Tak ako vám domácnosť môže pomôcť povysávať robotický vysávač, robotická kosačka sa postará o váš krásny trávnik. Táto neveľká pomocníčka vie automaticky zastrihávať trávnatý porast, bez toho aby ste museli pohnúť prstom. Je ale vhodná práve pre vás?

Uľahčite si údržbu trávnika – nechajte robota, aby sa oň staral namiesto vás. Čo sa týka robotickej kosačky, je vhodná predovšetkým do rovného terénu pre bežné zastrihnutie trávnika. Prekážky, svah a vysoká tráva by pre robota mohli byť problém.

Ak však chcete iba udržiavať vzhľad krátkeho trávnika a vaša záhrada sa nachádza v rovine, potom môžete v lete ušetriť veľa času, keď zamestnáte robotickú kosačku.

Výhody robotickej sedačkyNevýhody robotickej sedačky
nevyžaduje starostlivosvyššia počiatočná cena
sama sa nabíja a sekáširoká ponuka na trhu
je tichávyžadujú špeciálny kryt
mulčuje pôdunie je vhodná na neudržiavaný terén

Aj lacnejší robot vie pomôcť

Ak skutočne disponujete rovinatou záhradkou s menšou trávnatou plochou, kde sa nevyskytujú zbytočné prekážky, potom môžete zabrúsiť aj medzi lacnejšie modely robosekačiek – v tejto kategórii nájdete schopné záhradné pomocníčky pre nenáročný terén. Ideálny je výber podľa výkonu a rozlohy trávnatej plochy.

Pozor si dajte len na priehlbiny a nerovnosti, v ktorých by sa kosačka mohla zaseknúť.

Označte miesto sekania

Aby kosačka nezašla tam, kam nemá, budete najprv musieť označiť plochu, ktorú má pokosiť. To môže byť pre niekoho drobný detail, pre iného nevýhoda. Územie, ktoré má robot sekať, vytýčite hraničným káblom. Tak ochránite záhony alebo okrasné rastliny a robot zbytočne nezmizne mimo trávnik.

Okrem ochrany záhrady ochránite aj robota – ohraničíme totiž prekážky, ktorými môžu byť kamene, jazierko, bazén alebo kríky. Jedine tak splní kosačka svoj účel a navyše predídete hrozbe poškodenia.

Nie je model ako model

Nezabudnite, že každá kosačka funguje na inom princípe. Kým staršie modely jazdili úplne náhodne, inovatívne modely robotických kosačiek jazdia podľa GPS, teda sa zbytočne nevracajú na už posekané miesto, a tak vám ušetria čas a čas strávený v prevádzke. Aj to môže byť dôležitým aspektom výberu.

Vyberajte s rozvahou

Robotická kosačka sa hodí všade tam, kde si prajete pomôcť s nenáročnou údržbou okrasného trávnika v rovine. Ak sa chystáte investovať do tejto chytré pomocníčky, ktorá zastane veľa práce za vás, potom vyberajte podľa všetkých parametrov robosekaček.

Medzi kritériami hľadajte informácie o výške trávy, ktorú je kosačka schopná pokosiť, alebo na akú výšku trávnik dokáže upraviť. Niektoré drahšie modely potom dokonca zvládnu aj mierne svahovitý terén, ale v tomto prípade počítajte s väčšou investíciou. Či už sa rozhodnete akokoľvek, nezabudnite, že najjednoduchšou formou porovnávania záhradnej techniky sú vždy recenzie zákazníkov, ktorí už s tovarom majú skúsenosti.

Komentáre k: Robotická kosačka – pomocník alebo zbytočnosť?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.