Zorganizovať poriadnu grilovačku je poriadna fuška. Musíte myslieť na to, aby sa hostia dobre bavili, aby mal každý dostatok jedla a pitia a aby všetci odchádzali spokojní a s úsmevom. K bezchybnej záhradnej párty patrí samozrejme gril, ktorý vám pomôže s tou najpodstatnejšou časťou.

Gril je akýmsi „určovačom nálady“ na každej záhradnej grilovačke. Ak je jedlo chutné, sú spokojní aj hostia. A naopak, keď sa jedlo nepodarí, hostia odchádzajú hladní a mrzutí. Na gril pripadá neľahká úloha a je preto dôležité vybrať si typ, ktorý bude spĺňať všetky vaše očakávania. 

Každý gril má svoje špeciálne funkcie a výhody. Poradíme vám, ako si vybrať ten správny, ktorý bude vyhovovať vašim požiadavkám. 

Na čo by ste mali myslieť pred výberom grilu? 

  1. Ako často budete gril používať? 
  2. Kde budete gril skladovať? 
  3. Mávate veľa hostí alebo preferujete menšie posedenia v kruhu rodiny? 
  4. Máte dostatok miesta na veľký gril? 
  5. Plánujete gril prenášať?
  6. Potrpíte si na výraznejšiu chuť jedla? 

Typy grilov

Elektrické grily

Elektrické grily sú vhodné na prípravu mäsa, ale aj grilovanej zeleniny. Sú dostupné v rôznych veľkostiach, takže sa hodia na malé komorné oslavy, ale aj veľké párty. Medzi lacnejšie varianty patria napríklad kontaktné grily, bez pridaných funkcií. 

Drahšie elektrické grily ponúkajú okrem klasických funkcií aj niečo navyše. Vybrať si môžete napríklad grily s nastavením konštantnej teploty. To znamená, že ak sa rozhodnete pripravovať mäso napríklad pri 200°C, budete mať istotu, že sa teplota nezníži. Niektoré grily ponúkajú dokonca možnosť nastaviť si, ako má byť mäso upravené – Rare, Medium alebo Well-done. 

Elektrický stolový bezdymový gril na drevené uhlie Tristar
Elektrický stolový bezdymový gril na drevené uhlie Tristar

Výhody elektrických grilov

  • široký výber farieb a veľkostí
  • vnútorné aj vonkajšie typy
  • na prípravu jedla vám stačí zapojiť gril do zásuvky
  • jednoduchá údržba
  • grilovacie dosky z rôznych materiálov

Grily na drevené uhlie

Grily na drevené uhlie sú veľmi častou voľbou na záhrady alebo chaty. Fanúšikov získali najmä vďaka atraktívnej cene a jednoduchému používaniu. Na prípravu chutného jedla vám stačí roztopiť brikety alebo drevené uhlie. Vybrať si môžete klasický štvorcový a obdĺžnikový gril alebo vsadiť na netradičnejšie kruhové tvary. Drahšie grily na drevené uhlie majú množstvo zaujímavých funkcií, napríklad udiareň alebo teplomer. 

Výhody grilov na drevené uhlie 

  • cenová dostupnosť 
  • výraznejšia chuť jedla 
  • na prípravu jedla nemusíte používať elektrinu 
  • jednoducho sa čistí 
  • široká ponuka zaujímavých dizajnových prevedení 
VidaXL Stojanový gril na uhlie s kolieskami
VidaXL Stojanový gril na uhlie s kolieskami

Plynové grily 

Grily na plyn rozhodne nie sú kúsok, ktorý si na vašej grilovačke nikto nevšimne. Väčšinou majú väčšie rozmery, pretože k nim potrebujete mať pripojenú propán-butánovú bombu. Sú obľúbené najmä v záhradách rodinných domov, a to vďaka jednoduchej obsluhe a výborne pripraveným jedlám. Veľkou výhodou je údržba, s ktorou nebudete mať takmer žiadne starosti. Moderné modely plynových grilov sa dajú rozobrať a bez problémov vyčistiť. 

Výhody plynových grilov

  • rýchle zapálenie a rozohriatie grilu 
  • možnosť regulácie teploty
  • jednoduchá príprava grilovaného mäsa alebo zeleniny 
  • dlhá životnosť 
CAMPINGAZ Kontaktný plynový gril 3 Series Woody LD
CAMPINGAZ Kontaktný plynový gril 3 Series Woody LD

Grilovacie pomôcky a príslušenstvo

Príslušenstvo ku grilom síce nie je nevyhnutnosť, no uľahčí vám prípravu jedla, samotné grilovanie, ale aj záverečné čistenie. Ako správny grilmajster určite oceníte jednu zo súprav grilovacieho náčinia, v ktorej nájdete  napríklad grilovacie kliešte, obracačky, nože alebo vidličky. Nesmiete zabudnúť ani na praktické doplnky ako sú mriežky, na ktorých hravo ugrilujete napríklad rybu alebo kura. 

Ak chcete predĺžiť životnosť grilu, musíte okrem údržby myslieť aj na to, kde budete gril skladovať. Počas leta nie je nevyhnutné gril neustále presúvať alebo odkladať do pivnice. Úplne postačí, ak ho zakryjete krytom alebo plachtou, ktorá je na to špeciálne určená. O váš gril bude dobre postarané a vy si ušetríte množstvo času a námahy. 

Cattara Grilovacie náradie sada 18 ks, nerezová
Cattara Grilovacie náradie sada 18 ks, nerezová

Údržba grilu 

Základom kvalitného a chutného jedla je aj čistý gril. Údržba grilu je síce menej zábavná činnosť, no vaše budúce ja vám zaručene poďakuje. Predstavte si, že takto o rok na začiatku sezóny vytiahnete gril a on bude celý špinavý, mastný a so zaschnutými kúskami jedla. A takto grilovacie obdobie určite začať nechcete… 

Jednotlivé typy grilov sa môžu v čistení troška líšiť, no prezradíme vám pár všeobecných postupov. Po každom grilovaní vyčistite mriežku, na ktorej sa udržujú usadeniny. Špinavá mriežka môže totiž ovplyvniť chuť vášho ďalšieho jedla. Mastnotu musíte utrieť z každej časti grilu, pri typoch s uzatváraním nezabudnite na poklop. Gril čistite jedine výrobkami, ktoré sú na to určené. Keďže najviac sa zašpinia časti, ktoré prichádzajú do kontaktu s jedlom, určite nechcete, aby sa na tie miesta dostali nebezpečné chemikálie. 

Komentáre k: Ako vybrať dokonalý záhradný gril

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.