Klasický, tyčový alebo robotický vysávač? A čo napríklad sací stroj s mopom? Výber vysávačov je naozaj široký. Preto vám pomôžeme sa v nich vyznať, aby ste si mohli vybrali čo najlepšie.

Hovorí vám niečo meno Hubert Cecil Booth? Ak nie, tak sa s ním, respektíve s jeho vynálezom, poďte zoznámiť teraz. Hubert je totiž ten, kto vynašiel vysávač. Od svojej pôvodnej podoby sa síce trochu odklonil, ale hlavná myšlienka zostáva. A tou je, že vám uľahčuje upratovanie.

Ako sa vyznať v dnešnej ponuke vysávačov a vybrať si z nej ten najlepší pre svoj domov?

Než sa ale pustíte do výberu, odpovedzte si na niekoľko otázok:

  1. Aký typ podlahy u vás doma prevláda?
    • Na hladké podlahy postačí menší výkon ako na koberce.
  2. Ako veľkú podlahovú plochu budete upratovať?
    • Od toho sa odvíja objem vrecka alebo nádoby na nečistoty. Do 50 m2 si vystačíte s 2 až 2,5 litrami, do 150 m2 bude lepšie voliť nádobu s objemom 3 až 4 litre. Nad 150 m2 voľte minimálne 4-litrové nádoby a väčšie.
  3. Čakáte od vysávača aj nejaké ďalšie funkcie?
    • Vysávač vám môže uľahčiť upratovanie i ďalšími šikovnými funkciami, nielen samotným vysatím.
  4. Trpíte na alergie alebo máte domácich miláčikov?
    • V takom prípade je veľmi dôležitá kvalita filtrácie.

Na čo sa pri výbere vysávača zamerať

1. Príkon a výkon

Príkon udáva množstvo spotrebovanej energie, výkon vysávača potom udáva výkon motora. Vyšší výkon ale automaticky neznamená účinnejšie vysávanie.

Tycovy-vysavac-vysava-konfety-z-chlpateho-koberca

Sací výkon závisí aj na konštrukciu vysávača a na tom, ako dobre tesní. Sací výkon väčšinou zodpovedá 20 až 35% príkonu.

2. Hlučnosť

Hlučnosť sa uvádza v dB. Príjemná hodnota okolo 60 dB (hladina hluku ako pri hovore), nad 80 dB (hluk rušné ulice) sa jedná o pomerne hlučný stroj.

Medzi najtichšie patria tyčové vysávače, najhlučnejšie potom zase bývajú tie s vodným filtrom.

3. Spotreba

Ako (ne)úsporný vysávač je zistíte podľa energetického štítku:

  • A je najúspornejšie zariadenie
  • G označenie je na energie najnáročnejšie

Koľko vysávač spotrebuje za rok priemerne elektriny, sa dozviete u hodnoty s jednotkou kWh / annum. Tento údaj sa počíta pri 50 vysatiach plochy 87 m2.

4. Kvalita filtrácia

Kvalita a efektivita filtrácie sa udáva tiež v hodnotách A až G. Trieda A potom zvládne vysať až 99,8% prachu a nepustí ho späť do obehu. Túto hodnotu si strážte, najmä ak ste alergici.

5. Napájanie

Dnešné vysávače sa už neobmedzujú len na napájanie cez kábel. Vyberať môžete aj z rady vysávačov s napájaním cez akumulátorovú batériu.

Aku vysávače oceníte najmä vďaka jednoduchšej manipulácii, pri ktorej sa nikde nepletie kábel. Nezabudnite si však zistiť, ako dlho vydrží nabitá batéria (niektoré vydržia v poriadku minúty, iné aj niekoľko hodín). Nevýhodou býva nižší výkon ako u vysávačov napájaných zo siete.

cerveno-cierny-vysavac-s-vodnym-filtrov-na-kabel

Ak zvolíte vysávač s káblom, vyberte tak dlhý, aby sa vám pohodlne vysávalo aj bez večného prepájania. Výrobcovia tiež uvádzajú akčný rádius, ten započítava ku káblu ešte dĺžku vysávača vrátane trubice.

6. Typ sania

Vyberať môžete z dvoch typov sania – zo suchého a mokrého. U niektorých typov nájdete kombinácia oboch typov.

  • Suché sanie zaisťuje upratovanie prachu a všetkých suchých nečistôt.
  • Mokré sanie potom zvláda ešte vyčistiť aj rozliate tekutiny alebo čistiť koberce a čalúnenie vodou so saponátom.

Ak váhate nad kúpou koberca, tu je 6 dôvodov, prečo áno!

