Kameninové drezy sú čoraz obľúbenejšou voľbou v moderných domácnostiach. Vynikajú mimoriadnou odolnosťou a jednoduchou údržbou, ktorá však vyžaduje využívanie šetrných metód. Pripravili sme pre vás jednoduchú príručku, ktorá vám prezradí, ako správne čistiť a udržiavať kameninové drezy v špičkovom stave.  

Kameninový drez a jeho benefity

Kameninové drezy, resp. granitové drezy sú vo väčšine prípadov vyrobené z prírodného granitu, ktorý predstavuje zmes drvenej žuly (cca 80%) a akrylovej polymérovej živice s farebným pigmentom (cca 20%). 

Spomedzi ostatných materiálov vynikajú granitové drezy svojou:

  • vysokou odolnosťou voči mechanickému, ale aj chemickému poškodeniu (štruktúra tohto materiálu poskytuje odolnosť voči bežne používaným saponátom),
  • farebnou stálosťou, čo znamená, že kameninové drezy odolávajú aj dlhodobému pôsobeniu slnka a vody,
  • rozsiahlou farebnou škálou, ktorá poskytuje veľa možností pri kombinovaní drezu s kuchynskou linkou, pracovnou doskou či kuchynskou batériou,
  • tepelnou odolnosťou až do 280°C,
  • ľahkou údržbou. 

Náš tip: Ako vyčistiť vodný kameň z batérie?

Starostlivosť a údržba granitových drezov 

Aj napriek tomu, že údržba týchto kuchynských drezov je považovaná za veľmi jednoduchú, mali by ste sa vyvarovať používaniu agresívnych čistiacich prostriedkov a drsných nástrojov, ako je napríklad oceľová vlna, ktorá by mohla poškodiť prírodný kameninový povrch. Granit, rovnako ako všetky prírodné kamene, by sa mal čistiť pH neutrálnymi čistiacimi prostriedkami. 

Vďaka nižšie uvedeným krokom dokážete váš drez vyčistiť rýchlo, efektívne a bezpečne. 

Zdroj: Shutterstock.com

Denná údržba 

Aby ste svoj kuchynský drez udržali v dobrom stave, mali by ste ho po každom použitý dôkladne vypláchnuť a dosucha utrieť, čím zamedzíte tvorbe vodných škvŕn a usádzaniu vápenatých solí. Ako však bojovať s bežnými škvrnami, ktorým sa pri používaní drezu jednoducho nevyhnete? 

Granit je pórovitý kameň, takže čím skôr škvrnu odstránite, tým lepšie. Škvrny od rozliateho alkoholu alebo citrusových plodov je potrebné odstrániť okamžite, pretože by mohli narušiť – zmatniť alebo rozleptať povrch drezu. 

Náš tip: Ako upratovať bez chémie?

Ako odstrániť mastné šmuhy a škvrny po jedle? 

Na odstránenie škvŕn vám postačí štandardný prostriedok na umývanie riadu, hubka a teplá voda. Jednoducho naneste prostriedok na mäkšiu stranu hubky, zotrite nečistoty a opláchnite vodou. Následne je potrebné drez utrieť do sucha pomocou jemnej handričky z mikrovlákien. Týmto spôsobom bez problémov dokážete odstrániť akýkoľvek nečistoty z jedla, mastné škvrny alebo fľaky z rozliateho vína. 

Ako odstrániť metalové škvrny? 

Nevýhodou tvrdých granitových, resp. silgranitových drezov je, že sú náchylné na metalové škvrny, vznikajúce pri manipulácii s hrncami či iným kovovým riadom. Postup odstránenie týchto škvŕn je odbodný. Aj tu vám pomôže bežne dostupný prostriedok na riad. Tentoraz však môžete použiť tvrdšiu stranu hubky a jemnými pohybmi nečistotu odstrániť – netlačte. Pre zamedzenie tvorby vodného kameňa odporúčame drez opäť utrieť. 

Hĺbkové čistenie 

V dôsledku tvrdej vody a usadených vápenatých solí môže byť na kuchynskom umývadle (obzvlášť na čiernom dreze) viditeľný vodný kameň. Ten je voči pH neutrálnym čistiacim prostriedkom odolný, preto budete musieť siahnuť po špeciálnych prípravkoch. Buďte opatrní. Množstvo výrobkov, určených na odstraňovanie vodného kameňa nie je vhodných na kameninové povrchy. 

Zdroj: Shutterstock.com

Používajte prípravky a čističe výslovne určené na granitové drezy (napr. Teka Clean alebo Blanco Activ prášok). Rovnako účinnou a o niečo lacnejšou alternatívou sú aj bežné pracie prášky na báze kyslíka (napríklad DenkMit – OxiPower). 

Postup: 

  1. Do kuchynského umývadla nasypte prášok a naplňte drez horúcou vodou z rýchlovarnej kanvice, čím si vytvoríte čistiacu zmes. 
  2. Touto zmesou polejte všetky miesta, ktoré sú zasiahnuté vodným kameňom a viditeľným nánosom. Nechajte prípravok pôsobiť aspoň 3 hodiny, ideálne však aj počas noci. 
  3. Následne granitový drez vypustite, pretrite ho hubkou a dôkladne ho opláchnite čistou vodou. Dbajte na to, aby ste odstránili všetky zvyšky čistiaceho prášku z dresu aj jeho okolia. 
  4. Umývadlo dôsledne utrite do sucha mäkkou textíliou.

Po hĺbkovom čistení a vysušení bude síce drez čistý, no môže pôsobiť fádne. Tu vám pomôže obyčajný minerálny olej, ktorý dokáže silgranitu vrátiť jeho žiarivú farbu.

Náš tip: Odstráňte zo svojej domácnosti alergény. 

Postup: 

  1. Aplikujte olej na handričku (približne 1 polievkovú lyžicu, neskôr môžete podľa potreby pridať aj viac). 
  2. Krúživým pohybom ho rovnomerne naneste na kameninový povrch. 
  3. Nechajte ho pár minút pôsobiť (1 – 3 minúty úplne stačia). 
  4. Prebytočný olej, ktorý sa neabsorboval do kameňa utrite suchou časťou handričky.