Ručnému umývaniu riadu už pomaly odzvonilo. Umývačka riadu je luxus, ktorý si dnes môže dovoliť každý. Ako ale vybrať tú najlepšiu umývačku do vašej kuchyne?

Umývanie riadu v rukách nebola nikdy zábava. Zmienky o mechanickom umývaní nachádzame už v roku 1850. O prvej umývačke riadu, ktorú poháňal motor sa hovorilo už v roku 1886. A nie je divu, že ten, kto vynašiel umývačku, je vlastne tá – večným ručným umývaní riadu otrávená Josephine Cochranovho.

Dnešné umývačky prešli pekný kus cesty, takže nie sú nezmyselne obrovské a vďaka dostupnej cene ich môže mať doma naozaj každý. Tak si poďte vybrať svoju ideálnu pomocníčku aj vy.

Ako umývačka riadu funguje?

Vnútri umývačky sa v prvej umývacej fáze rozprašuje horúca voda so saponátom, ktorá postupne rozpúšťa a umýva nečistoty z riadu. Prúd vody je dosť silný, aby strhával nečistoty i sám o sebe, saponát a teplá voda tento proces ale zefektívňujú.

Po dokončení umývacieho cyklu sa všetko ešte niekoľkokrát opláchne, aby sa odplavil umývací prostriedok so všetkými nečistotami. V tejto fáze sa zároveň dávkuje leštidlo. Po odčerpaní vody sa riad začne sušiť a potom už môžete vyberať čisté a suchý riadu.

Vďaka tomu, že neprídete s riadom pri umývaní do kontaktu, môžu sa používať vyššie teploty aj koncentrovanejšie umývacie prostriedky, ktoré s nečistotami zabojujú s oveľa menšou spotrebou vody. U eko programov sa potom vsádza na dlhší priebeh umývanie, kde sa rovnakého efektu dosiahne aj pri nižších teplotách za ešte nižšiu spotrebu vody.

Rozdelenie umývačiek podľa druhu

Vyberať môžete z voľne stojacich, vstavaných alebo stolových umývačiek. Až na výnimky ich môžete inštalovať všade tam, kde je prívod energie, vody a tiež odpad.

Voľne stojace umývačky riadu

Solitérne spotrebiče, ktoré môžete umiestniť nezávisle na ďalšom nábytku. Aj to z nich robí najpredávanejší typ umývačiek. Ak vyberiete správny rozmer, môžete aj voľne stojacu umývačku schovať pod kuchynskú linku, kde pôsobí predsa len nenápadnejšie.

Tiež môžete zvoliť umývačku s možnosťou zabudovania – z tej môžete zložiť hornú dosku a zasunúť ju pod kuchynskú linku.

  • plusy: jednoduchá inštalácia, veľký výber
  • mínusy: horšia estetika
volne-stojaca-umyvacka-riadu-v-nerezovom-prevedeni
Foto: Siemens.cz

Vstavané umývačky

Vstavané umývačky sú veľmi estetické a splynú s čistými líniami kuchynskej linky. Rozmerovo sú o niečo menšie ako voľne stojace. Ovládací panel majú umiestnený na hornej strane dverí, aby bol ľahko prístupný.

  • plusy: vhodné pre väčšinu kuchýň, veľký výber, tichšie než voľne stojace
  • mínusy: zložitejšie inštalácie, nutné dokúpiť dekor dvierok
vstavana-umyvacka-riadu-v-bielom-prevedeni
Foto: Bosch.cz

Stolné umývačky

Ideálna umývačka riadu pre jednotlivcov alebo páry, prípadne do domácností, kde sa nevarí často. Tiež nájdu uplatnenie v kanceláriách i na chalupách. Z hľadiska inštalácie nie je potrebné nič moc riešiť – tento typ sa umiestňuje jednoducho na kuchynskú linku.

Medzi stolnými umývačkami nájdete aj umývačky bez prívodu vody. Majú v sebe zabudovaný zásobník na vodu (okolo 5 l), takže nemusíte riešiť pripojenie. Vodu potom jednoducho vypustíte do drezu alebo do vedra. Samozrejme je tu aj možnosť pripojiť umývačku k odtoku a prívodu vodu. Tento typ sa hodí na cesty alebo do študentského bývanie na intrákoch.

  • plusy: nenáročné na priestor, jednoduchá inštalácia, malá spotreba
  • mínusy: malá kapacita, zaberá priestor na kuchynskej linke
mala-stolna-umyvacka-riadu-v-bielom-prevedeni

Na čo sa zamerať pri výbere?

1. Rozmery

Ako veľkú umývačku si zadovážiť rozhodnite podľa počtu osôb v domácnosti a tiež podľa toho, akú veľkú máte kuchyňu.

Klasický rozmer je 60 cm, ale do malých domácností sa lepšie zmestia umývačky sa šírkou 45 cm. Do malej kuchyne potom pokojne stačí aj malá stolová umývačka riadu.

