Keďže obličky majú v našom organizme dôležitú funkciu, ich zdravie je veľmi dôležité. Môže byť ovplyvnené vysokým krvným tlakom, zápalmi v tele, stravovaním a životosprávou. Prečítajte si, ako zregenerovať obličky, aká je prevencia vzniku ochorenia obličiek a aké komplikácie pri ochorení obličiek vznikajú.

ako zregenerovať obličky-6
Foto: Shutterstock.com

Čo sú obličky?

Obličky sú párové orgány, ktoré sa nachádzajú po bokoch na zadnej strane brušnej dutiny. Sú veľké približne ako zovretá päsť a majú tvar fazule.

Funkcia obličiek

Obličky zohrávajú dôležitú funkciu – niekoľkokrát denne prefiltrujú krv v našom tele. Zároveň rozhodujú o tom, aké zlúčeniny si má telo zachovať (živiny, vitamíny) a aké látky má vyplaviť z tela (toxíny, nadbytok sodíka).

Keďže je to náročná práca, obličky sú obzvlášť citlivé na zápaly, zmeny krvného tlaku a zvýšený výskyt toxínov v tele.

Potom, ako odstránia z krvi prebytočné tekutiny, toxíny a nežiadúce chemické látky, premieňajú tieto zložky na moč.

Zaujímavosť: Obličky pracujú nepretržite aj počas spánku. Okrem toho, že čistia krv, pomáhajú aj regulovať krvný tlak a vyrovnávať množstvo vody v tele.

Foto: Shutterstock.com

Ako zregenerovať obličky?

Existujú viaceré spôsoby, ako zregenerovať obličky prirodzenou cestou. Pomôžu vám predchádzať ochoreniam obličiek a obnoviť už poškodené obličky.

Omega-3

Naša typická strava má často vysoký obsah zápalových omega-6 mastných kyselín a zároveň nízky obsah prospešných omega-3 mastných kyselín.

Omega-3 mastné kyseliny regulujú zrážanie v krvi a podporujú zdravie mozgu. Štúdie naznačujú, že tieto živiny znižujú krvný tlak a tým môžu pomôcť pri regenerácii obličiek.

Ďalšie výskumy napovedajú, že vysoké hladiny omega-6 mastných kyselín môžu podporovať tvorbu obličkových kameňov. Omega-3 mastné kyseliny vyrovnávajú v tele hladinu omega-6 mastných kyselín.

Náš tip: Dopĺňajte omega-3 denne napríklad konzumáciou rýb alebo kvalitného rybieho oleja. Medzi ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny patria losos, tuniak, makrela a sardinky.

Vitamín C

Takmer všetky vitamíny a minerály majú antioxidačné účinky, ktoré podporujú zdravie obličiek. Prijímajte denne vitamín C v prirodzenej forme, teda z potravín. Medzi potraviny s vysokým obsahom vitamínu C patria uhorky, pomaranče, citróny a brokolica.

Foto: Shutterstock.com

Andrographis

Andrographis je liečivá rastlina, ktorá obsahuje andrografolid. Je to látka, ktorá má schopnosť znižovať toxicitu spôsobenú alkoholom v pečeni. To znamená, že môže mať aj potenciál chrániť a regenerovať obličky po škodlivých účinkoch alkoholu.

Moringa

V listoch moringy sa nachádza veľké množstvo živín, ktoré majú liečivé vlastnosti. Pri výskume na zvieratách sa zistilo, že moringa znižuje hladinu odpadových látok v krvi a vďaka tomu má potenciál zlepšovať zdravie obličiek.

Štúdie taktiež naznačujú, že extrakt z listov moringy môže eliminovať toxicitu obličiek spôsobenú niektorými liekmi.

Resveratrol

Resveratrol je prírodný antioxidant, ktorý sa nachádza v hrozne, bobuľovom ovocí a v arašidoch. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam môže posilňovať zdravie obličiek a podporovať ich regeneráciu.

Jablká

Jablká majú protizápalové účinky na organizmus, ktoré pomáhajú hojiť zápal obličiek. Taktiež zabraňujú rastu baktérií v obličkách a pomáhajú udržiavať kyslosť moču.

Jablká obsahujú vlákninu nazývanú pektín, ktorá má veľa zdravotných účinkov na celý organizmus, vrátane obličiek. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Pektín zase znižuje niektoré rizikové faktory, ktoré vedú k poškodeniu obličiek.

Ak máte chuť na sladké, zahryznite si do jablka. Pomôže vám to zahnať chuť na sladkosti plné rafinovaného cukru, ktoré sú pre obličky škodlivé.

