Nafukovacie matrace sú v dnešnej dobe čoraz populárnejšie a môžu byt‘ skvelým riešením ako posteľ pre hostí, na prespanie pri cestovaní, alebo ako náhradná posteľ vo vašej spálni, keď nemôžete spať v klasickej posteli. Aj keď sú nafukovacie postele spravidla vyhradené na príležitostné použitie, mali by byť stále, čo najpohodlnejšie a vyhovovať vašim potrebám.

Či už hľadáte náhradný matrac pre nečakanú návštevu, alebo matrac na kemping, pri kúpe treba myslieť na niekoľko faktorov. V nasledujúcom článku vám prinášame niekoľko tipov o tom, ako postupovať a čo potrebujete vedieť o nafukovacích posteliach.

Prečo si kúpiť nafukovaciu posteľ?

Nafukovacia posteľ vám poskytne pohodlnú plochu na spanie, ak sa sťahujete, alebo máte iné dôvody, prečo nemôžete spať vo svojej posteli. Kvalitný spánok je dôležitý a ovplyvňuje to, ako sa budeme nasledujúci deň cítiť. Ak netúžite spať na zemi, nafukovacia posteľ je vhodným a dostupným riešením. 

Výhody nafukovacích matracov

Nastavenie pevnosti lôžka

Jednou z výhod nafukovacej postele, ak sa používa v domácnosti ako trvalé lôžko, je to, že umožňuje nastavenie úrovne tvrdosti, ktorá vám najviac vyhovuje. Napumpovaním väčšieho množstva vzduchu môžete povrch spevniť a jeho vypustením zmäkčiť. 

Úľava od bolesti

Možnosť nastavenia pevnosti je veľkým prínosom aj pre ľudí, ktorí majú problémy s chrbticou, alebo s inými bolesťami tela či kĺbov. Niekedy je posteľný matrac príliš mäkký a pevnejší povrch môže ponúknuť lepšiu úľavu od bolesti, preto väčšina pacientov s artritídou siaha práve po nafukovacích posteliach.

Žiadne prepadnutie

Po rokoch používania má posteľný matrac tendenciu prepadať sa, čím sa vytvára efekt podobný „diere“. Pri nafukovacej posteli vám tento problém nehrozí, pretože vzduch v matraci môžete svojvolne korigovať, matrac sa poddá telu a rovnomerne rozloží jeho hmotnosť.

Rýchle a jednoduché použitie

V závislosti od kvality pumpy je možné posteľ nafúknuť na plnú veľkosť v priebehu niekoľkých minút. Skladovanie je nenáročné na priestor – keď nafukovaciu posteľ nepotrebujete, stačí ju sfúknuť a schovať do skrine.

Nízka cena

Kvalitná nafukovacia posteľ sú dnes dobre cenovo dostupné a zakúpite ich už od niekoľkých desiatok Eur.

Mnoho použití

Nafukovacia posteľ sa môžu použiť v interiéri ako aj v exteriéri. Slúžia ako rýchle riešenie pre nečakanú návštevu, sú obľúbené aj na chaty, dajú sa skvele využiť pri cestovaní a kempovaní a dokonca sa začínajú presadzovať aj ako trvalé riešenia spánku.

Ako vybrať nafukovaciu posteľ?

Na to, aby nafukovacia posteľ dokonale splnila svoju úlohu, mala by vyhovovať vašim kritériám. Hrúbka, nosnosť, rozmery, hmotnosť, materiál, odolnosť, príslušenstvo, ale aj to, ako budete posteľ využívať, má vplyv na jej výber.

  • Materiál
  • Rozmery
  • Výška
  • Nosnosť
  • Hmotnosť
  • Nafukovanie
  • Cena

1. Materiál nafukovacej postele

By mal byť dostatočne pevný a odolný voči mechanickému poškodeniu. Mal by byť odolný voči oderu, vode, poškodeniu pri manipulácii či zvieracím pazúrikom. Väčšina sa dnes vyrába z PVC, polyuretánu alebo vinylu. Tieto materiály sú pevné, no dôležitá je aj hrúbka materiálu a povrchové úpravy.

Náš tip: Napísali sme, ako prispôsobiť váš domov domácemu zvieratku.

Matrac by nemal byť gumový, ale príjemný na dotyk. Pre väčšie pohodlie pri spánku sa ako poťahový materiál používa semiš alebo velúr. Tieto na rozdiel od plastového a gumového prevedenia nechladia a v lete sa na nich nebudete ani potiť.

