Muži sa môžu stretnúť s rôznymi zdravotnými komplikáciami spojenými s prostatou. Či už je to rakovina prostaty, zväčšená prostata, alebo zápaly, je potrebné tento problém okamžite riešiť. Najlepším plánom je predchádzať problémom s prostatou prostredníctvom zdravého životného štýlu. Ak už sa však problémy objavia, existuje veľa spôsobov, ako ich riešiť. V tomto článku vám opíšeme niekoľko tipov, ako vyčistiť prostatu a udržiavať ju zdravú.

Foto: Shutterstock.com

Aké sú najčastejšie problémy s prostatou?

Medzi najčastejšie problémy s prostatou patria zápaly prostaty, zväčšenie prostaty a rakovina prostaty. Zväčšená prostata a rakovina prostaty sa zvyčajne objavuje u mužov vo veku 50 rokov a viac, zatiaľ čo zápal prostaty nie je neobvyklý ani u mladších ľudí.

Zápal prostaty

Zápal prostaty je najčastejší typ problému s prostatou u ľudí mladších ako 50 rokov. Poznáme rôzne typy zápalu:

Chronický zápal sa nazýva aj syndróm chronickej panvovej bolesti. Ide o najčastejší typ zápalu prostaty.

Akútny bakteriálny zápal začína náhle bakteriálnou infekciou. Ide o menej častý typ zápalu prostaty a lieči sa antibiotikami.

Chronický bakteriálny zápal vzniká v prípade, že sa bakteriálna infekcia neustále vracia. Príznaky tohto zápalu zvyčajne nastupujú pomaly.

Foto: Shutterstock.com

Zväčšená prostata

Prostata má tendenciu zväčšovať sa s pribúdajúcim vekom. Preto sa zväčšená prostata často objavuje u starších ľudí a zriedkavo u ľudí, ktorí majú menej ako 40 rokov. Zväčšená prostata môže spôsobovať bolesti močového mechúra a problémy s močením.

Rakovina prostaty

Rakovina prostaty vzniká vtedy, keď sa v prostate tvoria rakovinové bunky. Ide o častý typ rakoviny u ľudí vo veku 50 rokov a viac. Medzi jej príznaky patria ťažkosti s močením. Niekedy sa však nemusia vyskytovať žiadne príznaky.

Rakovina prostaty vo väčšine prípadov rastie pomaly. Prevenciou pre včasné odhalenie je preto pravidelné monitorovanie. Niektoré typy rakoviny prostaty môžu byť agresívne a vyžadujú si ožarovanie, hormonálnu liečbu, chirurgický zákrok alebo inú liečbu.

Foto: Shutterstock.com

Tipy pre zdravú prostatu

Existuje niekoľko účinných tipov, ako vyčistiť prostatu. Pri riešení problémov s prostatou pomáha zdravá výživa, pravidelné cvičenie a niektoré výživové doplnky. Tieto tipy by však mali byť kombinované s odbornou liečbou.

Lykopén

Lykopén je pigment, ktorý sa prirodzene vyskytuje v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Zistilo sa, že ak budete denne konzumovať extra panenský olivový olej, obohatený o lykopén, zlepší sa zdravie vašej prostaty.

Najvyššia koncentrácia lykopénu sa vyskytuje v ovocí a zelenine, ktorá má ružovú alebo červenú farbu. Najbohatším zdrojom lykopénu dostupným pre väčšinu ľudí sú preto najmä zrelé paradajky. Lykopén sa však nachádza aj v melóne, ružovom grepfruite, mrkve, červenej paprike a červenej kapuste.

Foto: Shutterstock.com

Pygeum

Pygeum je bylinný liek, ktorý pochádza z kôry africkej slivky. Na liečbu močového mechúra a problémov s prostatou sa v tradičnej medicíne používa už od staroveku. Keďže zatiaľ neboli vykonané štúdie o jeho účinnosti, nemôžeme s istotou povedať, že pri liečbe problémov s prostatou skutočne pomáha. Niektoré malé štúdie ale naznačujú, že tento bylinný liek môže pomôcť pri vyprázdňovaní močového mechúra a prietoku moču.

Žihľava

Keď sa žihľava používa ako liek, poskytuje množstvo výhod. Môže zmierniť problémy s prostatou, pretože je antioxidačná a obsahuje protizápalové látky. Problémy s prostatou sú v tradičnej medicíne často liečené koreňom žihľavy.

