Okrem toho, že zubný kameň je neestetický, ešte aj nepriaznivo vplýva na zdravie našich zubov. Našťastie, existujú účinné metódy, ako ho odstrániť. Prečítajte si o niektorých z nich a zabudnite na tento problém. Dozviete sa aj to, ako efektívne predchádzať jeho tvorbe.

Zdroj: Shutterstock.com

Čo je zubný kameň?

Zubný kameň je tvrdá, vápenatá usadenina, ktorá sa tvorí na zuboch a ďasnách. Vzniká, keď sa prirodzené baktérie v ústach zmiešajú so zvyškami potravy a vytvoria film, ktorý nazývame zubný povlak. Ak sa zubný povlak nelieči a dôkladným čistením neodstraňuje, stvrdne a vytvorí sa z neho zubný kameň.

Okrem toho, že zubný kameň je neestetický, je pre vaše zuby aj škodlivý. Dokonca, môže viesť až k rozpadu zubov. Hromadia sa totiž na ňom baktérie, ktoré rozožierajú zubnú sklovinu.

Zdroj: Shutterstock.com

Zubný kameň a aj zubný povlak má väčšinou žltohnedú farbu. Niekedy však môže byť hnedej až čiernej farby – a to najčastejšie v blízkosti ďasien.

Proces premeny zubného povlaku na zubný kameň trvá približne dva týždne. U niektorých ľudí môže tento proces trvať omnoho kratšie.

Ako môžem zistiť, že mám zubný kameň?

Ak máte na zuboch zubný kameň, pravdepodobne ho pocítite, ak si prejdete po zuboch jazykom. Často sa nachádza pod líniou ďasien, pričom niekedy môže spôsobovať opuchy, ktoré krvácajú.

Zdroj: Shutterstock.com

Ako odstrániť zubný kameň domácimi metódami

Najúčinnejším spôsobom, ako odstrániť zubný kameň, je navštíviť zubného lekára alebo dentálnu hygieničku. Existujú však metódy, ktorými sa dá zubný kameň odstrániť aj doma. Môže to ale trvať dlhšie, pretože jeho odstraňovanie je postupné. Pred použitím domácej metódy vám odporúčame poradiť sa s lekárom.

Jedlá sóda bikarbóna

Jedlá sóda je účinným prostriedkom na to, ako odstrániť zubný kameň. Pomáha neutralizovať kyseliny spôsobujúce zubný kameň a zároveň vybieli vaše zuby. Jedlá sóda sa dokonca pridáva aj do niektorých zubných pást.

Zdroj: Shutterstock.com

Na odstránenie zubného kameňa si vytvorte pastu z jedlej sódy. Kvapnite do nádoby niekoľko kvapiek vody, polovicu čajovej lyžičky sódy bikarbóny a zmiešajte ich, aby sa vytvorila pasta. Následne pastu naneste na zuby pomocou zubnej kefky.

Použite pri čistení zubov mäkkú zubnú kefku a čistite vaše zuby jemne, aby ste nepoškodili zubnú sklovinu. Stačí vám približne minúta čistenia. Po dokončení tohto procesu vypláchnite ústnu dutinu vodou.

Zdroj: Shutterstock.com

Aloe vera

Aloe vera má nespočetné množstvo zdravotných využití. Okrem toho, že vyživuje pokožku a vlasy, je aloe vera zdravé aj pre vaše zuby. Pomáha totiž s odstraňovaním zubného kameňa.

Odrežte kúsok čerstvého listu z aloe vera a vytlačte gél, ktorý sa nachádza vo vnútri. Zmiešajte 3 lyžičky gélu s lyžičkou sódy bikarbóny a kvapkou citrónového esenciálneho oleja.

Týmto spôsobom vytvoríte pastu, ktorá vám pomôže, ako sa zbaviť zubného povlaku a zubného kameňa. Naneste väčšie množstvo na mäkkú zubnú kefku a jemne si čistite vaše zuby približne 1 minútu.

Zdroj: Shutterstock.com

Pomarančová kôra

Vitamín C má vysoko antimikrobiálne vlastnosti, ktoré dokážu odstraňovať zubný kameň. Vysoký obsah tohto vitamínu sa nachádza v pomarančovej kôre. Ak chcete odstrániť zubný kameň na vašich zuboch, použite túto jednoduchú metódu.

Ošúpte si pomaranč a dve minúty potierajte pomarančovú kôru o zuby. Nepoužívajte pri tom veľa sily. Z vysušenej kôry sa dá pripraviť aj prášok, ktorým si môžete zuby jemne vyčistiť.

Zdroj: Shutterstock.com

Odborné odstránenie zubného kameňa

Najúčinnejšou a najbezpečnejšou metódou na odstránenie zubného kameňa je návšteva dentálnej hygieny alebo zubného lekára.

Dentálny hygienik

Dentálny hygienik používa na odstránenie zubného kameňa moderné ultrazvukové zariadenia a ručné nástroje. Tento proces je bezbolestný, no niekedy môže byť nepríjemný.

Dentálny hygienik najskôr vykoná dôkladnú prehliadku vašich úst, aby zistil, kde všade sa zubný kameň nachádza.

Zdroj: Shutterstock.com

Následne odstraňuje zubný kameň pomocou scaleru. Scaler je ručný nástroj s kovovým háčikom na jednom konci. Doba odstraňovania zubného kameňa sa môže líšiť v závislosti od toho, aké množstvo sa na zuboch nachádza. Väčšinou to ale trvá niekoľko minút.