Spodná časť postele, by mala byť protišmyková a ideálne aj nepremokavá, najmä vtedy ak matrace budete využívať v exteriéri. 

2. Rozmery nafukovacej postele

Dôležitým parametrom, na ktorý by ste mali pri kúpe myslieť, je celkový rozmer. Mala by byť dostatočne veľká, aby ste sa na ňu vošli.

Spravidla sa nafukovacie postele vyrábajú v rozmeroch pre jednu alebo dve osoby. Štandardné jednolôžkové matrace zoženiete v rozmere 90 × 180 cm. Ak ste vyšší, určite sa poobzerajte po modeloch s dĺžkou 190 cm a viac. Nafukovacie matrace pre dve osoby dosahujú aj 2 m na šírku. Niektoré nafukovacie postele môžu byť podstatne užšie, napríklad nafukovačka do stanu má šírku iba 60 cm.

3. Výška nafukovacej postele

Čím vyššia posteľ, tým pohodlnejšia a odolnejšia voči chladu zo zeme. Na trhu nájdete nafukovacie matrace s výškou 20 alebo 40 cm. 20 až 30 cm hrubé postele sú akýmsi priemerom, ktorý by vám mal poskytnúť dostatočný komfort pri spaní.

Ak hľadáte matrace do stanu, pravdepodobne budete nútení zvoliť nižší model, ktorý sa vám tam vojde a zároveň nezaberie veľa miesta v batožinovom priestore.

Zdroj: biano.sk

4. Nosnosť nafukovacej postele

Pri výbere by ste mali vyberať posteľ podľa toho, kto na nej bude spať. Pokiaľ na nej bude spať viac osôb, vždy vyberajte nosnosť podľa najťažšieho človeka. Vhodné je ponechať si aj dostatočnú rezervu a nafukovací matrac nepreťažovať. Posteľ by sa mohla počas spánku sfúknuť, v horšom prípade dokonca prasknúť.

Jednolôžkové postele pre dospelých majú zväčša nosnosť okolo 100 – 130 kg. Dvojmiestne postele toho zvládnu viac, ich nosnosť sa pohybuje okolo 220 až 270 kg. Najvyššia nosnosť, s ktorou sa môžete stretnúť, je väčšinou okolo 300 až 400 kg.

5. Hmotnosť nafukovacej postele

Je dôleižté riešiť v prípade, že milujete cestovanie a prespávanie v aute či stane. Tenké a nižšie nevážia viac ako 1 až 2 kg. Priemerná hmotnosť sa potom pohybuje medzi 3 a 5 kg. Vysoké postele s hrubšími stenami sú podstatne ťažšie a môžu vážiť až do 10 kg.

TIP: Ak chcete matrac na cestovanie a často cestujete, pozrite si návod, ako na najvýhodnejšie cestovné poistenie.

6. Nafukovanie postele

Matrac môžete nafúknuť niekoľkými spôsobmi. K matracu je možné dokúpiť príslušenstvo, ktoré vám pohodlne matrac nafúkne a na nafukovanie tak nebudete potrebovať vaše pľúca:

  • Nožná pumpa
  • Ručná pumpa
  • Elektrický kompresor
  • Matrac so zabudovaným kompresorom

Spôsob nafukovania sa v bude odvíjať aj od ceny postele. 

To či je matrac nafúknutý správne, zistíte tak, že si naň sadnete. Váš zadok by sa mal nachádzať blízko zeme. Ak si naň ľahnete, tlak by sa mal rozložiť na celú plochu.

Pozor! Ak je aj pri sedení posteľ veľmi pevná, znamená to, že je prefúknutá. Dochádza k vysilenosti materiálu a postupnému uvoľňovaniu spojov a ventilov.

7. Cena nafukovacej postele

Podstatným kritériom je cena. Keďže ich cena nepatrí medzi tie najvyššie, nemali by ste sa báť zainvestovať do lepších, kvalitnejších modelov. Kvalitná nafukovacia posteľ by vám mal vydržať dlhšie a určite sa vám na ňom bude späť pohodlnejšie. Cenové rozdiely medzi jednotlivými nafukovacími posteľami nie sú vysoké, čo však môže cenu ovplyvniť, je to, od akej značky si nafukovaciu posteľ kúpite.

​​Modely do 20 €

Tie najlacnejšie modely sa dajú zadovážiť už za niekoľko Eur. Zvyčajne sú to jednoduché jednolôžkové modely, matrace pre deti alebo nafukovacie postele, ktoré poslúžia ako príležitostná prístelka pre hostí či na chalupu. Väčšinou bývajú vyrobené len z plastu a hodia sa skôr iba na príležitostné prespanie.

