Niekedy sa mu skrátka nevyhneme. Opar na pere je nielen nevzhľadný a otravný, ale tiež môže byť dosť bolestivý. Tak či tak, nikdy ho nevidíme radi. Ako si uľaviť od bolesti a ako sa najrýchlejšie zbaviť herpesu?

V tomto článku si povieme, čo je to herpes, ako mu predchádzať, čo je dobré na liečenie a čo nie, kedy začať liečbu a v neposlednom rade, ako sa zbaviť oparu nielen pomocou mastí a náplastí, ale aj ingredienciami, ktoré máme bežne doma.

Čo je herpes a čo ho spôsobuje

Herpes sa prejavuje ako pľuzgier – tekutinou naplnená kapsa pod povrchom kože, najmä v okolí úst alebo na perách. Môžu prasknúť a ich odstránenie trvá 7 až 10 dní.

Opary spôsobuje herpes vírus. Je uložený v nervových bunkách a vyskytuje sa v mnohých formách, ktoré sa objavujú v okolí nosa a pier. Prenáša sa kvapôčkami prostredníctvom slín a priamym kontaktom s infikovanou osobou. Na vznik stačí oslabená imunita, horúčka, stres alebo nadmerné UV žiarenie. Vírus sa potom aktivuje a začne sa množiť.

Slovo herpes je odvodené od gréckeho slovesa herpēs, čo znamená „plaziť sa“. Herpes vírus simplex je rod, ktorý zahŕňa dva typy herpes vírusov: HSV-1 a HSV-2.

  • HSV-1 sa prejavuje v hornej polovici tela a prenáša sa slinami a vzdušnými kvapôčkami a priamym kontaktom s pacientom. V extrémnych prípadoch môže spôsobiť závažnú encefalitídu alebo meningitídu.
  • Naproti tomu HSV-2 sa vyskytuje v oblasti genitálií a prenáša sa pri pohlavnom styku medzi partnermi alebo počas pôrodu z matky na dieťa.

Je však zaujímavé, že u väčšiny ľudí, ktorí sa nakazia vírusom herpes simplex, sa nikdy nevyskytnú príznaky. Naopak, u niektorých jedincov môže herpes prepuknúť veľmi často. Charakteristickým znakom tejto skupiny vírusov je, že sa môžu nachádzať v latentnej fáze, počas ktorej sa vírus nemnoží.

Ako sa prenáša herpes (vírus)

Jedným zo spôsobov prenosu je spoločné používanie kozmetiky, jedla a nápojov, balzamov na pery, holiacich strojčekov, zubných kefiek, uterákov, pohárov alebo nádob na pitie. HSV-2 sa potom prenáša pohlavným stykom alebo z matky na dieťa pri pôrode.

Aby ste zabránili šíreniu vírusu, pri týchto činnostiach buďte zvlásť opatrný:

  • ak máte herpes vyhýbajte bazénom, kúpeľom a saunám
  • zabrániť šíreniu genitálneho herpesu môže pomôcť kondóm (ak latex pokrýva celý povrch pľuzgierov)
  • ľudia s genitálnym herpesom by sa nemali bozkávať
  • antivírusový krém s nikým nezdieľajte
  • nedotýkajte sa postihnutého miesta a nikdy pľuzgiere neprepichujte, hrozí riziko zanesenia ďalšej infekcie do rany
  • ak máte opar, vyhnite sa orálnemu sexu

Kedy je herpes infekčný

Vírus je najnákazlivejší, keď sa objaví pľuzgier, najmä ak pľuzgier začne vytekať. Vírus sa však môže šíriť aj dlho po vyliečení oparu.

Ak máte sami herpes na pere, pravdepodobne máte rovnakú otázku – ako sa ho rýchlo a účinne zbaviť a ako zmierniť bolesť a nepríjemné pocity?

Ako sa zbaviť herpesu

Bohužiaľ, infekcii herpesom nedokážeme zabrániť na 100 % a na opary neexistuje liek. Doba hojenia môže trvať až niekoľko týždňov. Výraznú úľavu však môžete dosiahnuť pomocou mastí s antivírusovou zložkou alebo obkladov:

  • Kozmetická alebo lekárska vazelína
  • Ľad alebo studené obklady
  • Vlhká žinka
  • Lieky proti bolesti
  • Lokálne masti a krémy

Aké masti použiť na opary

Existuje niekoľko voľne predajných mastí, ktoré pomáhajú zmierniť bolesť. Ak je však situácia vážnejšia, neváhajte navštíviť lekára. Môže vám predpísať silnejšiu masť alebo lieky.

  • Herpesin
  • Zovirax
  • Aciclovir Al
  • Vectavir

Základným pravidlom je nedotýkať sa postihnutej oblasti prstami. Krémy na opary sa zvyčajne dodávajú s aplikátorom. Náplasti potom môžete umiestniť na postihnuté miesto pomocou pinzety. Tá je často súčasťou balenia.

