Teploty stúpajúce nad 30 °C síce na Slovensku nie sú ničím neobvyklým, ale nie je ich zase tak veľa. Zvyčajne len v období letných prázdnin. Napriek tomu mnohé slovenské domácnosti pomýšľajú na inštaláciu klimatizácie do ich bytov alebo domov. Oplatí sa im táto investícia do komfortu bývania, ktorá rádovo môže šplhať až k tisícom eur? Na to sa bližšie pozrieme v tomto článku.

Kedysi sme za teplom chodili do prímorských krajín, dnes nám často stačí iba vyjsť z domu. Tropické horúčavy oceníte možno vtedy, ak trávite víkend pri vode. Počas každodenného fungovania však môžu poriadne znepríjemniť deň, no zachráni vás klima. Ako vybrať klimatizáciu do domu?

Vysoké teploty môžu negatívne vplývať na náš organizmus. Niektorým sa zhoršujú kognitívne schopnosti, iní sú rýchlejšie dehydratovaní alebo majú problém s koncentráciou. Je preto takmer nepredstaviteľné pracovať v rozhorúčenej kancelárii alebo na home office, po ťažkom dni prísť do vyhriateho bytu alebo stráviť deň  doma s deťmi. Riešenie je však jednoduché – kvalitná klimatizácia

V teplejších krajinách na juhu Európy je klimatizácia povinnou výbavou takmer každého obytného priestoru. Na Slovensku ich zatiaľ ešte nemáme až v takej miere, no kvôli extrémnym letným teplotám je stále viac a viac obľúbená aj u nás. 

leto-na-zahrade-zahradny-bazen

Ak máte pocit, že ju tento rok už nevyužijete, nevadí. Môžete sa poriadne pripraviť na budúce leto, ktoré bude zaručene minimálne také teplé, ako toto. Pobyt vo vnútri vám spríjemní klíma, no pokiaľ si chcete užiť troška slniečka, strávte svoj voľný deň posedávaním na záhrade.

Prečítajte si overené tipy, ako vybrať klimatizáciu do domu či bytu.

Funkcie klimatizácie 

Aj napriek tomu, že väčšina ľudí kupuje klimatizáciu počas horúcich letných dní, využívať ju môžete po celý rok. Väčšina klimatizácií, ktoré nájdete na trhu, má nastaviteľné funkcie. V letných mesiacoch vás príjemne schladní, v zimných zasa vytvorí teplo v miestnosti.

Niektoré typy vám dokonca dokážu zvlhčiť vzduch v izbe. Iné vzduch čistia od prachu, peľu, vírusov a baktérií, čo ocenia najmä alergici.  

Ako vybrať klimatizáciu do domu – kritéria výberu

Ako vybrať klimatizáciu do domu podľa výkonu

Výkon klimatizácie je jedným z najdôležitejších parametrov a závisí najmä od rozlohy miestnosti. Do menších izieb s rozlohou do 30m2 vám postačí klimatizácia s výkonom do 3kW. Pre väčšie priestory je nutné zvoliť typ s výkonom od 3,6kW do 5kW.

 Pre väčšie priestory je nutné zvoliť typ s výkonom od 3,6kW do 5kW.

Ďalšie faktory ovplyvňujúce výber výkonu:

  • orientácia miestnosti 
  • počet osôb, ktoré sa bežne pohybujú v priestore
  • veľkosť okien
  • počet elektrospotrebičov
  • izolácia izby

Ako vybrať klimatizáciu do domu podľa spôsobu umiestnenia

V praxi sa najčastejšie stretnete s dvoma typmi klimatizácie – nástennými a mobilnými klimatizáciami. Aké sú ich výhody? 

Nástenné klimatizácie

Nástenné klimatizácie sú komplikovanejšie a majú špecifické zloženie. Skladajú sa z troch častí: spojovacieho potrubia, vnútornej chladiacej jednotky a vonkajšej časti. Vnútornú chladiacu jednotku umiestnite na stenu. Vonkajšia časť si môže nájsť miesto na balkóne, streche alebo exteriérovej stene. 

Výhody nástenných klimatizácií

  • nízke náklady na prevádzku
  • nižšia hlučnosť
  • dizajnové prevedenia
  • sú menšie

Mobilné klimatizácie

Mobilné klimatizácie sú veľmi obľúbené najmä kvôli jednoduchej inštalácii. Keď ich potrebujete zapnúť, jednoducho ich zapojíte do zásuvky. Pre správne fungovanie je však nutné pripojiť hadicu, ktorá bude smerovať von z miestnosti. Najvhodnejšie umiestnenie je preto okno, z ktorého sa dá hadica bez problémov vyviesť von. 

Výhody mobilných klimatizácií

  • jednoduchá inštalácia
  • diaľkové ovládanie
  • možnosť premiestnenia
  • nenáročná údržba

Ako vybrať klimatizáciu do domu podľa tried

Klimatizáciu si môžete vybrať aj podľa tried. Každá trieda má svoje špecifiká, ktoré vám pomôžu rýchlejšie sa orientovať pri kúpe. 

