Aj keď v interiérovom dizajne sú rôzne trendy, ktoré prichádzajú a odchádzajú, niektoré štýly sú tu s nami už mnohé roky a stále majú svojich fanúšikov, ktorí si podľa nich zariaďujú svoje domácnosti. Zaradiť medzi ne môžeme aj rustikálny štýl.

Prírodné materiály hrajú hlavnú rolu

Čo je typické pre interiéry v rustikálnom štýle? Ak by sme začali od podlahy, jednoznačne sa k rustikálnemu štýlu hodia kvalitné drevené podlahy, ktoré ponúkajú nadčasový dizajn a životnosť aj niekoľko desaťročí. Ich výhodou je aj pomerne jednoduchá renovácia, keďže pri poškodení časti drevenej podlahy nie je nutné meniť podlahu v celej miestnosti.

Zdroj obrázka: Autor: alexandre zveiger / Shutterstock.com

Drevená podlaha je príjemná aj na dotyk, ale ak predsa len chcete niečo ešte príjemnejšie, môžete ju na niektorých miestach doplniť luxusnými kobercami. Po dizajnovej stránke tak budete môcť vytvoriť zaujímavé kontrasty.

A čo steny? K rustikálnemu štýlu sa hodia prírodné obklady napríklad z kameňa, dreva, či tehly. Dobrou voľbou však bude aj vhodne zvolená tapeta.

Bohaté vyrezávanie je typickým prvkom rustikálneho nábytku

Avšak to, čo v interiéroch zariadených v rustikálnom štýle zaujme najviac, je kvalitný rustikálny nábytok. Poznávacím prvkom takéhoto nábytku sú rôzne historické prvky. Práve tu sa ukazuje istá nadčasovosť rustikálneho nábytku, keďže tieto prvky siahajú ďaleko do minulosti a stále si nachádzajú miesto v domácnostiach mnohých ľudí.

Aj keď medzi rustikálnym nábytkom môžeme nájsť aj modernejšie kusy, ktoré majú jednoduchšie tvary a viac nechávajú vyniknúť prirodzenej štruktúre dreva, typickými zástupcami rustikálneho štýlu sú bohato vyrezávané nábytky, ktoré navodia skutočne historický dojem. Takýto nábytok dokáže každej miestnosti dodať pompéznosť a honosnosť.

Aj keď rustikálny nábytok pôsobí objemne, za čo môže fakt, že na jeho výrobu je používané kvalitné masívne drevo, vôbec to neznamená, že by miestnosť vybavená rustikálnym nábytkom nepôsobila útulne. Práve naopak, rustikálny štýl môžeme bez váhania označiť za útulný.

Rustikálny nábytok pre každú miestnosť

Aké farby sa hodia k rustikálnemu štýlu? Jednoznačne prírodné odtiene dreva. Bez ohľadu na to, či pôjde o svetlé, alebo tmavé drevo. No čo poviete, páčilo by sa vám mať zariadený interiér v rustikálnom štýle?

Ak ste si na predchádzajúcu otázku odpovedali kladne, stačí sa pozrieť, čo ponúka Estila.sk. V ponuke majú množstvo rôznorodého rustikálneho nábytku určeného v podstate pre každú miestnosť. A to aj v podobe kompletných zostáv, ktoré sú určené pre všetkých, ktorí si chcú zaradiť miestnosť v jednotnom štýle bez toho, aby museli vyberať jednotlivé kusy nábytku a hľadať medzi nimi vhodné kombinácie. S kompletnou zostavou rustikálneho nábytku bude zariaďovanie miestnosti oveľa jednoduchšie.