Joga nie je len stojka na hlave a predýchavanie. Môže byť jemná aj fyzicky náročná. Môže byť rýchla i pomalá. Môžete sa stať jogovým majstrom a pritom nemeditovat. Môžete vďaka joge schudnúť, zosilniť, zlepšiť si zdravie i duševnú kondíciu. Môžete ju cvičiť, keď máte čerstvých dvadsať, päťdesiat alebo sedemdesiat. Joga je pre každého. Pre každého, kto si vyberiete ten správny druh jogy. Zistite, ako vybrať jogu, s ktorou budete súznieť.

Ujasnite si, čo od druhu jogy čakáte

Joga vám môže ponúknuť čokoľvek. Aj veci, o ktorých ste ani nevedeli, že po nich túžite. Určite ale máte aspoň hmlistú predstavu o tom, čo od cvičenia čakáte. A podľa nej môžete nájsť ten pravý druh jogy.

Čo čakáte od pohybu a jogy?

  • relax a upokojenie mysle (hatha joga, vinyasa flow joga),
  • posilnenie (ashtanga joga, power joga),
  • uvoľnenie svalov (bikram joga, hot joga),
  • vnútorná rovnováha (hormonálna joga),
  • netradičný zážitok (aero joga).

Každé telo je jedinečné a na cvičenie reaguje inak. Môže sa stať, že vám vysnívaný druh jogy nesadne. Nezúfajte. Jogový svet je rozmanitý a určite objavíte druh jogy, ktorý vás pohltí. Preto neváhajte, kúpte si pohodlný outfit a tú najkrajšiu jogamatku, na ktorej budete cvičiť s radosťou.

Jogamatky môžete vyberať podľa ďalších špecifikácií – či sú z ekologických materiálov, vhodné na cestovanie a ďalšie. Akonáhle budete vybavenie, môžete sa pustiť do cvičenia.

1. Hatha joga a vinyasa flow pre upokojenie tela a mysle

Hatha joga je považovaná za jemný, kľudný a relaxačný druh cvičenia. Je založená na práci s dychom a cieľom je odpútať sa od všetkých myšlienok. Ásany, ako sa hovorí jednotlivým pozíciám, sa vykonávajú opatrne a dbá sa u nich na technické prevedenie. Preto je dobré navštíviť kurz a zoznámiť sa s hatha jogou pod dohľadom lektora, predtým než začnete cvičiť doma v obývačke.

Niekomu sa môže zdať hatha príliš pomalá a nezáživná (aj keď taká nie je). Skvelou alternatívou je vinyasa flow joga. Tá tiež pracuje s dýchaním a asanami, ale prechádza sa medzi nimi čo najplynulejšie. Počas cvičenia ste prakticky neustále v pohybe a joga je tak dynamická a fyzicky náročnejšia.

2. Dajte si do tela s ashtanga a power flow jogou

Problémom dnešnej doby je, že sa ľudia nevedia odpojiť od premýšľania. Niektoré druhy jogy ale pomáhajú vypnúť aj hlavu. Ide o dynamické druhy, vďaka ktorým sa naozaj zapotíte.

Najrozšírenejšia je power joga, počas ktorej sa striedajú ásany v rýchlom tempe. Je vhodná pre začiatočníkov aj pokročilých a drina (a vypnutá hlava) sú u nej zaručené.

Ashtanga joga je tiež dynamická a fyzicky náročná, od iných štýlov sa ale líši pevne daným poradím ásan. Tie sa menia podľa rytmu dýchania a môžu byť chvíľami naozaj výzvou. Odporúča sa tým, ktorí už s jogou majú skúsenosti.

3. Uvoľnite si svaly vďaka teplu počas bikram jogy

Teplo dokáže s telom divy a dokonale uvoľňuje stuhnuté a napäté svaly. V kombinácii s cvičením má blahodarný účinok na lymfatický systém, chudnutie aj myseľ. Počas bikram a hot jogy sa cvičí skoro ako v skleníku. Teda pri teplotách 42 ° C (bikram) a 40 ° C (hot).

4. Nájdite svoj vnútorný balans s hormonálnou jogou

Zaujímavá je tiež hormonálna joga. Je určená hlavne ženám a môže pomôcť nájsť nielen vnútorný balans, ale aj vnútornú bohyňu. Cvičenie sa sústredí na techniky dýchania a na vyrovnanie hladín hormónov v organizme.

5. Doprajte si netradičný zážitok vo forme aero jogy

Ešte nie ste presvedčený, že je joga zábavná? Doprajte si zážitok vo forme aero jogy! Jogovánie vo vzduchu osloví aj milovníkov adrenalínu, vďaka plachtám a hojdacím sieťam môžete skúšať ásany aj hlavou dolu. Tak dajte joge šancu a zamilujte sa na celý život.

Viac o joge napríklad tu: https://www.jogaprezdravie.sk/zaklady-jogy/item/43-styly-jogy.