Kurkuma je žlté korenie používané najmä v indickej kuchyni. Existujú tisíce štúdií, ktoré potvrdzujú pozitívne účinky kurkumy na zdravie. Väčšina výskumov naznačuje, že za liečivými účinkami kurkumy stojí najmä aktívna zložka kurkumy, nazývaná kurkumín. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o jej protizápalových účinkoch, antioxidačných účinkoch a prospešných účinkoch na jednotlivé orgány.

Foto: Shutterstock.com

Čo je kurkuma?

Kurkuma, niekedy nazývaná aj indický šafran, je vysoká rastlina, ktorá rastie v Strednej Amerike a v Ázii. Prášok kurkumy, ktorý si môžeme kúpiť v obchodoch, sa vyrába z mletých koreňov rastliny.

Kurkuma ako liek a farbivo

Výhodou kurkumy je jej sýte sfarbenie. Mnohé kultúry ju v minulosti používali ako farbivo. Hlavnou zložkou, ktorá podporuje prospešné účinky kurkumy na zdravie a pôsobí ako liek, je aktívna zložka kurkumín.

V akej forme ju poznáme?

Najčastejšie sa môžeme stretnúť s kurkumou vo forme prášku. V takom prípade sa používa na ako korenie na dochucovanie jedál a je tiež hlavnou zložkou obľúbeného kari korenia. Na trhu však môžeme nájsť aj čaje, kapsuly a výťažky kurkumy, ktoré sa často používajú ako doplnky stravy.

Foto: Shutterstock.com

Čo je kurkumín?

Kurkumín je aktívna zlúčenina z kurkumy. Obsah tejto liečivej zlúčeniny v kurkume nie je veľmi vysoký. Predstavuje približne 3 % hmotnosti. Bolo by tak veľmi ťažké dosiahnuť potrebné účinky len pomocou kurkumy. Práve preto sa pri liečbe používajú výťažky z kurkumínu, ktoré obsahujú najmä samotný kurkumín.

Užívajte ho s malou dávkou čierneho korenia

Keďže sa kurkumín ťažko vstrebáva do krvného obehu, odporúča sa jeho konzumácia so štipkou čierneho korenia a pozitívnym psychickým nastavením. Týmto zlepšíte rýchlosť, ktorou telo absorbuje látku kurkumín. Zaujímavosťou je, že čierne korenie obsahuje prírodnú látku piperín, ktorá zvyšuje vstrebávanie kurkumínu až o 2 000 %.

Keďže piperín sa často pridáva aj do doplnkov stravy obsahujúcich kurkumín, nie vždy je potrebné užívanie kurmurínu doplniť čiernym korením.

Zapamätajte si: Kurkumín je rozpustný v tukoch, takže je odporúčané ho konzumovať spolu s jedlami, ktoré obsahujú veľa tuku.

Foto: Shutterstock.com

Kurkuma ako liek v ľudovom liečiteľstve

Kurkuma a jej účinky sú známe v ľudovom liečiteľstve v rôznych kútoch sveta už po stáročia. Kurkuma sa používala a stále aj používa v ľudových liečebných prípravkoch na zmiernenie mnohých zdravotných ochorení.

Použitie kurkumy v ajurvéde

Tradičný indický liečebný systém, nazývaný ajurvéda, odporúča kurkumu pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Kurkuma sa používa v ajurvédskej medicíne na:

  • liečenie chronickej bolesti,
  • zlepšenie trávenia,
  • liečenie zápalu,
  • reguláciu menštruácie,
  • rozpúšťanie žlčových kameňov,
  • zmiernenie artritídy,
  • uvoľnenie plynov,
  • posilnenie celkovej energie tela,
  • liečenie ochorení dýchacích ciest,
  • liečenie porúch pečene,
  • liečenie anorexie,
  • zmiernenie nádchy a kašľa,
  • liečenie ochorení spojených s bolesťami brucha.

Kurkuma sa v mnohých krajinách južnej Ázie používa ako antiseptikum na rezné rany, popáleniny a modriny.

Indovia používajú kurkumu okrem ajurvédskych aplikácií aj na liečenie kožných ochorení a čistenie krvi.

Vedeli ste, že praktici unani používajú účinky kurkumy na vypudenie hlienu alebo na otvorenie ciev s cieľom zlepšiť krvný obeh?

Foto: Shutterstock.com

Kurkuma a jej účinky na zdravie

Prospešné účinky kurkumy boli v ľudovom liečiteľstve známe po stáročia. V súčasnosti mnohé výskumy naznačujú, že zložka z kurkumy, nazývaná kurkumín, skutočne pomáha pri liečbe a prevencii viacerých chorôb.

Kurkuma je antioxidačná

Ďalšou výhodou kurkumy je jej antioxidančný účinok. Antioxidanty sú pre nás veľmi prospešné, pretože dokážu naše telo chrániť pred voľnými radikálmi. Oxidačné poškodenie, ktoré voľné radikály spôsobujú, stoja za rýchlejším starnutím a mnohými zdravotnými ťažkosťami.

