Malé mušky lietajúce po celej domácnosti vedia poriadne znepríjemniť deň. Dá sa povedať, že sa s nimi stretáva takmer každý, kto pestuje rastliny. Hoci pre človeka nebezpečné nie sú, dokážu ľahko zlikvidovať vaše interiérové kvety či bylinky. Ako sa dostanú do kvetináča a ako mušky v kvetináči vyhubiť?

Mušky v kvetináči: zoznámte sa

Mušky v kvetináči, s ktorými sa stretnete pri interiérovom pestovaní rastlín, sa nazývajú smútivky. Ich latinský názov je Bradysia paupera a zaujímavé sú svojím životným cyklom. Takáto dospelá muška žije len 5 až 7 dní, pričom počas tohto obdobia kladie vajíčka do pôdy. Z vajíčok sa liahnu larvy, ktorých vývoj trvá približne 3 týždne. Zatiaľ čo spomínané mušky majú veľkosť 3 milimetre, tak larvy často nie sú viditeľné voľným okom. No práve larvy sú pre vaše rastliny najnebezpečnejšie.

Smútivka nie je vínna muška

Mnohí pestovatelia označujú smútivky ako vínne mušky. To je však chybné označenie. Vínna muška je totižto samostatným druhom hmyzu. Na rozdiel od smútivky sa neživí priamo rastlinami a ich koreňovým systémom, ale plodmi. Vyskytuje sa tak predovšetkým na ovocných stromoch a kroch, nie v domácnosti.

Mušky v zemine a riziko pre vaše rastliny

Larvy smútiviek, ktoré prežívajú v zemine, sa živia nielen odumretými, ale aj živými časťami rastlín. Postupne „obhrýzajú“ koreňový systém, kvôli čomu sa rastliny stávajú slabšími. Ak pestujete mladé sadenice byliniek alebo kvetov, larvy ich môžu poškodiť natoľko, že postupne odumrú. Vedia tak výrazne napadnúť a znehodnotiť aj vašu domácu bylinkovú záhradu. Smútivky majú veľmi dobrú rozmnožovaciu schopnosť. Pokiaľ ich nezačnete včas likvidovať, rýchlo sa premnožia.

Kým vo vonkajšom prostredí majú smútivky veľa prirodzených nepriateľov, ktorí sa nimi živia, v domácnosti ich prakticky nemá čo ohroziť. Vedia tak rýchlo naklásť vajíčka do všetkých kvetináčov a doslova a do písmena zamoriť vašu domácnosť.

Ako sa mušky dostanú k vám domov?

S muškami v kvetináči sa väčšina záhradkárov stretáva na jeseň. Prečo je tomu tak? Jeseň je obdobím, kedy sa niektoré rastliny prenášajú zo záhrady do interiéru, aby boli chránené pred chladom. Smútivky sa bežne vyskytujú vo vonkajšom prostredí, kde do kvetináčov nakladú vajíčka. Keď rastliny prenesiete k sebe domov, vajíčka a larvy mušiek sa už nachádzajú v pôde. Tie sa postupne liahnu a vyvíjajú, a za niekoľko dní až týždňov môžu začať po vašej domácnosti poletovať dospelé mušky.

Mušky si domov môžete doniesť aj v zemine rastlín, ktoré kúpite v kvetináči. Dokonca, ich larvy a vajíčka sa často nachádzajú aj v baleniach substrátov.

Odhaľte mušky v hline izbových kvetov  

To, či sa v zemine nachádzajú larvy mušiek, si viete jednoducho otestovať. Do zeminy dajte približne na 48 hodín kúsky zemiaku. Keď bude po uplynutom čase zemiak obhryzený, znamená to, že máte neželaných návštevníkov. Škrob totižto priťahuje larvy. Dokonca, keď sa na zemiak pozriete pomocou lupy, budete môcť spozorovať aj samotné larvy. Takýmto spôsobom viete prítomnosť mušiek odhaliť ešte pred tým, ako sa naplno rozvinú a rozšíria do celej domácnosti. Tomuto jednoduchému testu na prítomnosť mušiek podrobte každú novú rastlinu a zeminu, ktorú si prinesiete domov.

Ako sa zbaviť mušiek v kvetináči?

Boj s muškami v kvetináči našťastie nemusí byť vôbec komplikovaný. Existuje množstvo chemických aj jednoduchých prírodných spôsobov, ako sa mušiek v kvetináči efektívne zbaviť.

Mušky v kvetináči a ich obľúbené životné prostredie

Smútivky obľubujú vlhkú zeminu, kde sa darí ich larvám. Ak je zemina suchá, larvy sa z vajíčok nedokážu vyliahnuť, resp. rýchlo umierajú. Najjednoduchšou prevenciou pred muškami v kvetináči je suchá vrchná vrstva zeminy. Docieliť ju môžete jednoducho. Pod každý kvetináč stačí umiestniť misku na vodu. Cez zeminu sa voda dostane ku koreňovému systému zospodu. Vrchná časť hliny tak zostáva suchá, no rastlina má stále dostatok vlahy.

Problémom môže byť aj príliš ťažká zemina, v ktorej sa dobre drží vlaha. Tá je pre larvy dokonalým domovom, a preto by ste sa jej mali vyhýbať. Dôležitý je dobre prevzdušnený substrát, ktorý rýchlejšie vysychá. Dávajte si pozor na odumreté listy a iné časti rastlín, ktoré sa dostávajú do pôdy. Keďže tie sú prirodzenou potravou lariev, ich rozklad v pôde pritiahne mušky, aby do daného kvetináča nakládli vajíčka.

Zápalky a lapače mušiek

Medzi osvedčené tipy, ako sa zbaviť mušiek v kvetináči, patrí aj zapichovanie zápaliek do pôdy. Síra efektívne odpudí mušky a ich larvy. Niektorí záhradkári odporúčajú do zeminy nasypať drevený popol, ktorý je taktiež dobrým repelentom. Účinným riešením môže byť aj obohatenie hliny o kúsky aromatického cesnaku.

Okrem toho, zakúpiť si viete tiež špeciálne lapače mušiek. Tie majú podobu paličiek s lepivým povrchom, ktorý priťahuje mušky. Alternatívou je jablkový ocot. Nalejte ho do pohára v blízkosti rastlín a jeho aróma priláka mušky, ktoré sa následne v tekutine utopia.

Zbavte sa mušiek organickou cestou

Ak radi experimentujete, na likvidáciu mušiek môžete využiť vhodných živočíchov. Príkladom sú parazitické hlístice, ktoré sa živia larvami mušiek. Keďže nie sú škodlivé pre rastliny, ich umiestnením do pôdy nič neriskujete. Takáto metóda likvidácie mušiek sa najčastejšie využíva v skleníkoch.

Vyskúšať môžete aj boj s muškami prostredníctvom mäsožravých rastlín. Ich efektivita je síce nižšia, no pomôžu vám „uloviť“ dospelé mušky čisto organickým spôsobom.

Chémia proti muškám v kvetináči

Použitie chémie je krajným riešením, ktoré vám odporúčame využiť až vtedy, keď vyššie spomínané ekologické metódy nefungujú. Hoci chemické postreky proti muškám fungujú veľmi dobre, zbytočne nimi zamoríte pôdu a rastliny. Prírodné alternatívy boja proti muškám v interiéri vo väčšine prípadov fungujú veľmi dobre. Teraz je už len na vás nájsť optimálnu kombináciu „repelentov“, vďaka ktorým sa lietajúcich votrelcov zbavíte raz a navždy.