Jedálenský stôl a stoličky sa dnes už nekrčí len v malých kuchyniach, s trendom prepojeného bývania sa im dostáva viac pozornosti. Preto je dobré vyberať starostlivo tak, aby stôl aj so stoličkami perfektne zapadol do celkového vzhľadu bytu. Poďte si s nami prejsť pár bodov, ktoré vám kúpu uľahčia.

Podľa čoho vybrať jedálenský stôl a stoličky

Veľkosť stola je dôležitejšia, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Správne zvolený stôl by nemal zaberať zbytočne veľa miesta a tým znemožňovať voľné prechádzanie. Príliš malý stôl by ale mohol ubrať na pohodlí. Jedálenské stoly dnes ponúkajú viac funkcií než len plochu na konzumáciu. Môžete vyberať zo stolov s nastaviteľnou výškou, aj zo stolov, ktoré majú spodnú odkladaciu dosku, alebo zásuvkami.

Aký veľký má byť jedálenský stôl?

V prvom rade prispôsobte stôl veľkosti miestnosti. Okolo stola je nutné mať dostatok voľného priestoru na prechádzanie a k odsúvaniu stoličiek. Veľkosť stola sa odvíja aj od počtu osôb, ktoré ho budú pravidelne využívať. Ideálne je veľkosť ľahko naddimenzovat a pripraviť sa tak aj na prípadné návštevy. Úplné priestorové minimum pre jednu osobu je 60 × 40 cm. Pre pohodlné sedenie by mal byť stôl vysoký približne 75 cm.

TIP: bojujete s nedostatkom miesta, napriek tomu by ste chceli jesť pohodlne? Vyberte si rozkladací stôl, ktorý v bežnej prevádzke nezaberie ani o kúsok miesta navyše.

Tvar stola do kuchyne

  • Obdĺžnikový stôl je klasikou mezi stoly. Minimálna veľkosť pre štvorčlennú domácnosť je aspoň 120 × 80 cm. V otvorenom priestore sa nebojte väčších stolov, ktoré perfektne oddelia jedálenský kút od zvyšku miestnosti.
  • Štvorcový stôl je ideálny pre jednu až dve osoby. Vhodný rozmer je 80 × 80 cm. Štvorcový stôl sa skvelo hodí do malých bytov a garsóniek.
  • Oválny stôl: vďaka tomu, že nemá hrany, je možné k nemu posadiť viac osôb, než k obdĺžnikovému stolu rovnakej veľkosť. Absenciu hrán ocenia predovšetkým rodičia neposedných detí.
  • Okrúhly stôl: už nemusíte riešiť, kto bude v čele. Tu sú si všetci rovní. Okrúhly stôl je vhodnejší skôr do väčších miestností, pretože je náročnejší na priestor. Pre 3-4 osoby je vhodný stôl o priemere 100 cm, pre každú ďalšiu osobu je dobré pridať ďalších 25 cm.

Materiál jedálenského stola

jedalensky-stol-a-stolicky-v-industrialnom-style-v-priestrannej-jedalni

Stôl sa skladá z dosky a nôh. Materiál oboch častí môže byť odlišný. Oba materiály by ale mali ladiť so zvyškom interiéru. Poďte sa pozrieť, z čoho sa stoly vyrábajú najčastejšie.

  • Najobľúbenejším materiálom dosky stola je drevo. Jeho vzhľad navodzuje príjemnú útulnú atmosféru a ešte príjemne vonia. Drevo je buď lakované, alebo napustené prírodnými olejmi či voskami, ktoré zachovajú čo najprirodzenejší vzhľad. O také drevo je nutné starať sa a čas od času ho znova napustiť.
  • Sklo je ďalším obľúbeným materiálom. Často sa kombinuje s kovom či drevom. Sklo má značnú nevýhodu v tom, že je na ňom vidieť každá nečistota. Vyberať môžete z číreho i matného skla, vždy ale musí byť kalené.
  • Lamino je cenovo nejdostupnejšie. Velkou výhodou je jeho variabilita, na výber je z nespočetného množstva farieb a dekorov. Treba si u neho dať ale pozor na hrany, nekvalitné by sa mohli čoskoro začať odlamovať. Kupujte preto len stoly s ABS hranami.

Nohy stola sú potom najčastejšie vyrábané z masívukovu a lamina.

Svoj dokonalý stôl už máte! Ako by ste ho mali prestrieť a čo na ňom nesmie chýbať? Tipy nájdete v tomto článku.

Podľa čoho vybrať jedálenské stoličky a stôl

Sedením pri stole denne strávime relatívne dlhú dobu, kupovať preto stoličky len na základe vzhľadu by nebolo ideálne. Aby sa vám na nich dobre sedelo, je treba prihliadnuť k niekoľkým parametrom. Nestačí, keď sa budete riadiť len podľa veľkosti miestnosti, vhodné je prihliadnuť aj k veľkosti a typu stola.

  • Ak máte stôl vysoký 75 cm, potom by mala mať stolička sedadlo vo výške 45 cm. Tým sa zaistí správna poloha nôh, kde kolená zvierajú pravý uhol a chodidlo sa dotýka celou plochou podlahy.
  • Šírka sedadla by mala taktiež byť 45 cm. Ak sa rozhodnete pre stoličku s opierkami, bude ale lepšie, keď bude o niečo širšia.
  • U stoličiek s opierkami dajte pozor, aby išli zasunúť pod stôl.
  • Optimálny uhol medzi opierkou a sedadlom je 95 °. Výška opierky by potom nemala byť nižšia ako pod úroveň lopatiek.

Do malých či veľkých priestorov?

V menšom jedálenskom kúte poslúžia lepšie menšie a ľahšie stoličky. Tiež stoličky s nižšou opierkou neuberajú opticky zbytočne priestor. Skvelou voľbou sú stoličky, ktoré je možné stohovať či skladacie stoličky. Do väčších priestorov sa nemusíte báť siahnuť po masívnejších stoličkách. Skvelo sa budú vynímať stoličky s vysokým operadlom či opierkami.

Najlepší materiál jedálenských stoličiek

cierny-jedalensky-obdlznikovy-stol-a-svetle-jedalenske-stolicky-v-skandivanskom-style
  • Stoličky najčastejšie nájdeme z masívu. U nich si určite postrážte nosnosť, aby sa po čase nerozkolísaly. Tomu môžete predísť aj tým, že si kúpite stoličky, ktoré majú nožné spoje. Do módy sa opäť vracajú stoličky z ohýbaného bukového dreva, tzv. thonetky. Ak máte radi retro štýl, nemaly by vám chýbať.
  • Do moderného štýlu sa perfektne hodia stoličky z plastu, kovu, alebo ich kombinácie. Oba materiály sú veľmi jednoduché na údržbu, čo je ohromná výhoda.
  • Celočalúnené stoličky opäť získavajú na popularite. Sú pohodlné a veľmi dobre sa hodia hlavne do veľkých priestorov. Pri výbere takejto stoličky dbajte na to, aby bol materiál ľahko umývateľný. Pohodlným riešením tohto problému sú potom stoličky s odnímateľným poťahom.

Pomoc pri výbere jedálenských stoličiek nájdete aj tu.

Komentáre k: Jedálenský stôl a stoličky: 5 krokov k tomu, aby vám vždy chutilo

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.