Nižšia trieda klimatizácií

  • menšie množstvo funkcií
  • nižšia cena
  • obsahujú iba basic filtre
  • väčšia spotreba energie
  • energetická trieda A-G
  • sú hlučnejšie

Stredná trieda klimatizácií

  • stredná cesta medzi cenou a kvalitou
  • energetická trieda A+
  • väčšie množstvo filtrov
  • nižšia hlučnosť

Vyššia trieda klimatizácií

  • najkvalitnejšie výrobky
  • vyššia cena
  • energetická trieda A++ a viac
  • vysoký počet filtrov a funkcií
  • dizajnové prevedenia
  • zvlhčovanie vzduchu, čistenie vzduchu, kúrenie

Klíma nie je vhodná pre každé bývanie

Na začiatok musíme sklamať tých z vás, ktorí vlastnia byt bez lodžie, terasy alebo aspoň malého balkóna. Bohužiaľ v týchto bytoch nie je kam túto pevnú klimatizáciu upevniť. U rodinných domov sa často využíva fasáda, alebo už spomínané balkóny. V panelovom byte ale nemôžete klimatizáciu umiestniť na fasádu bez získania súhlasu susedov a správcu domu.

Avšak majitelia väčších obytných komplexov, ako sú hotely, reštaurácie alebo obchodné centrá by mali zvážiť umiestnenie klimatizácií do ich priestorov. Zákazníci tento pridaný komfort očakávajú už aj v našej krajine.

Do akých izieb je klimatizácia vhodná?

Ako vybrať klimatizáciu do domu – do kuchyne

Počas leta sa môže teplota v kuchyni vyšplhať až na 35°C, kvôli čomu môže byť príprava jedla takmer nemožná. Pomôcť vám môže klimatizácia, ktorá je skvelým pomocníkom do všetkých moderných kuchýň. Dodá svieži a čerstvý vzduch a spríjemnia vám varenie a pečenie. 

Ako vybrať klimatizáciu do domu – do kúpeľne

Klimatizáciu môžete využiť aj v kúpeľni. Vhodnou alternatívou sú napríklad multi-split klimatizácie, ktoré majú až dve (alebo viac) vnútorné časti. Jednu časť môžete umiestniť do kúpeľne, druhú napríklad do kuchyne. 

Ako vybrať klimatizáciu do domudo spálne a obývacej izby

Do spálne, chodby alebo obývacej izby si môžete vybrať akýkoľvek typ klimatizácie. Výber závisí od vašich preferencií a nárokov na funkcie klimatizácie. Nezabudnite zobrať do úvahy aj rozlohu miestnosti a počet osôb. 

Koľko klimatizácia stojí

Dôležité je si uvedomiť, že investícia do príjemného chládku vo vašom bývaní nie je len o obstaraní si „škatule“. Počítať musíte s počiatočnou montážou. Aj keď tá býva často zahrnutá v predajnej cene zariadenia. Každý rok je potrebné nechať klimatizáciu odborne vyčistiť a nastaviť. Bez toho hrozí vznik podhubia pre plesne a ďalšie choroboplodné zárodky, ktoré by ste následne vdychovali. Takéto nastavenie zvyčajne stojí od 30€ do 80€.

V neposlednom rade stojí niečo aj samotná prevádzka a beh klimatizácie. Bohužiaľ ani tu pre vás nemáme najlepšiu správu. Klimatizácia patrí medzi energeticky náročnejšie zariadenia vo vašej domácnosti. Vychladenie jednej vašej miestnosti podľa výpočtov odborníkov vychádza na cca 1€. Je ale nutné počítať s tým, že ceny za dodávku elektriny sa v čase menia.

Klimatizácia aj ako metóda na vykurovanie

Aj napriek finančnej náročnosti a nie príliš častým horúčavam v našej krajine sa môže vyplatiť investovať do klimatizácie. Mnoho rodín ju totiž využíva ako doplnkové vykurovanie v bytoch počas chladnejších mesiacov. Je len na vás, na aké teplotné stupne ju nastavíte.

Cez leto myslite na to, že teplotný rozdiel medzi klimatizovanou miestnosťou a vonkajšími priestormi by nemal presiahnuť 6 až 10 °C. Inak vám hrozia choroby z teplotných šokov tela. Nie je ničím neobvyklým, že sa vám začnú vysušovať sliznice v očiach alebo chytíte prechladnutie. Operujte s klimatizáciou obdobne, ako to robíte s A/C vo vašich autách.

Nezabúdajte na to, že keď máte zapnutú klimatizáciu, nemali by ste mať otvorené okná v tejto miestnosti. Účinnosť klimatizácie tak ide navnivoč a zbytočne platíte za jej prevádzku a chod.

Alternatívna náhrada za klimatizáciu

Nakoniec ste sa rozhodli, že klimatizácia nie je to pravé orechové pre vašu domácnosť? Alebo patríte medzi tie domácnosti, ktoré žijú v panelovom byte bez balkóna? Nemusíte smútiť a trpieť letné horúčavy medzi štyrmi múrmi vášho bývania, investujte do ventilátora.

Na trhu existuje celý rad jeho variantov. Nemusíte sa uspokojiť iba s ventilátorom postaveným v rohu miestnosti. Zaujímavým riešením je aj závesný ventilátor pod vašim svetlom v obývacej izbe. Aj tu existuje viac riešení na trhu – iba závesný ventilátor alebo ventilátor, ktorý ide priamo kombinovať so svetlom.

Komentáre k: Ako vybrať klimatizáciu do domu alebo do bytu?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.