Pri výbere tiež záleží na hĺbke – tá je najčastejšie medzi 55 až 63 cm. Výška je u vstavaných umývačiek 82 cm, aby sa pohodlne zmestili do kuchynskej linky, voľne stojace modely sú o niečo vyššie.

2. Kapacita

Tá sa udáva počtom sád riadu (sada = plytký, hlboký a dezertný tanier, hrnček alebo pohár a príbor), ktoré sa do nej na jedno umývanie zmestia.

Do úzkych umývačiek do 45 cm sa vojde 8 až 10 sád, širšie umývačky okolo 60 cm hravo pojmú 12 až 15 sád.

Ako správne vkladať riad do umývačky, sa dočítate tu.

3. Spotreba vody a energie

Parameter, ktorý by ste pri výbere rozhodne nemali prehliadnuť. Ročná spotreba na štítku sa počíta na 280 umývacích cyklov. Kým v ruke spotrebujeme pri umývaní okolo 40 litrov, v umývačke je to okolo 15 litrov.

Najšetrnejšie modely zvládajú umývať aj s približne 10 litrami, ale tam už stojí za zváženie, či sa vám do takej umývačky chce investovať, pretože nie vždy sa vám takáto investícia stihne vrátiť. Z hľadiska ekológie je samozrejme lepšie, čím je umývačka riadu úspornejšia.

polonaplnena-otvorena-umyvacka-riadu

Čo sa týka spotreby energie, tak už nenájdete nižšiu triedu ako A. Ak by ste chceli najúspornejší model, vyberte si taký, ktorý nesie označenie A +++. Modely s takým označením mávajú ročnú spotrebu okolo 170 kWh.

4. Hlučnosť

Najtichšie umývačky mávajú okolo 40 dB, čo je hlučnosť chladničky. Komfortná je ešte hodnota okolo 50 dB, čokoľvek nad hranicu 60 dB je považované za hlučné a nemalo by sa na spotrebiči vôbec objaviť.

Hlučnosť si postrážte najmä, ak bývate v malom byte, kde by vás hlasné umývanie mohlo pomerne výrazne rušiť.

5. Vnútorné usporiadanie

Umývačka riadu by mala mať variabilné vnútorné usporiadanie. To znamená vyberateľné alebo sklápacie tŕne a vyberateľný košíček na príbory. Tiež sú praktické rôzne priehradky alebo držiaky na drobnosti alebo ostré nože.

6. Účinnosť sušenia

Na energetickom štítku nájdete aj údaj o triede účinnosti sušenia, ktorá má označenie A až G. Najlepšie výsledky získate s triedou A, ale aj C má ešte pomerne kvalitný výsledok, kedy z umývačky vyberiete riady suché.

biele-taniere-v-umyvacke-riadu

Umývačka riadu a programy

Štandardný počet programov je 5 až 6, výnimočne ich výrobcovia ponúkajú až k 10. Najčastejšie sa stretnete s nasledujúcimi:

  • Preferovaný je tzv. ECO program, ktorý trvá až 4 hodiny a umýva za najnižšej možnej teploty. Nenechajte sa zmiasť časom, aj za cenu dlhšieho trvania je spotreba energie a vody minimálna.
  • Ak sa ponáhľate na umytie, môžete zvoliť rýchle umývanie. Tento program sa hodí ale len na menej špinavý riad a špina by nemala byť zaschnutá. Rýchlejšie umývanie znamená tiež väčšiu spotrebu energie a vody.
  • Ďalej majú umývačky špeciálny program na umývanie skla, program na intenzívne umývanie alebo napríklad nočný program.

Veľmi záleží aj na teplote programu. 40 ° C je ideálny pre menej špinavý riad, pri 50 ° C sa potom lepšie využívajú umývacie prostriedky a ľahšie sa odstráni aj zaschnutá špina.

Ak máte v umývačke riadu 1 až dva dni, voľte teplotu 60 až 65 ° C. V prípade, že je riad zašpinený naozaj intenzívne, alebo je v umývačke dlhšie ako 3 dni, voľte teplotu 70 ° C, ktorá si dokáže poradiť aj so zaschnutou špinou.