Foto: Shutterstock.com

Datle

Datle účinne pomáhajú pri vyplavovaní obličkových kameňov. Obsahujú veľa vlákniny, horčíku a ďalších živín, ktoré pomáhajú udržiavať vaše obličky zdravé. Ak máte problém s trávením datlí, skúste si ich vopred namočiť.

Rovnováha

Každá prehnaná činnosť zaťažuje určitú časť vášho tela. Môže to byť nielen práca či šport, ale aj oddych. Nadmerná fyzická námaha totiž zaťažuje obličky. A ak ignorujete prvé varovné signály a miernu bolesť, môže to viesť k prenikavej bolesti v dolnej časti chrbta.

Mierna fyzická námaha vám, samozrejme, neuškodí. Dokonca, pre telo je prospešná. Nezabúdajte však v pravidelných intervaloch oddychovať. Ak začnete pociťovať bolesť, okamžite prestaňte.

Kvalitný spánok

Ďalším spôsobom, ako zregenerovať obličky, je spánok. Kvalitný a dostatočne dlhý spánok je dôležitý pre správne fungovanie celého tela, vrátane obličiek.

Pozorovacie štúdie spájajú skrátenú dobu spánku a nekvalitný spánok so zvýšeným výskytom ochorenia obličiek.

Ako zlepšiť spánok?

Existujú viaceré spôsoby, ako zlepšiť spánok. Pokúste sa vaše telo počas dňa unaviť aspoň miernou fyzickou aktivitou a večerajte iba ľahké jedlo.

Vytvorte si večerný upokojujúci rituál, aby ste telu vyslali signál, že sa blíži spánok. Môžete použiť relaxačnú hudbu či esenciálne oleje, alebo skúsiť meditovať.

Vo večerných hodinách sa vyhýbajte modrému svetlu z obrazoviek a naplánujte si deň tak, aby ste večer nemuseli pozerať do počítača alebo telefónu.

Foto: Shutterstock.com

Prestaňte fajčiť

Fajčenie môže upchávať cievy, čo vedie k zníženiu prietoku krvi v obličkách.  Keď vaše obličky nemajú dostatočný prietok krvi, nemôžu optimálne fungovať.

Fajčenie môže taktiež znižovať účinnosť liekov používaných na liečbu vysokého krvného tlaku.

Okrem toho, že fajčenie zvyšuje riziko vzniku vysokého krvného tlaku, zvyšuje aj riziko vzniku ochorenia obličiek.

Prestať fajčiť môže byť náročné, no výhody, ktoré vám to prinesie, rozhodne stoja za pokus. Ak ste sa rozhodli prestať fajčiť, obráťte sa na odborníka, ktorý vám poradí, ako na to.

Prestaňte vapovať

Okrem fajčenia je nebezpečné aj vapovanie. Aj keď budete vdychovať menej toxínov, nikotín vo vaporizéroch je stále návykový. Navyše, v roztokoch sa nachádza veľké množstvo chemických látok, ktoré obličkám škodia a zabraňujú ich regenerácii.

Kapusta

Kapusta je vynikajúci zdroj vitamínov, ktoré môžu pomôcť odstrániť zápal obličiek a posilňovať imunitný systém. To všetko je potrebné k tomu, aby ste vaše obličky zregenerovali.

Kapusta je plná vitamínov A a C, pričom obsahuje malé množstvo draslíka. Zvýšený príjem draslíka môže byť pre ľudí s ochorením obličiek problematický. Obličky ho totiž nedokážu spracovať.

Karfiol

Karfiol je nielenže veľmi chutný, ale ešte aj obsahuje mnoho vitamínu C a vlákniny. Navyše, nachádzajú sa v ňom aj zlúčeniny, ktoré pomáhajú neutralizovať toxické látky v pečeni. Vďaka týmto vlastnostiam môže pomáhať pri regenerácii obličiek.

Vedeli ste, že karfiol má nízky obsah oxalátov, ktoré sa nachádzajú vo viacerých potravinách a sú spojené so vznikom obličkových kameňov?

Foto: Shutterstock.com

Regulujte hladinu cukru v krvi

Existuje mnoho faktorov, ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi. Medzi ne patria napríklad hormóny, choroby, strava alebo stres. Vysoká hladina cukru v krvi dokáže časom spôsobiť zúženie alebo dokonca upchatie ciev, čo môže vyústiť do ochorenia obličiek.

Ak máte cukrovku a chcete chrániť vaše obličky, mali by ste sa snažiť optimalizovať hladinu cukru v krvi. Poraďte sa s lekárom a dodržujte liečebný plán, ktorý zahrňuje diétu, cvičenie a prípadne lieky na znižovanie hladiny cukru v krvi.