Ako a kedy liečiť herpes na perách

Herpes simplex vírus sa najčastejšie prejavuje oparom na perách. Obdobie bez príznakov môže trvať 2 až 5 dní.

Ako spoznáte, že sa vám začína tvoriť opar?

V prvej fáze, ešte pred objavením sa viditeľného začervenania alebo pľuzgierov, vám môžu pery brnieť alebo mierne páliť.

  1. Potom začne postihnuté miesto opúchať a červenať a môže sa objaviť aj horúčka. Už v tomto ranom štádiu je vhodné siahnuť po kréme alebo masti, ktorá obsahuje virostatiká (Herpesin, Vectavir). Každé 4 hodiny namažte miesto podľa pokynov na obale výrobku.
  2. Pri pokročilom štádiu herpesu sa odporúča používať silnejšie masti, ako je Zovirax DUO, ktorý kombinuje virostatikum s protizápalovou zložkou.
  3. Nápomocná môže byť aj kozmetika obsahujúca konope.

Náplasť na herpes a jej použitie

Ako sa rýchlo zbaviť herpesu? Skvelým a praktickým riešením je aj náplasť na opary. Ranu uzavrie, pomôže jej zahojeniu a zároveň ju diskrétne skryje. Náplasť pôsobí ako druhá koža a vytvára prostredie optimálne pre hojenie rán.

Aplikácie náplaste na herpes

Aplikujte ju na postihnuté miesto pri prvých príznakoch oparu, zvyčajne pri pocite mravčenia alebo svrbenia. S náplasťou manipulujte vždy čistými rukami. Náplasť sa po približne 8 hodinách sama odlepí, potom si vždy nalepte novú. Aby bola náplasť 100 % účinná pri hojení herpesu, mala by sa ponechať na mieste po celý deň, kým sa nezahojí.

Značky náplastí na opary

  • Náplasti na prechladnutie Compeed (15 ks)
  • WUNDmed náplasť na prechladnutie (6 ks)

Ako sa zbaviť chrasty po herpese

Látky obsiahnuté v náplasti tiež minimalizujú tvorbu chrasty a následné zjazvenie. Pôsobí tiež ako ochrana pred znečistením.

Pár tipov ako posilniť imunitu

Ako sme už vysvetlili, opary sa radi objavujú tam, kde je znížená imunita. Ak ste náchylnejší na vírusy a herpes sa u vás objavuje častejšie, podporujte svoj imunitný systém nepretržite.

Náš tip: O tom, ako posilniť imunitu, sme písali v predchádzajúcom článku.

Vo všeobecnosti je kľúčová zdravá a vyvážená strava. Vtedy nie je potrebné dopĺňať žiadne vitamíny – nanajvýš vitamín D počas zimných mesiacov. V opačnom prípade pravidelne dopĺňajte vitamíny (najmä vitamín C a D, B12, B6 a zinok).

Vyhnite sa konzumácii jednoduchých cukrov a nezdravých tukov. Nahraďte ich ovocím, zeleninou, celozrnným chlebom alebo cestovinami, orechmi.

Náš tip: Skúste zdravé snacky a skvelá je aj fermentovaná zelenina.

Telu pomáha aj oddych – odpočinok a dostatok spánku. Spánok dokáže vyliečiť mnohé ochorenia, preto sa oň neochudobňujte. Ak sa necítite dobre, odložte fyzickú námahu, kým sa nebudete cítiť lepšie. Telo potrebuje dostatok času na zotavenie.

Echinacea alebo ihličnan purpurový zabezpečí správnu funkciu dýchacích a močových ciest.

6 liekov proti prechladnutiu, ktoré máte aj doma

Ak si chcete pomôcť doma prirodzenou cestou, vyskúšajte domáce prostriedky, ktoré máte bežne doma, hoci nemusia pomôcť každému. Oplatia sa ako prvá pomoc, najmä ak nemáte doma účinnejšie antivírusové lieky a masti.

Medovka má antivírusové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť začervenanie a opuch spojený s pľuzgierom. Taktiež chráni telo pred budúcimi infekciami. Môžete použiť balzamy na pery s obsahom medovky alebo obklad z nálevu z medovkového čaju.

Náš tip: Pomádu na herpes vyrába napríklad spoločnosť Nobilis Tilia. Pôsobí antimikrobiálne a upokojuje postihnuté miesto. Obsahuje bylinné výťažky a éterické oleje, ktoré pomáhajú pri hojení.