Funkcie a vychytávky

Okrem informácií na energetickom štítku by vás mali zaujímať aj rôzne funkcie a vychytávky, ktoré moderné umývačky ponúkajú. Najčastejšie sa stretnete s nasledujúcimi:

  • Aquastop – zabráni pretečeniu umývačky a v prípade prasknutej hadice okamžite zastaví prívod vody.
  • Aquasafe – rozpozná, pokiaľ z umývačky uniká voda a ak sa tak deje, umývačku hneď vypne.
  • Detská poistka – uzamkne ovládací panel, takže zvedavé deti môžu stláčať tlačidlá a nič pri tom neprenastavit.
  • Odložený štart – jednoduchý program, vďaka ktorému začiatok umývania odložíte až o 24 h.
  • Senzor naplnenia – dokáže regulovať spotrebu vody podľa toho, ako je umývačka riadu naplnená.
  • Automatické otvorenie dvierok – akonáhle umývací cyklus skončí, dvierka sa automaticky otvoria a vám ušetrí vstávanie. Ideálne aj pra zábudlivcov.
  • Green Intelligence – spozná, ako je riad znečistený a tomu prispôsobí umývanie, čo môže výrazne šetriť vodu i energiu.
  • Samočistiaci filter – skvelá vychytávka, ktorá sama odstráni nečistoty z filtra.
  • Displej – zobrazuje zostávajúci čas umývania a mnohokrát aj dostatok soli či leštidla.
naplnena-umyvacka-riadu-taniere-pribory

Ako ekologicky umývať riady v umývačke riadu

Nízka spotreba energie a vody sú prvé krôčiky k ekologickému umývaniu. Ako to posunúť ešte o level ďalej?

  • Púšťajte umývačku, až keď bude úplne plná. Neplatí pre umývačky, ktoré vedia rozpoznať nakoľko je umývačka riadu naplnená a tomu prispôsobiť spotrebu.
  • Umývajte na eko programe, ktorý je síce dlhší, ale spotrebuje menej vody aj energie.
  • Strážte zloženie umývacieho prostriedku – voľte eko prostriedky bez fosfátov, ktoré spôsobujú eutrofizáciu vôd.
  • Používajte netoxické leštidla a soľ do umývačky.
  • Nepoužívajte tablety, ktoré sú zvlášť balené do plastového obalu.
  • Samotnú umývačku potom môžete tiež vyčistiť ekologicky. A to za octu, jedlej sódy alebo kyseliny citrónovej.

Najčastejšie poruchy umývačiek a ako ich vyriešiť

Čo robiť, keď umývačka riadu zle umýva, nesuší, nevypúšťa alebo nenapúšťa vodu?

Počas prevádzky sa skôr alebo neskôr nejaký problém objaví. Často ide o maličkosť, ktorú môžete vyriešiť aj svojpomocne.

Než začnete volať opravára, otvorte manuál. Nie je to zábavné čítanie, ale väčšinu odpovedí sa dozviete práve v ňom.

Umývačka riadu nejde spustiť

Najčastejšou príčinou bývajú nedovreté dvierka. Skontrolujte, či v nich niečo neprekáža, a poriadne ich zatvorte.

Tiež môžu byť na vine vyhodené poistky.

Problém môže byť spôsobený aj tým, že v umývačke zostala voda. To by mal vyriešiť jej reštart.

ciste-vinove-pohare-v-umyvacke-riadu

Umývačka nenapúšťa alebo neodčerpáva

Pravdepodobne máte upchatú prívodnú alebo odtokovú hadicu. Vypnite umývačku, zatvorte prívod vody a hadice poriadne vyčistite. Dobré je tiež skontrolovať, či hadica nie je pricvaknutá.

Umývačka riadu neohrieva vodu

Umytý riad nevyzerá vôbec čisto?

Pokiaľ po dokončení umývacieho cyklu máte riady špinavé, mokré a studené, je problém v ohreve. Tu si už svojpomocne neporadíte.

Na výmenu vykurovacieho telesa zavolajte odborníka.

Umývačka riadu zle umýva

Špinavý riad i po intenzívnom umývaní?

Možno je problém v usporiadaní riadu. Keď nie je riad dobre naskladaný, voda sa nedostane všade a to má za príčinu nedokonale umytý riad.

Problém tiež môže byť v upchatých tryskách alebo v zablokovanom ostrekovacím ramene.

Ďalšia príčina môže byť v zaneseného filtra, v malej dávke umývacieho prostriedku alebo v nedostatku regeneračnej soli či leštidla. Než zavoláte opravára, odporúčame všetky predchádzajúce body prejsť a skontrolovať.

Umývačka riadu zapácha

Pravdepodobne ste zvolili zlý program alebo máte upchatý filter. Pokiaľ umývačka riadu zapácha aj po umytí s vyššou teplotou, odporúčame ju zapnúť naprázdno a pridať špeciálny prípravok na umývanie umývačiek.

Ako sa o umývačku starať

Najlepšie je problémom predchádzať. A to ide najľahšie správnou starostlivosťou. Preto umývačku čas od času zapnite naprázdno, aby sa vyčistila.

Približne po 50 umývacích cykloch je vhodné umývačku vyčistiť aj pomocou prostriedku určeného priamo na čistenie umývačiek. Ten do nej vložte a zapnite program s najvyššou teplotou. Pokiaľ máte tvrdú vodu, opakujte pokojne častejšie.

Do umývačky tiež nikdy nedávajte riadu s veľkými zaschnutými kusmi jedla, pretože by sa mohla pomerne rýchlo upchať, a to jej na životnosti nepridá.