Pravidelné cvičenie

Pravidelné cvičenie alebo iná fyzická aktivita pomáhajú zlepšiť celkový zdravotný stav tela, a teda aj obličiek.

Cvičenie je vhodné aj pre ľudí s ochorením obličiek. Dôležité však je, aby ste cvičili s mierou. Na začiatok môžete skúsiť niečo menej náročné, ako je napríklad ľahký druh jogy.

Fyzická aktivita skvalitňuje váš spánok, posilňuje kosti, zlepšuje duševný stav a udržuje vaše telo v kondícii. Zlepšuje zdravotný stav srdca a znižuje riziko vzniku iných problémov, ktoré môžu negatívne vplývať na obličky.

Náš tip: Začnite cvičiť pomaly a nezabúdajte pred cvičením na rozcvičku. Ak je vaše ochorenie obličiek v pokročilejšom štádiu, poraďte sa o cvičení s lekárom.

Diéta pre zdravé obličky

Diéty s nízkym až miernym príjmom bielkovín môžu predchádzať ochoreniam obličiek a taktiež ich riešiť.

Medzi najlepšie potraviny, ktoré dokážu prirodzene regenerovať obličky, patria zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnné potraviny a obilniny s vysokým obsahom vlákniny.

Pri chronickom ochorení obličiek sa treba vyhýbať najmä rafinovanému cukru, soli, červenému mäsu a spracovaným potravinám.

Akým potravinám sa treba vyhýbať?

Ak chcete vaše obličky zregenerovať, je dobré obmedziť niektoré potraviny alebo sa im snažiť vyhnúť. Keďže je každý organizmus iný, odporúčame vám poradiť sa o obmedzení potravín s vaším lekárom.

Soľ

Vyhýbajte sa priemyselne spracovaným potravinám s vysokým obsahom soli a snažte sa ju obmedzovať aj pri varení. Soľ môže ovplyvňovať váš krvný tlak a zadržiavať vodu v tele.

Na dochutenie jedál použite viac byliniek a korenia. Po niekoľkých týždňoch si na nižší príjem soli zvyknete.

Draslík

Vysoká hladina draslíka môže spôsobovať problémy so srdcom, ktoré sú spojené so zdravotným stavom vašich obličiek. Vysoký obsah draslíka obsahujú banány, paradajky a brokolica.

Bielkoviny

Bielkoviny sú síce pre telo dôležité, no nadmerný príjem bielkovín môže zhoršovať zdravotný stav obličiek. Pokúste sa obmedziť najmä konzumáciu červeného mäsa a mliečnych výrobkov.

Pite veľa vody

Pravidelné pitie vody podporuje správne funkcie v obličkách a tiež celkové zdravie obličiek. Nahraďte sladké nápoje čistou vodou. Voda totiž neobsahuje soľ a cukor, teda látky, ktoré zaťažujú obličky.

To, koľko vody by ste mali denne vypiť, závisí od mnohých faktorov vrátane počasia, cvičenia a zdravotného stavu. Zvyčajne sa odporúčaná úroveň príjmu tekutín počas dní s príjemnou teplotou pohybuje okolo 2 litrov denne. V horúčavách a pri fyzickej aktivite však treba tento príjem zvýšiť. Počúvajte preto vaše telo.

Náš tip: Ak zabúdate počas dňa piť, nastavte si na telefóne pripomienku. Alebo si vyčleňte veľkú fľašu, ktorej obsah budete musieť počas dni vypiť.

Vylúčte z jedálnička sladké vody

Sladké vody, džúsy z koncentrátov a alkoholické nápoje obsahujú veľa cukru. Kolové nápoje a pivo môžu zase podporovať tvorbu obličkových kameňov. Snažte sa tieto nápoje z vášho jedálnička vylúčiť, prípadne si ich odložte výlučne na špeciálne príležitosti.

Obmedzte príjem alkoholu

Pitie alkoholu spôsobuje zvýšenie krvného tlaku a hladiny cholesterolu, čo môžu neskôr vyústiť do ochorenia obličiek.

Pravidelné nadmerné pitie alkoholu ovplyvňuje funkciu obličiek a zdvojnásobuje riziko vzniku ochorenia obličiek.

Ak si dáte malé množstvo (1 až 2 drinky) alkoholu raz za čas, nemalo by to mať závažné účinky na organizmus a obličky.

Užívajte lieky od bolesti s mierou

Prehnané užívanie liekov proti bolesti, ako napríklad aspirín a ibuprofén, môže spôsobovať ochorenia obličiek.