7. Filtrácia

Viac filtrov, väčšiu účinnosť? Nie tak celkom.

Celkový počet filtrov zahŕňa aj steny prachového vrecka. A ten niekedy máva až tri vrstvy, ktoré celkový počet filtrov výrazne zvýšia.

Naviac tiež záleží na konštrukcii vysávača. Dôležité je, aby dobre tesnil a prach neunikal späť do priestoru.

Väčšina vysávačov má niekoľkostupňový filtračný systém:

  • Prvý stupeň zaisťuje prachový sáčok pri vreckovom, nádoba s vodou pri vodnom alebo odstredivá sila pri cyklónovom vysávači.
  • Ďalší stupeň prebieha vo filtri medzi zbernou nádobou a motorom.
  • Posledný stupeň potom tvorí výstupný filter, cez ktorý sa vzduch vracia späť do priestoru.

Medzi zbernou nádobou a motorom býva často filter z molitanu. Ten je potrebné pravidelne čistiť a pri poškodení vymeniť.

Vysávače s HEPA filtrom

Najmodernejšie výstupné filtre sú tzv. HEPA filtre, ktoré v najvyššej triede (HEPA 17) zvládnu zachytiť prakticky 100% nečistôt.

Pre alergikov a astmatikov ale bohato stačí trieda H 12 a H 13, ktorá zachytí 99,95% nečistôt.

Čím vyššia trieda filtra, tým je samozrejme vyššia aj cena. Niektoré sáčkové vysávače nemávajú výstupný HEPA filter, ale používajú Zepa sáčky.

Vysoko účinné a najmenej prašné je filtrovanie cez vodu, kde nasatý vzduch prechádza nádržou s vodou. Do tej sa zachytí všetky nečistoty vrátane roztočov, baktérií i plesní.

8. Príslušenstvo

Okrem hubice na tvrdé podlahy a koberce si môžete kúpiť vysávač so štrbinovým nástavcom pre zle dostupné miesta alebo turbokefou, ktorá je neoceniteľná pri odstraňovaní zvieracích chlpov.

Ďalej existuje hubica na čalúnenie a textil, ktorá má zberné pásky a azabraňuje poškodeniu textilu pri vysávaní.

Sáčkový, bez vrecka, alebo s vodným filtrom?

Sáčkové vysávače

Prach a vysaté nečistoty sa v tomto vysávači ukladajú do vrecka, ktoré je jednorazové. Po naplnení sa znižuje výkon vysávača a sáčok musíte vymeniť. Jednorazové sáčky tak budete musieť dokupovať.

Na druhej strane pri vreckovom vysávači nemusíte často meniť ostatné filtre. Prach sa drží v sáčku, tzn. ide o veľmi hygienický spôsob vysávania.

  • plusy: jednoduchá údržba, účinná filtrácia prachových častíc, vysoká hygiena
  • mínusy: nutnosť dokupovať sáčky

Bezsáčkové vysávače

Prach a nečistoty sa ukladajú do nádobky, ktorú musíte pravidelne vysypávať a tiež aj čistiť jej filter. Super je, že už nemusíte dokupovať žiadne sáčky. Nezabudnite častejšie čistiť a meniť ostatné filtre.

Nevýhodou je manipulácia s nečistotami. Bezsáčkový vysávač nie je vhodný pre alergikov.

  • plusy: netreba dokupovať sáčky
  • mínusy: vysypávanie zbernej nádoby, čistenie, prach sa môže vracať späť do priestoru
bezsackovy_oranzovo_sivy_vysavac

Vysávače s vodným filtrom

Ďalším typom bezvreckového vysávača je vysávač s vodným filtrom. Nečistoty odvádza do nádržky s vodou, takže sa prach nevracia do priestoru a vysávanie je úplne bez zápachu.

Náš tip: Vysávač s vodným filtrom nevracia prach do priestoru, a preto je to skvelý typ pre alergikov.

Nevýhodou je nižší výkon, ktorý je tu z dôvodu, aby voda neprenikla do motora. Tento typ je tiež hlučnejší ako predchádzajúce dva.

  • plusy: nulový zápach pri vysávaní, veľmi hygienické
  • mínusy: nižší výkon, hlučnosť

Rozdelenie vysávačov podľa typu

Klasické vysávače

Medzi klasickými vysávačmi nájdete sáčkové a bezsáčkové (cyklónové) vysávače. Ide o najbežnejší pomocníkov v domácnostiach, ktoré majú skvelý pomer ceny a výkonu. Vysajú ako tvrdé podlahy, tak i koberce.

Ak neviete, aké podlahy vybrať do jednotlivých miestností, poradíme vám tu.