Cena od 20 € do 40 €

V tejto cenovej kategórií nájdete lepšie modely pre deti, ale aj dospelé osoby. Vyberiete si dvojlôžkové matrace s dostatočnou dĺžkou a dobrou nosnosťou.

Cena nad 40 €

Matrace v cenovom rozpätí nad 40 € už majú vyššiu nosnosť aj väčšie rozmery. Sú potiahnuté semišom alebo iným pohodlným materiálom, na ktorom sa vám bude vynikajúco spať.

Nafukovacie postele od 100 € a vyššie ponúkajú dokonalý komfort, kvalitný materiál a mnohé z nich sú vybavené integrovanou elektrickou pumpou pre potreby ľahšieho napustenia a vypustenia vzduchu. 

Náš tip: Doprajte si nerušený spánok každú noc. Poradíme ako na to.

8. Typy nafukovacích postelí

Pri výbere nafukovacej postele je vhodné zvážiť aj jej konečné použitie. Podľa spôsobu využitia treba dbať aj na konkrétne detaily.

Nafukovacia posteľ pre dvoch

Ak sa chystáte spať na nafukovacej posteli vo dvojici, určite uvažujte nad typom pre 2 osoby. Zamerajte sa nielen na rozmery, ale aj na nosnosť matraca. Za minimálnu nosnosť sa dá považovať 220 kg, no tie kvalitnejšie modely zvládnu váhu aj cez 270 kg.

Nafukovacie matrace pre hostí

Nečakaná návšteva vám bude vďačná za to, že nebudú musieť spať na zemi alebo na gauči. Môže stačiť jednoduchý matrac, ale existujú aj hrubšie, luxusnejšie nafukovacie matrace, ktoré sú vyvýšené a sú vhodnejšie pre starších ľudí. Objemnejšie matrace sú však ťažšie a potrebujú viac miesta na skladovanie.

Nafukovacia posteľ pre deti

Detské matrace nájdu svoje využitie nielen pri rodinnom kempovaní, ale aj v byte. Dajú sa využiť pri detských oslavách alebo nimi môžete vyplniť detské bunkre a domčeky.

Nafukovacie matrace do auta

Nechce sa vám na okružnej dovolenke neustále stavať stan? Spanie v aute je možnou alternatívou ak na dovolenke nemáte stan alebo si chcete pohodlne oddýchnuť po dlhom výlete, večierku či koncerte.

Vyberajte si však taký matrac, ktorý sa vám do auta vojde, nemal by byť prehnutý ani deformovaný, a preto sa oplatí pred kúpou premerať vnútorné rozmery auta. Menšie modely majú rozmery 130×90 cm, tie väčšie 180×130 cm. Ku matracom neodmysliteľne patrí pumpa s adaptérom do auta, ako aj vankúše

Nafukovacie matrace do stanu

Pri kúpe matracu do stanu myslite na ročné obdobie, v ktorom ho budete používať. V lete vám postačia tenšie modely, na jeseň sú vhodnejšie tie, s hrúbkou nad 10 cm. Taktiež by mal mať nepremokavú a protišmykovú povrchovú úpravu, keďže sa bude používať v exteriéri.

Ak budete matrac nosiť v ruksaku aj počas túry, pekným detailom je originálna taška alebo obal, do ktorého posteľ pohodlne zbalíte.

Tip: Nezabudnite si pribaliť príjemné deky, aby vám nebolo chladno. 

Nafukovacie matrace do vody

Okrem nafukovačiek dnes už existujú aj špeciálne modely vodných matracov. Nafukovacie matrace do vody vám umožnia príjemné leňošenie na vode počas letných dní. Tie sú však sami o sebe špecifickou kategóriou. Pri ich výbere sa pozerajte najmä na odolnosť materiálu a pohodlie.

Pozor! Matrace určené na spanie za žiadnych okolností nepoužívajte pri kúpaní.

Výbava a príslušenstvo

Základným príslušenstvom, pre nafukovaciu posteľ je pumpa alebo kompresor. Najvhodnejším spôsobom nafukovanie pomocou elektrického kompresora, niektoré nafukovacie postele majú už zabudovaný kompresor. Pumpy je možné dokúpiť aj zvlášť. Na aké ďalšie príslušenstvo môžete naraziť?

