Ak niekto tvrdí, že spánok je zbytočná strata času, je na obrovskom omyle. Ide totižto o životne dôležitú funkciu, ktorá ovplyvňuje fyzické aj duševné zdravie, a to v obrovskej miere. Nepriaznivé zmeny v organizme a psychike môžu nastať pri znížení kvality alebo kvantity spánku, teda nielen pri jeho úplnej absencii. Veď kto by nezažil aspoň raz v živote tú melancholickú únavu alebo nepríjemnú nervozitu deň po prebdenej noci?

Ak spávate málo a/alebo zle, je jedno, či ide o dobrovoľné rozhodnutie (študentský život, práca na zmeny) alebo niečo, čo nijako nedokážete ovplyvniť (insomnia, depresia, problémy s chrbticou). Každopádne, problémy s nočným odpočinkom začnite riešiť čo najskôr, v opačnom prípade sa vystavujete nemalému riziko rôznych, aj závažných zdravotných problémov. Pred tým, ako vyhľadáte odborníka, skúste zmeniť svoje návyky. Poradíme vám, ktoré a ako.

Dobrú chuť, pekné sny

„Dve hodiny pred spánkom už nejedzte,“ píše sa vo väčšine článkov zameraných na chudnutie. Podľa tohto pravidla by ste s mali riadiť ale aj vtedy, ak so svojou váhou ste spokojní, no spánok je u vo vašej spálni nevídaným hosťom.

Nie je jedno ani to, čo si dáte ako posledné jedlo dňa. Malo by to byť niečo ľahké, no dávajte pozor aj na to, aby ste po ňom nezostali hladní. Vaše telo nebude schopné sa upokojiť, keď do postele pôjdete so škvŕkajúcim bruchom, no ak sa bude trápiť s trávením ťažkej večere, bude to mať podobný efekt. Navyše, aj keď možno zaspíte, to, čo sa deje vo vašom žalúdku, môže mať vplyv aj na hĺbku nočného odpočinku.

Jedlo dokáže ovplyvniť spánok aj iným spôsobom. Proti insomnii môžete bojovať napríklad tým, čo si dáte na tanier. Stravujte sa zdravo a následky nespavosti eliminujte výživovými doplnkami.

Keďže absencia kvalitného oddychu znižuje imunitu organizmu a oslabuje psychické zdravie, odporúčame vám doplňovať vápnik, horčík, zinok. Táto trojkombinácia posilňuje obranyschopnosť tela, podporuje správne fungovanie nervovej sústavy a má aj iné ďalšie vynikajúce benefity.

Ak sa rozhodnete pre výživové doplnky s takýmto zložením, venujte zvýšenú pozornosť správnemu výberu. Kupujte iba od overeného predajcu, akým je napríklad gsklub.sk, pretože nekvalitné produkty nebudú fungovať, budú to len zbytočne vyhodené peniaze.

Mobil? Radšej knihu!

Už ste počuli o tom, že mobilné telefóny, tablety a iné podobné elektronické zariadenia vyžarujú modré svetlo? Aj o tom, že to vplýva negatívne na kvalitu spánku a predlžuje zaspávanie? No a to, že závislosť na obrazovke nevplýva nepriaznivo iba na zrak, ale na celkové zdravie? Asi ste už počuli. Je nám to tiež jasné, že nie je jednoduché neignorovať tieto fakty. Veď mobilné telefóny sú takou intenzívnou súčasťou života dnešného človeka, že rozlúčiť sa s nimi rozlúčiť na konci dňa je neskutočne ťažké.

Skúste to. Nebude to jednoduché, no odmenou bude pevnejšie zdravie, sladší spánok a lepšia nálada cez deň. Pred tým, než si ľahnete do postele, vypnite na svojom telefóne všetky notifikácie. Nastavte si budík a zariadenie položte na miesto, kam z postele nedočiahnete (najlepšie na také, ktoré sa nachádza mimo vášho zorného uhla).

Na nočnom stolíku by vás už mala čakať pútavá kniha alebo zaujímavý časopis. Uvidíte, spánok zaklope na dvere vašej spálne oveľa skôr.

Menej je viac? V spálni rozhodne

Minimalizmus je posledné obdobie horúcim trendom v rôznych oblastiach, medzi nimi aj v interiérovom dizajne. Toto smerovanie si pred niekoľkými rokmi vybrali zástancovia ekologického životného štýlu s cieľom redukovať odpad.

Náš tip: Ako na minimalizmus u vás doma?

Ak sa tým necháte ovplyvniť a zariadite si spálňu podľa princípov minimalizmu, nebude za to vďačná len naša planéta, ale aj váš vlastný organizmus. Mali by ste zaspávať v prostredí, ktoré vašim zmyslom ponúka čo najmenej podnetov a tým pádom zamestnáva vašu zmysel v najmenšej miere. 

Málo vecí v spálni uľahčí aj dýchanie, pretože sa zbavíte predmetov, na ktorých sa usádza prach. V tom vám pomôže aj mobilná klimatizácia, ktorá sa zíde i tým ľuďom, ktorí so spánkom majú ťažkosti iba počas tých najsilnejších horúčav.

Náš tip: Prečítajte si aj článok, ako vybrať klimatizáciu.

Toto zariadenie si nevyžaduje profesionálnu inštaláciu a, ako to prezrádza aj jeho samotné pomenovanie, je premiestniteľná. Širokú ponuku kvalitných modelov mobilnej klímy nájdete v internetovom obchode aerium.sk. Určite si vyberiete taký kúsok, ktorý sa bude hodiť do vašej spálne v nových minimalistických šatách. 

Mimochodom, pre pokojný spánok je vo všeobecnosti najideálnejšia teplota 18-19 stupňov, a aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať celkom málo, mali by ste vedieť, že vyššia teplota by už mohla na telo pôsobiť znepokojujúco.

Samozrejme, mali by ste rozlišovať medzi letom a zimou, pretože drastické výkyvy denných a nočných teplôt telu taktiež neprospievajú. V najteplejších mesiacoch môže ideálna teplota v spálni dosiahnuť až 23-24 stupňov. Cieľom by malo byť to, aby rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou nepresiahol 15 stupňov.