa a nečistôt. Sóda bikarbóna je rovnako ako ocot a soľ účinným prostriedkom na čistenie. Efektívne totiž odstraňuje zápachy a nečistoty. Nemusíte je však použiť iba na čistenie žehličky. Rovnako ju môžete aplikovať aj na čistenie práčky alebo znečistených povrchov v kúpeľni.

Budeme potrebovať:

  • 1 PL destilovanej vody,
  • 2 PL sódy bikarbóny
  • čistú handričku.

Najskôr si vytvoríme pastu z destilovanej vody a sódy bikarbóny. Pastu dôkladne zmiešame, aby nám vznikla konzistencia, ktorá sa ľahko prilepí na žehliacu plochu. Pred čistením sa uistíme, že je povrch žehličky studený. Pastu nanesieme pomocou špachtle alebo prstami priamo na žehliacu dosku.

Môžeme si vybrať, či pastu nanesieme po celej ploche, alebo iba na špinavé miesta. Necháme ju na žehliacej ploche niekoľko minút pôsobiť, aby sa nám ľahšie odstraňovali nečistoty a vodný kameň. Potom si navlhčíme čistú handričku v destilovanej vode, vyžmýkame ju a zotrieme ňou pastu zo žehliacej plochy.

Foto: Shutterstock.com

Ako hĺbkovo vyčistiť naparovacie otvory a nádržku?

Po čistení žehličky pastou vám odporúčame hĺbkovo vyčistiť naparovacie otvory, aby ste z nich odstránili všetky zvyšky. Táto metóda je účinná aj na odstránenie vodného kameňa a iných nečistôt z nádržky na vodu.

Budeme potrebovať:

  • destilovanú alebo filtrovanú vodu,
  • ocot (voliteľné),
  • čistú handru.

Najskôr vylejeme zo žehličky všetku starú vodu. Po vyprázdnení naplníme nádržku destilovanou alebo filtrovanou vodou asi do ⅓. Alebo nalejte do nádržky na vodu destilovanú vodu zmiešanú s bielym octom pre silnejší čistiaci roztok. V takomto prípade treba zmiešať ocot s vodou v pomere 1:3. Vopred si však prečítajte návod na obsluhu a zistite, či je ocot vhodný na čistenie nádržky vašej žehličky.

V prípade, že sme do nádržky na vodu vyliali tekutinu, zapneme žehličku na najvyšší stupeň, pričom sa uistíme, že je zapnutá funkcia pary. V tomto kroku para a teplo vyčistia vodný kameň a usadeniny zachytené v parných otvoroch. Dávajte pozor, aby vás para vychádzajúca z naparovacích otvorov žehličky nepopálila.

Vyberieme si čistú handru, ktorej prípadne zničenie vám nebude vadiť. Žehličkou začneme handričku žehliť, aby sme ju lepšie vyčistili. Ak máte na žehličke manuálne tlačidlo na vypustenie pary, pri žehlení ho stláčajte. Nakoniec žehličku vypneme a necháme ju vychladnúť. Keďže z nej môže stále odkvapkávať znečistená tekutina, umiestnime ju na chránený povrch.

Foto: Shutterstock.com

Ako vyčistiť naparovacie otvory vatovými tyčinkami?

Na vyčistenie naparovacích otvorov je ideálne použiť aj vatové tyčinky na čistenie uší.

Budeme potrebovať:

  • vatové tyčinky,
  • biely ocot.

Jednoducho ponoríme koniec vatovej tyčinky do bieleho octu a vytrieme ňou otvory na paru. Otvory čistíme dovtedy, kým nebudú úplne čisté. Tyčinku si vymeníme vždy, keď je to potrebné.

Foto: Shutterstock.com

Ako vyčistiť žehličku od pripálenín zubnou pastou?

Použitie zubnej pasty je ľahký a rýchly spôsob, ako vyčistiť žehličku od pripálenín. Zubná pasta pomôže odstrániť aj vodný kameň.

Budeme potrebovať:

  • bielu zubnú pastu,
  • 2 čisté hadričky.

Nanesieme trochu zubnej pasty priamo na chladnú žehliacu plochu. Zubnú pastu nanášame najmä na najviac znečistené časti. Necháme ju chvíľu pôsobiť a potom ju odstránime čistou handričkou. Teraz žehličku zapneme a naparujeme novú handričku približne päť minút.

Foto: Shutterstock.com

Ako vyčistiť žehličku kuchynskou utierkou?

Tento postup je veľmi jednoduchý – poslúži skôr na odstránenie ľahkých nečistôt. Ak potrebujete vyčistiť žehličku od vodného kameňa, použite radšej metódy so soľou, octom a sódou bikarbónou.

Budeme potrebovať:

  • starú látkovú utierku alebo papierovú utierku.

Pri čistení kuchynskou utierkou je potrebné zapojiť žehličku do zástrčky a zapnúť ju. Nastavíme ju na najvyšší stupeň bez pary. Potom jednoducho žehlíme starú kuchynskú utierku alebo papierovú utierku, kým neodstránime všetky lepkavé zvyšky.

Foto: Shutterstock.com

Ako vyčistiť žehliacu plochu, na ktorej je plast?

Skvelým spôsobom, ako vyčistiť žehliacu plochu znečistenú plastom, je ľadu.

Budeme potrebovať:

  • kocky ľadu,
  • misku,
  • tupý plastový nôž.

Naplníme misku kockami ľadu a položíme časť žehličky so zvyškami plastu na ľad, kým plast nestvrdne. Potom použijeme tupý plastový nôž a zoškriabeme ním stvrdnutý plast.

Pozor! Na čistenie žehličky nikdy nepoužívame kovový nôž.

Foto: Shutterstock.com

Ako udržiavať žehličku čistú?

Na záver sme si pri vás pripravili niekoľko rád, ktoré vám pomôžu predĺžiť životnosť žehličky a zabránia jej rýchlemu zašpineniu.

  • Nikdy nelejte do žehličky tvrdú vodu, ktorá spôsobuje usadzovanie vodného kameňa. Namiesto toho použite vodu filtrovanú alebo destilovanú.
  • Po každom žehlení vyprázdnite vodu z nádržky. Zabránite tak ďalšiemu usadzovaniu vodného kameňa.
  • Nežehlite oblečenie na príliš vysokom stupni. Teplo môže poškodiť alebo roztaviť textílie a zanechať na žehliacej ploche lepkavé zvyšky. 
  • Pravidelne čistite vašu žehličku. Pravidelná, aj keď drobná, údržba zabráni tomu, aby sa na žehliacej doske usadil vodný kameň. Ak si všimnete, že žehlička prestáva hladko kĺzať, nastal najvyšší čas vyčistiť ju.