Zdroj: Nobilis Tilia
  • Hoci ľad neskráti trvanie oparu, môže výrazne znížiť nepríjemné pocity a zápal. Na dočasnú úľavu priložte studený obklad priamo na boľavé miesto.
  • Bežne dostupný je aj gél z aloe vera (ako doma pestovať aloe vera?), ktorý má protizápalové a upokojujúce účinky. Môžete ho pestovať ako izbovú rastlinu alebo si gél kúpiť voľne v drogérii či lekárni.
  • Opaľovací krém nielenže chráni pery počas hojenia oparu, ale pri každodennom používaní na pery môže znížiť výskyt budúcich ohnísk. Vždy, keď sa chystáte na slnko, používajte opaľovací krém s ochranným faktorom SPF 30.
  • Ibuprofén, Ibalgin alebo iné lieky proti bolesti môžu pomôcť zmierniť bolesť spojenú s herpesom.
  • Čajovníkový olej je prírodný a veľmi účinný dezinfekčný prostriedok, ktorý môžete použiť na liečbu oparu. Potrite ním postihnuté miesto. Môžete urýchliť proces hojenia.

Na slovko o genitálnom herpese

Aj keď sa tento článok venuje skôr oparom na perách, nesmieme zabúdať na genitálne herpesy, ktoré sa objavujú na intímnych ženských alebo mužských partiách. Ide o vysoko infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša pohlavným stykom a kontaktom s postihnutou sliznicou.

Infekcia sa prejavuje pálením, svrbením a začervenaním v intímnych oblastiach a po niekoľkých hodinách sa objavia aj bolestivé rany a pľuzgiere. Ide o veľmi bolestivý stav, ktorý znemožňuje nielen sexuálny život, ale aj bežné úkony, ako je vyprázdňovanie.

Ako sa zbaviť genitálneho herpesu

V prípade genitálneho herpesu je potrebné navštíviť lekára, ktorý určí ďalší postup liečby. Je potrebné predpísať silné antivirotiká v tabletách, liečbu podporujú aj lokálne masti a krémy. Dôležité je tiež poznamenať, že liečbu musia podstúpiť obaja partneri, aj keď druhá polovica nemusí mať viditeľné príznaky.

Nezabudnite, že v prípade genitálneho herpesu je potrebné liečbu konzultovať s lekárom, rovnako ako pri komplikovanejšom priebehu inej infekcie alebo v prípade pásového oparu. Nepodceňujte liečbu a ak sa váš stav zhorší, nespoliehajte sa len na svoj úsudok alebo články na internete 🙂

Na slovko o pasovom opare

Pásový opar (herpes zoster) je takisto bolestivé vírusové ochorenie, viditeľné na pokožke. Vírus – varicella zoster, ktorý spôsobuje ovčie kiahne, ostáva po prekonaní kiahní v nervových bunkách a môže sa prejaviť formou pásového oparu. To s väčšinou deje pri:

  • oslabení imunity
  • nádorových ochoreniach
  • liečbe cytostatikam
  • HIV pozitívnych
  • dlhodobej a prílišnej námaha
  • strese
  • úraze
  • nedostatočnej výžive
  • dlhodobom užívanie liekov bez konzultácie s lekárom

Ako sa prenáša pasový opar

Najviac infekčný je človek s pľuzgiermi a mal by sa izolovať najmä od detí, u ktorých by vírus mohol vyvolať ovčie kiahne. Pásový opar sa prenáša dotykom „vstupnej brány pre chorobu“ – takže ranou alebo odreninou.

Ako vyzerá pasový opar

Pasový opar sa prejavuje bolesťou, pálením, pnutím na mieste, na ktorom sa o pár dní vyskytnú červené škrvny. Tie sa naplnia tekutinou a tak vznikajú pľuzgiere.

Medzi hlavné príznaky pásového oparu teda patria:

  • bolesť v oblasti krku, ramien a trupu,
  • červenkastý opasok vyrážok, neskôr pľuzgierikov a chrastov.

Ďalšie príznaky: schvátenosť, malátnosť, slabosť, zažívacie ťažkosti, zdurenie lymfatických uzlín a niekedy zvýšená teplota.

Najčastejšie sa pasový opar vyskytuje na hrudníku, bedrách a tvári v okolí očí. Pľuzgiere väčšinou kopírujú priebeh určitého nervového zväzku. Výsev pľuzgierikov sa väčšinou objavuje len na jednej strane tela, pričom môže postihnúť takmer ktorúkoľvek oblasť.

Ako liečiť pasový opar

Pasový opar je potrebné riešiť čo najskôr (najlepšie do prvých 3 dní prejavov). Liečba je symptomatická, liečia sa prejavy, nie príčina choroby. Bežne sa kombinujú protizápalové, analgetické a virostatické prostriedky. Lieči sa pomocou:

  • Virostatík v tabletách, v ťažších prípadoch sa podávajú vnútrožilovo s účinnou látkou aciclovir (Zovirax, Herpesin, Provirsan), ďalšou alternatívou je látka valaciclovir (Valtrex).
  • Antibiotiká sa pri liečbe pásového oparu podávajú u starších alebo oslabených osôb, a to ako prevencia sekundárnej bakteriálnej infekcie.
  • Vakcína proti pásovom opare u nás nie je dostupná (od roku 2020). Predtým sa očkovanie vykonávalo jednou dávkou aplikovanou hlavne jedincom nad 50 rokov.