Ak potrebujete užívať lieky na zmiernenie bolesti, nikdy neprekračujte povolenú dávku, ktorá je uvedená na obale liekov.

Udržujte si zdravú hmotnosť

Ak máte nadváhu alebo obezitu, nechajte si poradiť od vášho lekára alebo dietológa a pokúste sa pomaly schudnúť. Lekár vám pomôže vytvoriť realistický plán na zníženie hmotnosti, ktorý bude pre váš organizmus bezpečný a zároveň prospešný.

Vyhýbajte sa radikálnym diétam, ktoré majú iba krátkodobé účinky. Tieto diéty sú pre organizmus náročné a nezdravé, pričom sa môže ľahko stať, že hneď po ukončení diéty znova priberiete.

Foto: Shutterstock.com

Prevencia

Najlepšie je sledovať zdravie obličiek preventívne. Pokúste sa všímať si prvé príznaky ich ochorenia. Na druhej strane, pri obličkách to však môže byť niekedy náročnejšie. Prvé príznaky sa totiž môžu objaviť až v pokročilom štádiu ochorenia.

Nižšie uvádzame prípadné symptómy ochorenia obličiek, ktoré môžu signalizovať, že niečo nie je v poriadku. Ak niektoré z nich spozorujete, mali by ste navštíviť lekára.

Príznaky zníženej funkcie obličiek:

  • vysoký krvný tlak,
  • penivý moč,
  • krv v moči,
  • nevoľnosť,
  • zvracanie,
  • problémy so spánkom,
  • strata chuti do jedla,
  • bolesť v oblasti dolnej časti chrbta,
  • opuchnuté nohy, členky alebo oči,
  • únava a vyčerpanosť,
  • bolesti hlavy,
  • svalové kŕče.

Pravidelné prehliadky

Nechajte si pravidelne kontrolovať zdravie vašich obličiek u lekára. Lekári zvyčajne používajú na kontrolu zdravotného stavu obličiek 2 jednoduché testy, ktoré zahŕňajú odber moču a krvi.

V moči sa kontrolujte výskyt bielkoviny nazývanej albumín. Krvný test zase zisťuje, ako dobre obličky odstraňujú odpadové látky a toxíny z tela.

Kontrola krvného tlaku

Vysoký krvný tlak môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku ochorenia obličiek. Nechajte si preto zmerať váš krvný tlak u lekára. Ak sa zistí, že ho máte zvýšený, lekár vám môže predpísať lieky na jeho zníženie. Pomôžu aj zmeny vášho životného štýlu, ako napríklad zdravá strava a cvičenie.

Foto: Shutterstock.com

Aké komplikácie môže spôsobiť ochorenie obličiek?

Obličky sú veľmi dôležité orgány. Ich správna funkcia vplýva na celý organizmus. Ak nepracujú optimálne, môže to viesť k viacerým komplikáciám.

Potenciálne problémy pri ochorení obličiek sú:

Chudokrvnosť

Keď obličky prestanú vytvárať dostatok erytropoetínu, môže to znížiť schopnosť tela vytvárať červené krvinky. Anémia sa často objavuje aj v dôsledku nízkej hladiny železa, vitamínu B12 alebo kyseliny listovej.

Oslabené kosti

Ak vaše obličky nepracujú správne, môže to viesť k nízkej hladine vápnika a vysokému obsahu fosforu v tele. To oslabuje vaše kosti, čím sa zvyšuje riziko výskytu zlomenín.

Hyperurikémia

Ochorenie obličiek môže viesť k vysokej hladine kyseliny močovej v krvi. Práve preto je spájané aj s hyperurikémiou. Keďže pri ochorení obličiek nie sú vaše obličky schopné správne filtrovať kyselinu močovú z krvi, vedie to k hromadeniu tejto kyseliny v tele.

Hyperurikémia môže byť spôsobená nadmernou konzumáciou červeného mäsa, zvýšenou konzumáciou cukrov alebo nedostatočnou telesnou aktivitou.

Záver

Regenerácia a správna starostlivosť o obličky vám môže pomôcť vyhnúť sa nepríjemným komplikáciám a problémom, ako je zápal obličiek, zlyhanie obličiek a vznik iných ochorení spojených s obličkami.

Ak nezanedbáte starostlivosť o vaše telo a prevenciu, vaše obličky budú s najväčšou pravdepodobnosťou fungovať správne až do vysokého veku. Každopádne však dúfame a veríme, že naše rady, ako zregenerovať obličky, vám pomôžu udržať si optimálny zdravotný stav a vitalitu.