Cyklistická sezóna začala a pre milovníkov tohto športu začína niekoľko mesiacov, kedy budú môcť cestou, ale aj necestou šliapať do pedálov. Deti nevynímajúc. Ako ale pre tých najmenších drobcov vybrať správny bicykel? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Správna veľkosť je základ

Dôležitá je vzdialenosť medzi sedlom a riadidlami. Dieťa by pri sedení v sedle malo byť schopné riadidlá pohodlne uchopiť. Tiež rámová trubka musí byť nižšia, než kam dosahuje rozkrok drobca. Pri zoskakování z bicykla je nutná predovšetkým bezpečnosť. Po zabrzdení a zoskočení z bicykla musí dieťa pevne dosiahnuť oboma nohami na zem, bez toho aby mu rúrka vadila.

V zásade sa dá veľkosť bicykla odhadnúť podľa proporcií dieťaťa. Detské bicykle sa rozlišujú podľa priemeru kolies. Tie najmenšie 12 palcové sa hodia pre deti od dvoch rokov. Pre školáka sú potom vhodné posledné veľkosti 20 alebo 24 palcové kolesá. Približná veľkosť sa dá odhadnúť aj podľa výšky dieťaťa. Lepšie je však koleso vždy osobne vyskúšať.

priemer kolesavýška dieťaťavek dieťaťa
12″od 90 cmod 2 rokov
14″od 95 cmod 3 rokov
16″od 100 cmod 4 rokov
18″od 110 cmod 5 rokov
20″od 115 cmod 6 rokov
24″od 125 cmod 9 rokov

Pri výbere starostlivo sledujte kvalitu komponentov rovnako ako rámu. Lepšie je vyhnúť sa nadmerne ťažkým exemplárov, alebo nápadne lacným výrobkom. Znechutiť jazdu dieťaťu môže aj väčšie koleso, než je pre neho vhodné. Dobré úmysly v podobe toho, že väčšie koleso dieťaťu dlhšie vydrží, nechajte radšej spať.

Pre najmenších bikerov

Najmenšie kolesá sa vyrábajú s priemerom 12″. Na trhu sa vyskytujú aj odrážadlá, ktoré deti pripravia na jazdu na bicykli. Ideálne sú tie s podestou, na ktoré deti môžu položiť nožičky. Veľmi rýchlo tak získajú kontrolu nad odrážadlom a istotu rovnováhy počas jazdy. Prestup z týchto odrážadiel na rovnako veľké bicykle potom deťom nerobí žiadne problémy. Pomocné kolieska potom vôbec nepotrebujú.

Lionelo Detské odrážadlo Lionel Fin Plus – čierne

Pre predškolákov

Od 4 do 6 rokov deti zvyčajne presadávajú na 16 palcové kolesá. Výbavou sú úplne rovnaké ako predošlé menšie kolesá. Stále majú zadnú brzdu v torpéde. Ale na rozdiel od tých menších už majú aj ručnú brzdu predného kolesa. Dieťa si pomaly zvyká brzdiť aj inak, než len pomocou pedálov.

Do školy na novom bicykli

Dvadsiatky sú už skoro zmenšeninou dospelých kolies. Majú prehadzovačku so šiestimi prevodmi. Prevody dieťa volí pomocou otáčaných gripov riadidiel. Osadené sú už dvoma pákovými brzdami a voľnobežným nábojom. Dieťa brzdí len ručnými brzdami. Odmenou pre neho môže byť odpružená vidlica, ktorá spríjemňuje jazdenie hlavne v teréne.

Detské bicykle o veľkosti 24″ sú vybavením totožné s dospelými kolesami. Disponujú prehadzovačkou, prešmykačom, dvoma ručnými brzdami a odpruženou vidlicou. Na tomto bicykli už dieťa zvládne aj dlhšiu vychádzku.

Komentáre k: Aký bicykel vybrať pre malého nezbedníka

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.