Zaujímavosť: Zistilo sa, že žihľava je účinná pri znižovaní frekvencie močenia. Mala by sa však používať v kombinácii s bežnou lekárskou liečbou. Ďalšou veľkou výhodou žihľavy je, že ak sa objavia vedľajšie účinky pri jej užívaní, sú iba mierne. Zvyčajne ide o žalúdočné ťažkosti a kožné vyrážky.

Foto: Shutterstock.com

Zinok

Estrogén prekáža vstrebávaniu zinku v črevách. Hladina estrogénu sa u človeka vekom zvyšuje a jeho príjem zinku sa znižuje. V jednej štúdii sa zistilo, že chronický nedostatok zinku môže zvyšovať pravdepodobnosť vzniku rakoviny prostaty u ľudí nad 50 rokov.

Užívanie doplnkov zinku alebo zvýšený príjem zinku v potrave môžu znížiť riziko vzniku problémov s prostatou, ktorých príčinou je práve nedostatok zinku v tele. Veľké množstvo zinku sa nachádza v rybách, morských plodoch, hydine, orechoch a tekvicových semienkach.

Omega-3

Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny môže pomáhať pri znížení pôsobenia zlúčenín, ktoré sa negatívne podpisujú na telo a spôsobujú problémy s prostatou. Vysoký podiel omega-3 môžeme nájsť najmä v rybách, ako sú napríklad sardinky, losos a makrela. Omega-3 sa nachádzajú aj vo vajciach, vlašských orechoch a niektorých rastlinných olejoch.

Foto: Shutterstock.com

Čaj

Zelený čaj a ibištek obsahujú silné antioxidanty, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie prostaty. Štúdie ukazujú, že zelený čaj môže znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty. Taktiež môže pomáhať pri probléme so zväčšenou prostatou. Ak je to možné, je dôležité vyberať si čaje bez kofeínu, ktoré by mohli močový mechúr a prostatu dráždiť.

Obmedzte kofeín

Vysoký príjem kofeínu vašej prostate jednoznačne neprospieva. Istá štúdia zistila, že u mužov, ktorí skonzumovali o 200 mg viac kofeínu, bol únik moču o 72 % vyšší v porovnaní s mužmi, ktorí prijímali najmenšie množstvo kofeínu zo všetkých skupín. Ak máte zväčšenú prostatu alebo iné problémy s prostatou, kofeín by mohol ešte zhoršiť vaše príznaky. Snažte sa preto obmedziť príjem kávy a energetických nápojov.

Foto: Shutterstock.com

Cvičenie a chudnutie

Ak máte nadváhu, cvičenie a chudnutie sú jedny z najúčinnejších spôsobov, ktoré môžete urobiť pre lepšie zdravie vašej prostaty. Mnohé štúdie ukázali, že mierne alebo intenzívne cvičenie znižuje riziko zväčšenej prostaty a problémov s močovým mechúrom.  

Cvičenie prospieva aj kardiovaskulárnemu zdraviu a pomáha predchádzať iným zdravotným problémom, ako je napríklad erektilná dysfunkcia.

Zapamätajte si: Muži s nadváhou majú vo všeobecnosti zvýšené riziko zväčšenej prostaty.

Zníženie hmotnosti môže zmenšiť veľkosť prostaty a pomôcť zmierniť nepríjemné problémy. Okrem toho, udržiavanie optimálnej hmotnosti znižuje aj riziko vzniku rakoviny prostaty a pomáha zmierniť zápal prostaty.

Vhodné stravovanie

Dôležitým krokom pri liečení problémov s prostatou je prehodnotenie jedálnička. Dodržiavanie vyváženej stravy pomáha k udržiavaniu optimálnej hmotnosti, ktorá je dôležitá pri prevencii akýchkoľvek chorôb.

Ovocie a zelenina obsahujú veľké množstvo fytonutrientov a antioxidantov, ktoré majú prospešný vplyv na celý organizmus, a teda aj na prostatu. Chránia telo pred voľnými radikálmi a regulujú zápaly.  Vhodnými potraviny na vyčistenie prostaty sú predovšetkým ryby, listová zelenina a bobuľovité ovocie.

Najjednoduchší spôsob, ako zlepšiť svoj jedálniček, je prejsť na stravu plnú ovocia, zeleniny a zdravých tukov. Ak vás trápia problémy s prostatou, odporúčame vám konzumovať tieto potraviny:

  • veľa ovocia a zeleniny,
  • tučné ryby,
  • hydina a vajcia v miernom množstve,
  • strukoviny,
  • avokádo,
  • olivy a olivový olej,
  • orechy,
  • semienka,
  • celozrnné potraviny.