Kurkumín je silný antioxidant

Kurkuma obsahuje silný antioxidant kurkumín, ktorý dokáže neutralizovať voľné radikály. Okrem toho môže kurkumín blokovať pôsobenie voľných radikálov a stimulovať pôsobenie iných antioxidantov. Tieto tvrdenia naznačujú niektoré štúdie na zvieratách, no pre ich potvrdenia sú potrebné ďalšie klinické výskumy na ľuďoch.

Foto: Shutterstock.com

Kurkuma je protizápalová

Zápal je dôležitý proces v tele, pretože bojuje proti škodlivým vplyvom a odstraňuje škody spôsobené baktériami, vírusmi a zraneniami. Dlhodobý zápal sa však podieľa na vzniku chronických ochorení, medzi ktoré patrí:

  • ochorenie srdca,
  • rakovina,
  • Alzheimerova choroba,
  • degeneratívne ochorenia.

Protizápalové zlúčeniny, ako je napríklad zložka v kurkume, nazývaná kurkumín, majú preukázateľne silné protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú v boji proti chronickému zápalu. 

Foto: Shutterstock.com

Kurkuma podporuje zdravie mozgu

Neuróny v mozgu sa dokážu množiť a sú schopné vytvárať nové spojenia aj v dospelosti. Tento proces podporuje gén BDNF (brain-derived neurotrophic factor), ktorý sa nachádza v mozgu a mieche.

Ide o gén, ktorý sa podieľa na výrobe proteínu zodpovedného za množenie, rast a udržiavanie neurónov v mozgu.

Zvýšenie hladiny BDNF

Mnohé bežné mozgové poruchy vrátane depresie a Alzheimerovej choroby sú spojené so zníženou hladinou BDNF.

Štúdie na zvieratách potvrdili, že kurkumín môže zvyšovať hladinu BDNF v mozgu. To znamená, že účinky kurkumy môžu byť účinné pri oddialení alebo dokonca zvrátení mnohých mozgových ochorení.

Okrem toho môže kurkuma zlepšiť pamäť a pozornosť. Keďže tieto štúdie boli vykonané na zvieratách, na ich potvrdenie sú potrebné aj ďalšie relevantnejšie výskumy.

Foto: Shutterstock.com

Kurkuma môže pomôcť predchádzať rakovine

Rakovina je známe ochorenie, pri ktorom dochádza k nekontrolovateľnému rastu buniek. Kurkuma a jej účinky boli skúmané pri liečbe rakoviny. Zistilo sa, že kurkumín ovplyvňuje vývoj rakoviny.

Štúdie preukázali, že kurkuma môže:

  • znížiť rast nových krvných ciev v nádoroch,
  • znížiť šírenie rakoviny,
  • prispievať k odumieraniu rakovinových buniek.

Existujú dôkazy, že vysoké dávky kurkumínu užívané s dávkou čierneho korenia môžu pomôcť pri liečbe rakoviny. Aj na potvrdenie týchto tvrdení je však rovnako potrebné vykonať ďalšie štúdie.

Foto: Shutterstock.com

Kurkuma môže pomáhať pri ochorení srdca

Ochoreniam srdca sa venuje veľká pozornosť, pretože ide o najčastejšie príčiny úmrtí na svete. Už mnoho desaťročí sa skúma, prečo k vzniku ochorenia srdca vôbec dochádza. Ide o komplikované ochorenie, k vzniku ktorého prispievajú mnohé faktory.

Kurkuma zlepšuje funkciu endotelu

Štúdie naznačujú, že zložka kurkumy, nazývaná kurkumín, môže zlepšiť funkciu endotelu a zdravie tenkej membrány, ktorá pokrýva vnútornú stranu srdca a ciev. Táto membrána zohráva dôležitú úlohu pri regulácii krvného tlaku. Dysfunkcia endotelu sa spája so zvýšeným rizikom vzniku srdcových ochorení.

Viaceré štúdie naznačujú, že kurkumín môže zlepšovať zdravie srdca. Jedna štúdia vykonaná na ženách po menopauze dokonca zistila, že kurkumín je pri ochoreniach srdca rovnako účinný ako cvičenie.

Antioxidačné a protizápalové účinky

Okrem toho má kurkumín antioxidačné a protizápalové účinky, ktoré taktiež zohrávajú významnú úlohu pri liečbe alebo vzniku ochorení srdca.

Foto: Shutterstock.com

Je kurkuma skutočným liekom?

Prospešné účinky kurkumy, a najmä jej aktívnej zložky kurkumínu, boli vedecky dokázané v mnohých výskumoch. Zistilo sa, že kurkumín má potenciál zlepšovať zdravie celkového organizmu a zdravie srdca, pričom môže podporovať zdravie mozgu.

Okrem toho má kurkuma protizápalové a antioxidačné účinky. Môže zlepšovať pamäť a pozornosť alebo dokonca pomáha pri znižovaní stresu a príznakoch depresie.

Netreba však zabúdať na to, že tieto účinky na organizmus má najmä zložka kurkumín, ktorá sa v kurkume nachádza iba v malom množstve. Práve preto sú účinky kurkumy na zdravie v súčasnosti obmedzené. Na potvrdenie zdravotných účinkov kurkumy sú tak potrebné ďalšie výskumy.