Odstraňovanie pomocou scalera môže vykonávať iba dentálny hygienik alebo lekár, aby nedošlo k poškodeniu zubov alebo krvácaniu. Zubný kameň môže byť odstránený aj pomocou ultrazvukového zariadenia.

Zdroj: Shutterstock.com

Ako často mám chodiť na dentálnu hygienu?

Na dentálnu hygienu by ste mali chodiť dvakrát ročne. U niektorých ľudí sa odporúča častejšia návšteva – najmä v prípade, že majú vyšší potenciál na vznik zubného kameňa. Zdravie zubov ovplyvňuje náš imunitný systém a celkovú funkciu organizmu. Práve preto ho netreba podceňovať.

Ako predchádzať tvorbe zubného kameňa

Správne čistenie zubov, dodržiavanie ústnej hygieny a pravidelná návšteva zubného lekára pomáha predchádzať tvorbe zubného kameňa. Okrem toho sa odporúča obmedzenie konzumácie určitých potravín, ktoré ho spôsobujú.

Zdroj: Shutterstock.com

Pravidelné čistenie zubov

Ak sa spýtate vášho zubného lekára, ako často si máte čistiť zuby, pravdepodobne vám odpovie, že najlepšie je čistenie po každom jedle. Vo všeobecnosti platí, že by ste si mali zuby čistiť aspoň dvakrát denne – predovšetkým pred spaním.

Zubná niť

Čím dlhšie sa zubný povlak usadzuje na zuboch, tým vyššia je šanca vzniku zubného kameňa. Jej použitie sa odporúča aspoň raz denne, najlepšie pred spaním.

Zubná niť pomáha odstrániť zubný povlak, ktorý sa nachádza na horšie prístupných miestach.

Zdroj: Shutterstock.com

Obmedzte konzumáciu sladkostí

Ak chcete obmedziť tvorbu zubného kameňa, dávajte si pozor na sladkosti. Baktérie vo vašich ústach milujú cukor. Cukor podnecuje tvorbu kyseliny, ktorá spôsobuje vznik zubného povlaku.

Ak neviete odolať a potrebujete si dopriať sladkosť, vypláchnite si tesne po konzumácii ústa čistou vodou.

Zdroj: Shutterstock.com

Plánujte si pravidelnú návštevu lekára

Pravidelne navštevujte vášho zubného lekára a dentálnu hygienu. Dodržujte termíny dentálnej hygieny a zubných prehliadok. V rámci dentálnej hygieny sa odstraňuje zubný kameň pomocou špeciálnych nástrojov. Bude vám teda odstránený aj taký zubný kameň, ktorý nie je možné eliminovať v domácich podmienkach.

Zdroj: Shutterstock.com

Dentálna hygiena

Ak budete pravidelne chodiť na dentálnu hygienu, zníži to počet vašich návštev u zubára. Vaše zuby budú dokonale vyčistené a tým sa minimalizuje vznik problémov, ktoré musí riešiť zubár. Dentálna hygiena nie je vôbec bolestivá a výrazne prospieva zdraviu vašich zubov.

Používajte ústnu vodu, ktorá zabraňuje tvorbe zubného povlaku.

Zdroj: Shutterstock.com

Vyplachovanie ústnej dutiny je často zanedbávaná časť dentálnej hygieny, ktorá pomáha znížiť množstvo zubného povlaku – a teda aj zabraňovať tvorbe zubného kameňa.

Ústna voda pomáha odstrániť zubný povlak, ktorý sa aktuálne nachádza na zuboch a taktiež ničí baktérie v ústach, ktoré vedú k tvorbe nového zubného povlaku.

Zdroj: Shutterstock.com

Používajte kvalitnú zubnú kefku

Elektrická zubná kefka výrazne pomáha zabraňovať tvorbe zubného povlaku. Pre jej optimálny výkon by ste mali každé 2 až 3 mesiace vymeniť hlavicu. Ak nechcete používať elektrickú kefku, zvoľte si čo najkvalitnejšiu manuálnu kefku. Nezabudnite ju každé 3 mesiace vymeniť. Ak sú štetinky opotrebované, treba ju vymeniť ešte skôr.

Zdroj: Shutterstock.com

Kokosový olej

Vyplachovanie úst kokosovým olejom pomáha obmedzovať baktérie v ústach a tým udržiava zdravé prostredie v ústach. Kokosový olej má antioxidačné a protizápalové účinky, ktoré zabraňujú tvorbe zubného povlaku aj zubného kameňa.

Pre prevenciu si vyplachujte ústa aspoň raz denne týmto spôsobom:

  • Vložte si polievkovú lyžicu panenského kokosového oleja do úst a niekoľko minút ho v ústach držte a premiešavajte.
  • Potom olej vypľujte do záchoda.

Pozor! Nikdy ho nevypľúvajte do umývadla. Mohli by ste tým spôsobiť upchatie.

Na vyplachovanie môžete použiť aj sezamový alebo mandľový olej, no tie nie sú také účinné ako kokosový.

Zdroj: Shutterstock.com

Nefajčite

Ak chcete obmedziť tvorbu zubného kameňa, nefajčite. Je dokázané, že u fajčiarov sa vyskytuje zubný kameň vo väčšom množstve ako u nefajčiarov.

Môže to byť čiastočne spôsobené tým, že fajčenie obmedzuje schopnosť ústnej dutiny bojovať proti baktériám, ktoré spôsobujú tvorbu zubného povlaku.

Zdroj: Shutterstock.com

Jedzte veľa surovej zeleniny

Ak jete veľa surovej zeleniny, proces žutia vám pomáha pri čistení vašich zubov. Nahraďte vaše sladké snacky počas dňa zeleninou ako je zeler, mrkva a uhorka.