Bojíte sa vyzúvať si topánky po dlhom dni v práci alebo po športe, aby ste necítili zápach? Zistite, čo ho spôsobuje a ako sa ho účinne zbaviť.

Vedeli ste, že len na nohách môžete vypotiť až 0,5 litra potu za deň? Samozrejme, závisí to od vašej konštitúcie a teploty okolia. V každom prípade to nie je zanedbateľné množstvo. A keď pot nemá kam odísť, spôsobíte si nepríjemný zápach topánok.

Čo spôsobuje zápach topánok?

Typický zápach topánok spôsobujú baktérie, ktorým vyhovuje vlhké prostredie topánok. Najhoršie sú syntetické materiály, ktoré nedýchajú. Je tiež pravdepodobnejšie, že budete cítiť zápach topánok, v ktorých športujete, než kožených elegantných topánok, v ktorých sa sotva zapotíte.

Foto: Shutterstock.com

Ak ste si však všimli, že vaše nohy začali zapáchať, aj keď ste tento problém nikdy nemali, uistite sa, že nejde o zdravotný problém. Zápach topánok môžu spôsobovať kvasinky a plesne. Prejavujú sa tiež svrbením a pálením a pokožka je na pohľad červená a olupuje sa. Našťastie sa plesní môžete zbaviť pomocou voľne predajných mastí z lekárne. Ak nezaznamenáte žiadne zlepšenie, navštívte lekára.

Ako predchádzať zápachu topánok

Samozrejme, prevencia je lepšia ako riešenie zapáchajúcich topánok. Čo teda môžete urobiť, aby ste sa nemuseli hanbiť vyzuť sa ani na návšteve?

Noste vhodnú obuv

Absolútnym základom proti zápachu nôh a topánok je výber vhodnej obuvi. Najlepšie sú prírodné a priedušné materiály a funkčná obuv, ktorá myslí na odvod potu. Ale aj tak je dobré nenosiť celý deň tie isté topánky. Hneď po príchode do práce alebo domov sa prezujte do otvorenej obuvi.

V letných mesiacoch zbytočne neobúvajte uzavretú obuv, pokiaľ si to nevyžaduje spoločenská udalosť. Určite urobíte lepšie, ak budete mať viac párov topánok, aby ste ich mohli striedať a ostatné medzitým poriadne vyvetrali.

Používajte dezodorant na nohy

Ak sa vám nohy potia kedykoľvek počas roka, bez ohľadu na to, ako veľmi sa namáhate, zvážte používanie dezodorantu alebo antiperspirantu na nohy. Dezodorant sa postará o to, aby vaše nohy a prípadne aj topánky nezapáchali, zatiaľ čo antiperspirant obmedzí samotné potenie. Môžete tiež použiť prášok na nohy s antimikrobiálnymi zložkami alebo koloidné striebro v spreji, ktoré znižuje potenie a má aj dezinfekčný účinok.

Noste ponožky z prírodných materiálov

Zápach ovplyvňuje nielen materiál a priedušnosť obuvi. Závisí to aj od (ne)kvality ponožiek, ktoré nosíte. Namiesto syntetických materiálov, ktoré neodvádzajú vlhkosť, siahnite po priedušnej bavlne alebo ponožkách z prirodzene antibakteriálneho bambusového vlákna. Vhodné sú aj ponožky z merino vlny, ktoré vás v zime zahrejú a v lete ochladia. Okrem toho merino výborne odvádza vlhkosť a vďaka prirodzenej vrstve lanolínu zabraňuje zápachu vlákien. Na trhu nájdete aj ponožky s iónmi striebra, ktoré pôsobia antibakteriálne, a teda proti zápachu.

TIP: Ak sa veľmi potíte, vezmite si so sebou náhradné ponožky a počas dňa si ich vymeňte. Samozrejme, po každom športovaní by ste si tiež mali vymeniť ponožky.

Obuv pred uskladnením vyvetrajte

Častým problémom je, že po vyzutí topánok ich rovno uložíte do uzavretej skrine na topánky. Nemá šancu dobre vyschnúť a vytvárate priaznivé podmienky pre množenie baktérií spôsobujúcich nepríjemný zápach.

Po návrate zo športovania tiež nezabudnite vyložiť topánky z tašky a nechajte ich vyschnúť, inak by ste mohli byť nepríjemne prekvapení, keď si ich opäť obujete. V ideálnom prípade topánky rozviažte a nechajte ich otvorené, aby mohli čo najlepšie vyschnúť.

TIP: Kúpte si napínač na topánky z cédrového dreva. Cédrové drevo odvádza vlhkosť z topánok a zároveň ich príjemne prevonia.

