Nie je práca na počítači ako práca na počítači. Niekto k nej potrebuje len notebook, iný uprednostní klasický stolný počítač a ešte musí mať veľa miesta na papiere či ďalšie predmety, bez ktorých sa pri svojej práci nezaobíde. K tomu treba aj tlačiareň so skenerom – a už je jasné, že pre každého sa bude hodiť úplne iný PC stôl. Ako vybrať ten správny práve pre vás, na čo sa sústrediť predovšetkým? Vďaka našim radám určite nešliapnete vedľa!

O tom, ako si vybrať kvalitnú kancelársku stoličku, sme už písali tu. Dnes sa ale poďme pozrieť na to, ako si vybrať počítačový stôl

Tvar a celková plocha PC stola

Pri stole na PC je veľmi dôležitý jeho tvar, respektíve tvar pracovnej dosky, k tomu aj celková plocha, ktorú na stole budete mať k dispozícii.

Komu stačia malé PC stoly?

Ak viete, že stôl použijete naozaj len pre notebook, že nebudete nikdy zavalení horou papierov alebo že tlačiareň vám stačí len malá laserová pod stolom, skrátka že sa vedľa notebooku musí na stôl vojsť už len myška, poháre s vodou a hrnčeky s kávou či čajom, bude stačiť malý obdĺžnikový PC stôl. Proste 60 x 80 cm plochy môže byť tak akurát.

A kedy potrebujete rohový stôl na PC

Ak ste v opačnej situácii, kedy na pracovnom stole potrebujete mať mnoho papierových podkladov alebo napríklad väčšie predmety, o ktorých potom píšete, popremýšľajte o rohovom stole na pc. Jeho celková plocha sa rozširuje práve o trojuholník rohu stola, kam sa toho zmestí naozaj dosť.

Ak chcete zostať pri obdĺžniku, siahnite po väčšom rozmere, minimálne 80 x 140 cm, pokojne aj v rozkladacím prevedení, keď viete, že väčšiu plochu využijete len nárazovo, až vás vaši klienti raz za čas zasypú väčším množstvom dokumentov.

Rozhodne sa nemusíte ľakať, že by ste za veľký pc stôl dali majland. Stačí využiť časté zľavy na nábytok a nakúpiť za akčné ceny lacné stoly alebo za ceny znížené vďaka zľavovým kupónom!

Výška PC stola

Odporúčanou výškou pre pracovný stôl je 75 cm. Lenže každý z nás je inak vysoký, a preto by sme mali stôl vyberať podľa seba, nie podľa všeobecných odporúčaní. Pri stole na PC by ste totiž pri sedení mali mať kĺb v kolene, bedre a lakti v pravom uhle.

Avšak pozor, pri písaní na klávesnici stolného počítača je to trochu inak – ruky by mali ísť o niečo nižšie, než máte položené ďalšie podklady k práci. Aj preto sa bežne robia PC stoly s výsuvným zásuvkou pre klávesnicu. Takže stôl pod notebook bude vždy nižšia ako stôl pre klasické PC.

Celková výška stola meria podľa jeho pracovnej dosky, preto požadovanú výšku stola môžete vyskúšať pokojne aj pri jedálenskom stole v kuchyni. Vždy si zistite, v akej výške stôl potrebujete práve vy. Alebo sa spoľahnite na stoly flexibilné.

Flexibilita stola na PC = a výškovo nastaviteľný pc stôl

Niekto rád strieda prácu v sede a v stoji, čo je u dlhodobej práce s počítačom takmer nutnosť. V takom prípade je potrebné mať buď dve pracovné miesta, pri jednom stáť a u druhého sedieť, alebo si vybrať flexibilný a výškovo nastaviteľný stôl, ktorého výšku si ľahko zmeníte podľa potreby. Potom môžete striedať stoličku, kľakačka, gymnastickú loptu i stoj.

Police a nohy stola PC stola

Pre PC stôl sú dôležité aj rôzne police alebo pojazdné šuplíky a podstavce, napríklad pre samotnú PC bedňu, pre tlačiareň, pre balík papierov, hodí sa zásuvka na flash disky či USB káble, na obálky, šanóny pod. Práve pri stole pre počítač sú tieto doplnky veľmi dôležité, aby ste si, v prípade potreby, mohli urobiť ucelené pracovné hniezdo na jednom mieste.

Ostatné parametre výberu sú potom rovnaké s výberom stola pracovného (písacieho).