Záhradkárčenie je stále obľúbeným únikom pred mestským stereotypom. Niekto rád pestuje okrasné kvety, iný si nemôže vynachváliť možnosť pestovania vlastného ovocia a zeleniny. Nezáleží na tom, či máte záhradu pri dome, chaty či v záhradkárskej kolónii.

Aby ste mali všetko náradie, bicykle alebo gril stále po ruke a zároveň v bezpečí pred nevyspytateľným počasím aj nenechavými prstami zlodejov, kúpte si záhradný domček.

Komu by nestačil domček len na náradie, môže si zaobstarať domček aj s pergolou, ktorá poskytne ochranu ako pred prudkým slnkom, tak i pred dažďom.

Dobrou správou je, že do plochy 25 m2 nie je nutné stavebné povolenie.

Čo premyslieť a zariadiť, než si záhradný domček zaobstaráte:

  • Aký veľký domček je treba: každý máme iné koníčky a potreby, niekomu stačí uložiť kosačku, koliesko a pár drobností, iný sa nezaobíde bez záhradného nábytku, grilu a ďalších vymožeností. Preto by ste mali popremýšľať, ako veľký pôdorys záhradného domčeka bude dostatočný na prehľadné uskladnenie.
  • Aké využitie od domčeka očakávate: plánujete v záhradnom domčeku relaxovať, alebo jeho účel bude čisto len na uskladnenie potrebných vecí k prevádzke záhrady?
  • Ako sa bude v domčeku svietiť: plánujete používať záhradný domček aj po zotmení? Ak sa neuspokojíte s baterkou v ruke, myslite pred samotnou kúpou a inštaláciou na elektrické rozvody.
  • Aký je terén záhrady: pre domček je nutné pripraviť rovnú pôdu, na ktorú sa usadí základná doska. Na príliš zvlnenom teréne by domček dobre nedosedal a zbytočne by sa namáhal materiál.

Materiály záhradných domčekov

Najčastejšie ponúkanými domčekmi sú tie z dreva, plechu a plastu. Než si domček zaobstaráte, ujasnite si, či bude stáť niekde v zákryte, alebo naň napríklad uvidíte z okna domu.

Ak si zakladáte na krásnej záhrade, rýdzo účelový plechový domček moc parády nenarobí.

Naopak drevený domček mnohokrát pôsobí rozprávkovo a záhradu ešte viac zvelebí.

Čo sa týka údržby, všetky druhy záhradných domčekov sú odvetrávané, takže sa nemusíte báť, že by uskladnené veci zatuchli alebo splesniveli.

Pretože ale domčeky nie sú zateplené ani vykurované, radšej v nich cez zimu nenechávajte nič, čomu by mráz uškodil.

Plechové zahradné domčeky

Záhradu si plechovým záhradným domčekom neozdobíte. Na uskladnenie záhradného náradia, nábytku a alebo aj bicyklov je ale úplne dostačujúci.

Cena plechových domčekov nie je nijako vysoká, čo je veľká výhoda.

plechový_záhradný_domček

Tiež ich stavba je rýchla, stačia na to dvaja šikovní ľudia a počas niekoľkých hodín je hotovo.

Domčeky sú vyrábané z pozinkovaného plechu s niekoľkými vrstvami ochranného laku, vďaka ktorému je domček prakticky bezúdržbový a chránený proti korózii.

Rám domčeka je z oceľovej pozinkovanej konštrukcie, ktorá zaručuje nielen veľkú stabilitu, ale aj dlhú životnosť.

Domček nie je nutné natierať. Aby bol domček chránený nielen proti korózii, ale i proti zlodejom, je možné ho uzamknúť.

+ rýchla inštalácia, jednoduchá údržba, bez stavebného povolenia
 horší vzhľad

Plastové záhradné domčeky

Plastové domčeky sú rovnako ako plechové rýdzo účelové a skvele poslúžia na uskladnenie náradia, záhradnej techniky i iných potrebných vecí.

Montáž plastových domčekov je jednoduchá a dva zruční jedinci ju v priebehu niekoľkých hodín zvládnu ako nič.

Na údržbu sú nenáročné, takmer bezúdržbové. Mach, pleseň ani korózia sa na plaste neobjavia.

Rám z hliníka či pozinkovanej ocele je proti vonkajším vplyvom tiež veľmi odolný. Plast je však ľahký a tým pádom sú menej stabilné.

Kvalitné ukotvenie domčeka je základ.

Dvere domčeka bývajú vybavené petlicou a je dobré si k nej zaobstarať visiaci zámok.

+ rýchla inštalácia, prakticky bezúdržbové, bez stavebného povolenia
 menej stabilné, horší vzhľad

Drevené záhradné domčeky

Vďaka prírodnému materiálu drevené záhradné domčeky dobre zapadnú do rázu krajiny. Delia sa podľa konštrukcie na:

  • zrubové
  • panelové
  • palubovkové

Na rozdiel od plechových a plastových sa dajú deliť podľa použitia na:

  • Rýdzo účelové domčeky, ktoré možno využiť na uskladnenie záhradnej techniky, náradia a ďalších nevyhnutností.
  • Rekreačné domčeky sú vhodné aj na uskladnenie všetkého, čo k prevádzke záhrady potrebujete, ale vďaka väčšiemu pôdorysu aj väčším oknám sa dajú použiť aj ako príjemná zašiváreň. Často mávajú presklené nielen okná, ale aj časť dverí, vďaka čomu sa do domčeka dostane ešte viac slnečných lúčov. Kto by chcel na záhrade posedávať aj v daždi, a pritom byť sám v suchu, môže si vybrať domček s pergolou. Pergola samozrejme rovnako dobre poslúži aj v slnečnom počasí, kedy poskytne príjemný tieň.
drevený_záhradný_domček

Oba druhy drevených domčekov vyžadujú intenzívnejšiu údržbu, je potrebné, aby boli vhodne naimpregnované – to im zaručí dlhú životnosť. Domčeky sa dodávajú neošetrené, nezabudnite, že bez povrchovej úpravy nevydrží drevo dlhodobo. Náter je nutné opakovať ideálne každý rok.

Aby ste zamedzili prístupu nechcených návštevníkov, sú všetky domčeky uzamykateľné – majú na dverách buď petlicu, alebo profilový zámok.

Domčeky sa dodávajú rozložené – je to taká väčšia skladačka, ktorú by ste mali zvládnuť postaviť aj bez remeselníka do niekoľkých hodín. Počítajte ale s tým, že na montáž sú potrebné aspoň dve osoby. Ak nie ste až taký kutil, objednajte si domček aj s montážou.

+ nenarušujú vzhľad krajiny, širšie možnosti využitia
 náročnějšia údržba, vyššia cena

Komentáre k: Aký a prečo si zaobstarať záhradný domček

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.