Ako zvýšiť šance na otehotnenie? V dnešnej dobe plnej stresu, potravinových éterov a pomerne znečisteného životného prostredia je otehotnenie väčšou výzvou ako v minulosti. To však neznamená, že neexistuje spôsob, ako podporiť otehotnenie. Tu je niekoľko osvedčených tipov, ktorých praktizovaním si rozhodne neuškodíte. Tie najdôležitejšie? Eliminujte stres a nechajte vo svojom živote zakoreniť prirodzený pohyb.

Snažíte sa už nejaký čas, alebo to ešte len plánujete?

Prečo sa na to pýtame hneď na začiatku? Pretože vás potrebujeme dostať do neutrálnej nálady. Najhoršie, čo môžete pri plánovaní počatia urobiť, je príliš sa naň upnúť, sústrediť sa len na tehotenstvo a každý deň sa stresovať, keď si nie ste istá, či už ste, alebo ešte nie.

Pri takomto prístupe je veľmi pravdepodobné, že sa počatie nepodarí alebo sa veľmi oneskorí. Mozog je mocným pánom nášho tela, a keď sa raz prinútite žiť v strese, váš mozog bude udržiavať vaše telo v strese. A vôbec to nemusí byť len pracovný stres (mimochodom, ten môže niekedy pomôcť, ak ide o pozitívny stres). Ide aj o stres spojený s plánovaním počatia.

Práve PLÁNOVANIE môže byť nakoniec najväčšou prekážkou otehotnenia! Preto: neplánujte. Jednoducho sa rozhodnite, že už môžete mať dieťa. Že ste na to obaja pripravení a obaja to chcete. Hotovo. Nič menej, ale ani nič viac.

Foto: Shutterstock.com

Stanovte si dátum, do ktorého nebudete vôbec riešiť, že nie ste tehotná

Vyššie uvedené riadky sú výstižné, ale je jednoduchšie ich napísať, ako ich realizovať. Čo s tým? Jedným z trikov, ktoré dokážu „oklamať“ mozog a minimalizovať stres v ženskom tele, je termín, konečný termín. Ale pozitívny.

Napríklad: začali sme sa pokúšať o dieťa a dávame tomu rok, kým navštívime lekára s možným neúspechom.

Čo tým získate? Ľahkosť bytia. Pretože to je všetko, čo potrebujete, aby ste mali šancu otehotnieť!

Poznajte svoj menštruačný cyklus, plodné dni a ovuláciu – nie sú potrebné žiadne testy

Tehotenstvo nemôže nastať každý deň menštruačného cyklu. Vajíčko je pripravené na oplodnenie len niekoľko dní, počas tzv. plodných dní. Sú priamo spojené s ovuláciou. Je v záujme vašej snahy otehotnieť, aby ste dobre poznali svoje telo a vedeli, že ovulujete aj bez toho, aby ste potrebovali pravidelné testovanie.

Nie každá ovulácia musí byť spojená s uvoľnením vajíčka, ale počas roka je ich väčšina. A ako spoznať ovuláciu a plodné dni? Ak ste antikoncepciu už dávno vysadili, potom ste si už všimli prirodzené reakcie svojho tela na menštruačný cyklus.

Foto: Shutterstock.com

Ako dlho ste po antikoncepcii – aj to má vplyv

Ak ste však antikoncepciu vysadili len nedávno, najprv musíte zistiť, čo vaše telo počas cyklu „robí“. Hormonálna antikoncepcia zastavuje väčšinu prirodzených procesov, takže je celkom bežné, že nemáte ani potuchy o tom, že ovulujete alebo máte plodné dni.

Na tom nezáleží, telo sa prihlási počas druhého alebo tretieho cyklu po vysadení antikoncepcie samo. Ak sa budete sledovať sama, čoskoro sa zaobídete bez merania bazálnej teploty a ovulačných testov.

Príručky o tom, ako otehotnieť, sú plné odporúčaní na rôzne testy a merania, ale v skutočnosti ich na otehotnenie nepotrebujete.

Dôležitým ukazovateľom bude cervikálny hlien

Jedným z najdôležitejších ukazovateľov plodných dní je cervikálny hlien. Je to priehľadný, netekutý výtok. Má dôležitú úlohu: vytvára cestu pre spermie, aby sa dostali k vajíčku. Je to konzistencia, cez ktorú môžu spermie ľahko prejsť. Navyše im cervikálny hlien poskytuje ochranu pred poškodením.

V dňoch, keď spozorujete zvýšené množstvo cervikálneho hlienu, môžete otehotnieť. Telo si prirodzene pripravuje pôdu pre spermie – a nie je dôvod, aby to robilo mimo plodných dní, nemyslíte?

Ďalšími ukazovateľmi, že žena má ovuláciu a plodné dni, sú samozrejme pozitívny ovulačný test, zmena bazálnej teploty alebo počet dní od prvého dňa menštruácie. Počas ovulácie a plodných dní majú ženy zvyčajne citlivejší čuch, hriešnejšie myšlienky a oveľa väčšiu chuť na sex ako v iné dni cyklu. Telo je všeobecne citlivejšie na vonkajšie podnety a žena môže tiež pôsobiť oveľa príťažlivejšie ako v iné dni (áno, aj váš partner môže plodné dni rozpoznať na prvý pohľad).