Kúpte si antibakteriálne vložky do topánok

Proti zápachu topánok sa používajú aj špeciálne antibakteriálne vložky s aktívnym striebrom. Tie nielen dobre absorbujú pot, ale vďaka obsahu striebra aj zabraňujú množeniu baktérií.

Ako sa zbaviť zápachu topánok, keď je už neskoro na prevenciu

Používajte sprej na topánky

Špeciálne spreje na obuv sa postarajú o odstránenie zápachu a dezinfekciu. Môžete si ich kúpiť v drogériách alebo lekárňach. Vďaka svojmu zloženiu zabraňujú množeniu baktérií, a tak pôsobia aj preventívne.

Foto: Shutterstock.com

Pohlcovače pachu

Na trhu je veľa pohlcovačov pachu na topánky, ktoré si dokážu poradiť so zápachom rôznej intenzity. V prípade ľahko zapáchajúcich topánok stačí topánku navoniať, v prípade silnejšie zapáchajúcich topánok si vyberte pohlcovače, ktoré nielenže príjemne voňajú, ale odstraňujú vlhkosť, ničia baktérie, a ako už názov napovedá, zápach nielen prekrývajú, ale aj pohlcujú.

Foto: Shutterstock.com

Vyperte topánky alebo vložky

Sú vaše topánky prepotené a radšej by ste ich hodili do práčky? Ak ide o textilné alebo športové topánky, mali by pranie v práčke zvládnuť. Predtým si však prečítajte, ako prať topánky v práčke, aby ste ich nezničili:

  • Dobre očistite podrážku a gumový lem topánky, aby na nich nezostali kamienky ani blato. Tým sa zabráni ešte väčšiemu znečisteniu obuvi.
  • Z topánok odstráňte šnúrky a vložky a vyperte ich oddelene.
  • Ak sú topánky veľmi špinavé, najprv ich namočte do mydlovej vody (žlčové mydlo urobí perfektnú prácu).
  • Vložte obuv do obalu na jemnú bielizeň, ktorý chráni obuv aj práčku. Aby sa vám topánky v bubne toľko neotĺkali, môžete pridať napríklad staršie uteráky alebo deku, ktorá nepúšťa chlpy.
  • Perte s tekutým pracím prostriedkom pri maximálnej teplote 30 °C a zvoľte čo najnižšiu rýchlosť žmýkania alebo v ideálnom prípade neždímajte vôbec a mokré topánky len osušte čistým uterákom alebo použite noviny na odsatie zvyšnej vody.
  • Nikdy nedávajte topánky do sušičky. Najlepšie je nechať ich vyschnúť na slnku alebo v blízkosti ohrievača.

Ak materiál topánok neumožňuje ich pranie, vyperte aspoň vložky. Odporúčame ich pravidelne prať ako preventívne opatrenie. Niektoré sa dajú bez problémov prať v práčke, iné je potrebné čistiť ručne mydlom alebo octovým roztokom. Ak sú vložky v zlom stave, namiesto ich umývania si kúpte nové.

Babičkovské rady

Na internete nájdete množstvo babičkovských rad, od používania octu a citrónu až po vkladanie mydla do topánok. Než sa do toho pustíte, zvážte, či to stojí za riziko. Produkty dostupné na trhu sú účinné a ich cena nie je prehnaná. Ak teda nehľadáte okamžitú záchranu z ingrediencií, ktoré máte bežne doma, radšej sa držte osvedčených produktov.

Bezpečné rady

Medzi najbezpečnejšie babičkovské rady, ako odstrániť zápach z topánok, patrí jedlá sóda, ktorá je v domácnosti nenahraditeľným pomocníkom. Ak do topánok nasypete trochu jedlej sódy, postará sa o neutralizáciu zápachu. Odporúčame ho nechať pôsobiť cez noc a ráno sódu vyklepať.

Ďalšia rada odporúča dať topánky do mrazničky. Vašej obuvi to neublíži, ale nečakajte zázrak v podobe voňavej obuvi.

Čo radšej neskúšať

Menej vhodné je použitie alkoholu, ktorý sa dá do fľaše s rozprašovačom a postrieka sa ním vnútro topánok. Alkohol síce ničí baktérie, ale zároveň ničí koženú obuv alebo ju môže miestami zafarbiť. Otázne je aj používanie podstielky pre mačky, ktorý sa sype do topánok, aby zachytil pachy. Ak zvažujete túto možnosť, odporúčame vám, aby ste najprv vložili podstielku do ponožky a vložili ho do topánky s ponožkou, aby ste nemali plnú topánku. Neodporúčame používať soľ. Viaže na seba vlhkosť a všetci vieme, čo sa stane s vlhkou soľou. Rozhodne to nie je zdravé pre vaše nohy ani pre materiál topánok.