  • plusy: dobrý pomer cena výkon, ľahká manipulácia
  • mínusy: veľký výber, v ktorom sa horšie orientuje

Ručné vysávače

Ručné vysávače sú ideálne pre upratovanie menšieho neporiadku. Rýchlo upracete znečistenú plochu, bez toho aby ste museli vyťahovať veľký vysávač.

Nie sú ale navrhnuté pre komplexnejšie upratovanie.

Ak by ste chceli väčšieho pomocníka, vyberte tyčový vysávač 2v1, ktorý spája výhody ručného a tyčového dohromady.

  • plusy: ľahká manipulácia
  • mínusy: nižší výkon

Tyčové vysávače

Tyčové vysávače sú ako stvorené pre malé byty. Sú skladné a ľahko sa s nimi manipuluje. Výkonnejšie zvládnu upratať aj väčšiu plochu.

Vždy typu venujte pozornosť hmotnosti, aby sa vám s ním manipulovalo príjemne.

Na výber máte z vysávačov s káblom, ale aj s aku batérií.

Náš tip: Ak chcete spojiť výhody podlahového a ručného vysávača, voľte tyčový vysávač 2v1. Ak k tomu ešte oceníte mop, siahnite po tyčovom vysávači 3v1. Vďaka vysávaču s mopom upracete celý byt s minimálnou námahou.

  • plusy: jednoduchá manipulácia, skladnosť
  • mínusy: menší sací výkon, väčšina je vhodná len pre malé plochy

Robotické vysávače

Robotické vysávače vám upracu podlahu, aj keď nie ste doma. Hodia sa na hladké podlahy i na koberce. Pri kobercoch ale vyberajte výkonnejšie modely, ktoré sa s nimi dokážu poradiť.

Pokiaľ máte členitý terén, s ktorým si robot bude musieť poradiť, nešetrite, a siahnite po modeli s dobrou navigáciou. Tá zaistí, že sa robot pohybuje po podlahe efektívne a nie len náhodne pomocou nárazových senzorov. Vďaka tomu máte istotu, že upracú naozaj celý byt.

POZOR: Podľa veľkosti bytu vyberajte aj kapacitu batérie. O tej vypovedá aj údaj o pomere doby nabíjania a doby prevádzky. Čím nižší je medzi nimi pomer, tým vyššia je kapacita.

Pokiaľ máte doma prahy, určite venujte pozornosť údajom o výške prekážky, ktorú dokáže robot prekonať. Údaj sa hodí aj v prípade, že máte kusový koberec, na ktorý sa musí vysávač dostať.

Náš tip: Ak patríte medzi zábudlivcov, voľte vysávač s možnosťou ovládania cez telefón. Ak si spomeniete až po odchode, že ste chceli vysávať, jednoducho ho zapnete odkiaľkoľvek. V mobilnej aplikácii nájdete aj ďalšie údaje, ako je stav batérie, stav filtra alebo prachovej nádoby.

  • plusy: jednoduché upratovanie bez námahy, samostatnosť
  • mínusy: vyššia cena, modely bez navigácie neupratujú tak efektívne, nevhodné pre schody

Viac priestoru sme robotickým vysávačom venovali v predchádzajom článku, ktorý si môžete prečítať tu.

biely_roboticky_vysavac_na_bielom_chlpatom_koberci_pod_bielou_sedackou

Multifunkčné a priemyselné vysávače

Na naozaj veľké plochy sa hodí multifunkčný alebo priemyselné vysávače, ktoré majú nádrž veľkú až 25 litrov. Vedia vysávať nielen prach, ale aj tekutiny.

Niektoré modely zvládnu hĺbkové čistenie kobercov, šampónovanie alebo parné čistenie. Dokonca môžu pomôcť aj pri nafukovaní matracov, pretože majú funkciu fúkania.

  • plusyy: vysoko účinné čistenie, multifunkčné využitie
  • mínusy: robustná konštrukcia, vyššia váha, vyššia cena

Parné vysávače

Parný vysávač čistí povrchy pomocou horúcej pary, ktorú uvoľňuje nečistoty. Horúca para navyše dezinfikuje povrchy a ničia alergény.

Nevýhodou je, že nie všetky povrchy sú pre ošetrenie horúcou parou vhodné. Tiež má vyššiu hmotnosť a jeho obstarávacia cena je pomerne vysoká.