Pri tepelnej úprave jedál používajte korenia a bylinky, ktoré majú blahodarné účinky na organizmus. Ide napríklad o kurkumu, škoricu alebo čili.

Foto: Shutterstock.com

Obmedzte príjem tukov

Ak máte problémy s prostatou, mali by ste obmedziť príjem tučných jedál. Niektoré štúdie naznačujú, že muži, ktorí konzumujú veľa tuku, majú vyššie riziko vzniku rakoviny prostaty. Zistilo sa aj to, že existuje súvislosť medzi živočíšnymi tukmi a zvýšeným rizikom rakoviny prostaty.

Okrem mäsa sa živočíšne tuky nachádzajú aj v syre, masle a v masti. Vyskytujú sa aj koláčoch, zákuskoch, cukrovinkách a v rôznych druhoch spracovaných potravín. Ak je to možné, pokúste sa nahradiť nasýtené a živočíšne tuky tými rastlinnými. Namiesto masla môžete začať používať olivový olej a namiesto syra konzumovať orechy alebo semienka.

Zbavte sa stresu

Stres môže byť predchodcom mnohých rôznych ochorení vrátane rakoviny prostaty a zväčšenej prostaty. Muži, ktorí majú problémy so zvládaním stresu a úzkosti, produkujú hormóny, ktoré časom spôsobujú zväčšenú prostatu.

Ak sa budete starať o vaše duševné zdravie, môže vám to pomôcť vyhnúť sa ochoreniam spojeným s prostatou. Pri zvládaní stresových situácií vám dokáže byť nápomocné hlboké dýchanie, meditácia alebo kontakt s blízkymi.

Foto: Shutterstock.com

Absolvujte pravidelné vyšetrenie prostaty

Na pravidelné vyšetrenie prostaty by mali chodiť najmä muži starší ako 50 rokov a mladší muži, ktorí majú rodinnú anamnézu. Pri prehliadke by mal lekár vykonať dôkladné vyšetrenie prostaty a zistiť, či sa v jej okolí nenachádzajú nejaké abnormality.

Ak spozorujete nasledovné príznaky, informujte o nich vášho lekára. Môže ísť o prvé varovné signály rakoviny prostaty:

  • problémy s močením, ako napr. slabý prúd moču alebo ťažkosti so začiatkom močenia, častá alebo náhla potreba močiť, bolestivý pocit pri močení,
  • krv v moči alebo v ejakuláte,
  • nepríjemné pocity alebo bolesť v oblasti panvy, bokov a chrbta.

Ak fajčíte, pokúste sa prestať

Väčšina vykonaných štúdií nezistila súvislosť medzi fajčením a rakovinou prostaty. Na to, aby sme dokázali lepšie definovať, či fajčenie ovplyvňuje problémy s prostatou, sú potrebné ďalšie výskumy.

Staršia štúdia z roku 2011 však potvrdila, že u ľudí, ktorí fajčili v čase diagnostikovania rakoviny prostaty, je vyššia pravdepodobnosť, že sa rakovina vráti. Podľa štúdie z roku 2019 je navyše fajčenie v čase diagnózy spojené s vyšším úmrtím v dôsledku rakoviny prostaty.

Hoci štúdie nemôžu s istotou potvrdiť, že fajčenie spôsobuje alebo má vplyv na problémy s prostatou, jednoznačne môžeme tvrdiť, že fajčenie má negatívny dopad na celkovú funkciu organizmu. Ak chcete vyčistiť prostatu a zlepšiť jej celkové zdravie, mali by ste sa zbaviť toxínov.

Foto: Shutterstock.com

Poraďte sa s lekárom

Tipy, ktoré sme uviedli vyššie, vám môžu pomôcť pri liečbe zväčšenej prostaty, rakoviny prostaty a rôznych zápaloch. Predtým, ako sa rozhodnete tieto tipy aplikovať, vám odporúčame poradiť sa s lekárom. Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť problémom s prostatou, je prevencia spolu s pravidelnými prehliadkami. Ak sa budete zdravo stravovať, športovať a zbavíte sa toxínov, znižuje sa šanca, že budete musieť riešiť problémy ako bolestivé močenie alebo krv v moči.