Foto: Shutterstock.com

Nechajte spermie dozrieť

Nemá zmysel milovať sa každý deň alebo každý druhý deň. Spermie musia dozrieť, aby boli kvalitné a schopné oplodniť vajíčko. Poznanie vášho tela vám dá približnú predstavu o tom, kedy prídu vaše ďalšie plodné dni, preto doprajte spermiám čas na dozretie. Počas plodných dní si doprajte dve alebo tri milovania, ale až po prestávke, ktorá bude trvať aspoň týždeň predtým. O to viac si to budete užívať!

Vyskúšajte pravidelné uvoľňovanie panvy, vaječníkov a vajíčkovodov

Hormonálna joga, orientálny tanec alebo cvičenie podľa Mojžišovej sú len niektoré z fyzických aktivít, ktoré môžu viesť k uvoľneniu v oblasti panvy a brucha. U mnohých mladých žien dochádza k blokáde, ktorá neumožňuje vajíčkam správne sa pohybovať v tele a nedovoľuje spermiám dostať sa na správne miesto. Uvoľnenie panvovej oblasti je však dobré aj pre mužov. Aj ich skutočná plodnosť do veľkej miery závisí od podbruška a panvového dna.

Žite fyzicky aktívny život – sedavý spôsob života vám nepomôže otehotnieť

Celý deň len sedíte pri počítači, jazdíte autom alebo si čítate a surfujete? Začnite sa hýbať. Stačí rýchla prechádzka. 10 000 krokov denne. Nemáte na to čas? Nájdite si čas! Keď budete mať dieťa, zručnosť vyhradiť si čas pre seba a svoje telo a myseľ sa vám bude naozaj hodiť!

Foto: Shutterstock.com

Znížte množstvo cukru v strave

Strava ide ruka v ruke s fyzickou aktivitou. Keď je organizmus „presladený“ (a zďaleka nejde len o samotný cukor, ale aj o sacharidy v bielom pečive a podobne), nemôže sa správať správne, v súlade so svojou prirodzenosťou.

Rozhodne nedržte keto diétu! Ale diétu s nižším obsahom sacharidov áno. Čo najskôr.

Uprednostňujte prirodzené potraviny

Proteínové tyčinky a koktaily? Hotové jedlá plné náhrad a éčok? Instantná kuchyňa? Tak tomu urobte koniec. A to dosť rázne. Doprajte si prirodzenú, skutočnú stravu. Varte a pripravujte si jedlá zo základných surovín alebo chodte do reštaurácií, ktoré varia zo základných surovín. Zamávajte polotovarom a kokteilom z veľkej diaľky!

Zamerajte sa na výživové doplnky zamerané na hormonálnu rovnováhu a výživu plodu

Vitamíny, minerály a bylinné výťažky, ktoré pomáhajú telu vyvážiť hormóny, sú na trhu už mnoho rokov. Ak si nemôžete vybrať v internetovej lekárni, opýtajte sa svojho gynekológa, s čím mali jeho pacientky najlepšie výsledky a čo by vám odporučil. Je dobré mať telo nutrične pripravené na zdravý vývoj plodu.

Foto: Shutterstock.com

Po sexe zostaňte niekoľko minút so zdvihnutou panvou

Možno to považujete za babskú radu, ale z hľadiska fyziky a fyziológie na tom niečo je: spermie majú pred sebou dlhú cestu. A ak hneď po sexe vstanete a pôjdete do sprchy, nijako im to neuľahčíte.

Navyše ani nedovolíte, aby sa tie slastné pocity z milovania rozlievali po celom vašom tele – a vedzte, že môžu mať dobrý vplyv aj na počatie. Odzbrojujú mozog a umožňujú telu, aby si na chvíľu robilo, čo chce. Asi netreba hovoriť, že v plodné dni telo jednoducho „chce“ otehotnieť.

Pohodlne si ľahnite tak, aby vaše nohy dosiahli na pohodlnú oporu, podložte si panvu pohodlným vankúšom a len relaxujte so svojím partnerom a užívajte si tento okamih. Spermiám poskytnete výhodu gravitácie smerujúcej k ich cieľu (nie od neho) a tiež pokoj na „cestovanie“ cez úzke zákruty.

Väčšinu z týchto tipov by mal do svojho života zaviesť aj váš partner

Hoci partner po sexe nebude nohami hore, mal by do svojho života zaradiť aj ďalšie tipy a odporúčania: prirodzenú stravu, cvičenie, minimalizáciu stresu. Váš gynekológ môže odporučiť doplnky stravy aj pre vášho partnera.

Foto: Shutterstock.com

Zachovajte kľud

Počatie nie je na príkaz, ale ani na základe voľby. Užívajte si zatiaľ slobodnú etapu života, keď ste bez veľkých záväzkov, keď ešte len plánujete svoje záväzky. Zahoďte zbytočné starosti a majte sa radi. Stanovte si termín, aby ste sa nezdržiavali tým, že vám tento mesiac niečo nevyšlo.

A kým termín neskončí, nepripúšťajte si žiadny stres, neporovnávajte sa s kamarátkami, ktoré už otehotneli, a nechcite ich za každú cenu „dobehnúť“. Aj keď sa vaše bábätko narodí o šesť mesiacov neskôr ako ich, keď budú deti liezť a chodiť, zvládnu sa spolu hrať aj s týmto rozdielom.

TIP: Ako sa zbaviť stresu: Zbavte sa stresu bez liekov

Zamerajte sa na svoje telo, doprajte si to najlepšie: zdravé jedlo a dostatok prirodzeného pohybu. Všetkému ostatnému dajte voľný priebeh.