  • plusy: účinné odstránenie nečistôt, dezinfekcia
  • mínusy: vyššia cena, nevhodné pre povrchy citlivé na teplo

Ako vybrať vysávač pre alergikov

Ak trpíte na alergie, zaujímajte sa o tieto kritériá:

  • Ako účinný je výstupný filter? Ideálne je HEPA 12, 13 alebo vyšší.
  • Ako účinne filtrujú sáčky (v prípade vreckového vysávača)?
  • Ako veľmi je konštrukcia vzduchotesná?
  • Má vysávač výfuk vzduchu smerom nahor od podlahy, aby nevíril nečistoty na podlahe?

Vysávač by mal mať hodnotu spätných emisií v triede A, čo znamená, že späť do vzduchu sa uvoľní maximálne 0,02% nečistôt.

Pri sáčkových vysávačov nemusíte riešiť, že prídete do kontaktu s nečistotami pri vysypávanie.

Na trhu ale už nájdete aj bezvreckové, ktoré vyprázdnite stlačením tlačidla, bez toho aby ste sa museli nečistôt dotýkať.

Vhodné je potom voliť aj vysávač s vodným filtrom.

Trochu nákladnejšie možnosťou je obstaranie centrálneho vysávača, kedy je prach odvádzaný mimo miestnosti (napríklad do garáže).

Náš tip: Inteligentnou voľbou sú aj antibakteriálne vysávače, ktoré v sebe majú UV lampu na ničenie baktérií.

Aký vybrať vysávač, ak máte domácich miláčikov

Pes, mačka alebo králik? Srsť chlpatých miláčikov bude skôr či neskôr všade.

Aký vysávač vám pomôže tento nekončiaci boj udržať v remíze? Vhodný je tyčový vysávač, ktorý je ideálny pre denné vysávanie.

Na odstraňovanie zapichnutých chlpov v koberci alebo v gauči vám potom nesmie chýbať turbokefa.

Ďalšie tipy, ako sa zbaviť chlpov zo zvierat v domácnosti, môžete nájsť tu.

A čo so zápachom od domácich zvierat?

Ten eliminuje vysávač s vodným filtrom alebo kvalitný sáčkový vysávač. Tak ako tak ale počítajte s častejšou výmenou filtrov.

Pre denné používanie (napríklad v čase vychádzok) je tiež neoceniteľný robotický vysávač. Ten má nevýhodu v menšej zbernej nádobe a ak máte dlhosrstého parťáka, bude potrebné vysávač častejšie oslobodiť od namotaných chlpov.

koberec_biele_tenisky_vysavac

Ako sa o vysávač starať

Aby vysávač slúžil ako nový, je potrebné mu venovať trochu starostlivosti. Nenechávajte vysávač naplniť až po okraj, ale vysypávajte ho (alebo meňte sáčky) radšej častejšie.

Kontrolujte, či hubica nie je upchatá napríklad chlpmi alebo prachom. To vedie k nižšiemu výkonu a tiež k prehrievaniu.

Pravidelne čistite a meňte filtre.

Ak vysávate po stavebných prácach, vždy vysávač vyčistite a zvážte aj výmenu filtrov.

Čo keď vysávač nesaje

Než pôjdete za opravárom alebo rovno pre nový vysávač, vyskúšajte najskôr nasledujúce:

  • Skontrolujte sáčok. Aj keď je nanovo vymenený, mohol sa upchať jemným prachom (z múky, stavebných prác …).
  • Skontrolujte hadicu. Ak je hadica upchatá, odstráňte prekážku a je po probléme. V prípade, že je prasknutá, môžete ju opraviť pomocou izolačnej pásky.
  • Skontrolujte filter. Pokiaľ má filter najlepšie roky za sebou, kúpte nový. Ak je len zanesený, stačí ho vyčistiť.

A čo keď vysávač doslúži?

Starý už svoju službu dokončil a je čas na nový? Kam taký vysávač, ktorý už má odpracoval, vyhodiť? Na zmesový odpad zabudnite.

Vyslúžené spotrebiče môžete odovzdať do miesta spätného odberu elektrozariadení, ktorých sú po republike tisíce. Ďalšou možnosťou je zberný dvor.

Ako si zaobstarať najvhodnejší vysávač už viete. Samotné upratovanie tým ale zďaleka nekončí. Ak si zvolíte ale vysávač úmerný vašim požiadavkám, potom aj táto menej príjemná činnosť bude znesiteľnejšie, uvidíte.

A čo vy a vaše skúsenosti s vysávačmi? Už ste skúšali robotický, alebo ste skôr pre starú dobrú klasiku? Aké druhy sa vám osvedčili najviac? Dajte nám vedieť do komentárov 🙂

Komentáre k: 8 najdôležitejších parametrov, podľa ktorých vybrať vhodný vysávač

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.