  • Ručná pumpička – pumpovaním naplníte matrac vzduchom.
  • Nožná pumpička – šliapaním naplníte matrac vzduchom.
  • Elektrická pumpa – pre nafúknutie sa vyžaduje zapojenie do elektriny
  • Súprava na opravu trhliny – obsahuje lepidlo a pásku na prekrytie diery.
  • Obal / Vak – pre lepšiu manipuláciu, prepravu a skladovanie mimo sezóny.
  • Vankúš – niektoré modely majú priamo zabudovaný vankúš, príp. si kúpte cestovný nafukovací vankúš na kempovanie.

Nenafukovacie alternatívy

Matrac s kompresorom

Ako sme spomínali, niektoré matrace majú v sebe zabudovaný kompresor, vďaka ktorému máte matrac nafúknutý za 3-5 minút. Takéto matrace sú zväčša drahšie, jednomiestny model pravdepodobne pod 25 Eur nekúpite.

Zdroj: biano.sk

Nevýhodou týchto matracov s kompresorom je nutnosť pripojenia do elektrickej zásuvky. Teda na kemping a stanovanie nie sú až také vhodné.

Samonafukovací matrac

Samonafukovacie matrace sú tenšie a pohybujú sa vo výškach od 2,5 – 16 cm. Niektoré dokonca pripomínajú karimatky. Samonafukovacie matrace sú vhodné na kempovania či dovolenky pod stanom. Samonafukovanie zabezpečuje vnútorný penový materiál. Stačí povoliť ventil a matrac sa nasaje vzduchom. Aj, keď sa matrac nafúkne sám, na požadovanú tvrdosť ho treba dofúkať pľúcami.

Antidekubitný matrac

Tento typ matracu je niečo, s čím sa zrejme tak často nestretávate. Antidekubitný matrac je zdravotníckou pomôckou pre dlhodobo ležiacich ľudí, ktorý má špecifickú funkciu aj zloženie. Umožňuje kopírovanie kriviek tela, poskytuje oporu svalom a chrbtici a zabraňuje vzniku preležanín.

Aj keď sa jedná o zdravotnícku pomôcku, tieto matrace sa nepoužívajú len v nemocniciach, ale aj v bežných domácnostiach. Ak si potrpíte na maximálne pohodlie, dopriať si ho môžete tiež.

Nafukovacie postele a značky

Na internete a v obchodoch nájdete mnoho značiek, ktoré ponúkajú široké spektrum produktov rôznej kvality aj ceny. Nafukovacie postele sú čoraz viac obľúbené a my vám predstavíme tie značky, s ktorými sa pravdepodobne stretnete najčastejšie.

Intex

Intex je najobľúbenejšou a najrozšírenejšou značkou nafukovacích postelí. Modely tejto značky nájdete u mnohých predajcov, ceny sa pohybujú cca od 20 do 150 EUR.

Nafukovacia posteľ Intex je cenovo dostupná, má veľmi pekný dizajn, je pevná, odolná a pohodlnéa. Matrace sa vyznačujú precíznou kvalitou a môžete nájsť mnoho zaujímavých kúskov, ako napríklad nafukovacie postele s hrúbkou nad 80 cm či modely s čelom.

Bestway

Bestway je talianska značka, ktorá sa špecializuje na výrobu bazénov a predaj vodného príslušenstva. Táto značka ponúka aj dobré nafukovacie postele, ktoré využijete pri kempovaní, dovolenku a cestovanie alebo do vašej domácnosti pre príležitostné prespanie.

Ak hľadáte cenovo dostupné nafukovacie postele, potom môže byt‘ značka Bestway tou najlepšou voľbou pre vás. Modely ponúkajú dobrý pomer cena / výkon.

Master

Značka Master predáva svoje produkty po celej Európskej únii a ponúka veľmi široký sortiment. Nafukovacie postele od Master sa vyznačujú dobrou cenou a kvalitným spracovaním a mnoho zákazníkov na túto značku nedá dopustiť. Ak chcete cenovo dostupné nafukovacie matrace, určite siahnite po značke Master.

Outwell

Značka Outwell ponúka kvalitné rodinné stany a príslušenstvo určené nielen na cestovanie. V ich sortimente nájdete nielen stany, spacáky a vybavenie na kempovanie, ale aj nafukovacie matrace, ktoré sa hodia predovšetkým na cestovanie, no dajú sa skvele využiť aj na spanie v domácnosti. Nákup nafukovacích postelí od značky Outwell určite neoľutujete.

Marimex

Česká značka Marimex, ktorá okrem bazénovej techniky ponúka aj produkty a služby v oblasti bazénovej a relaxačnej techniky. Medzi základný sortiment patria aj nafukovacie postele a matrace s kvalitným spracovaním a dobrou cenou. Matrace od značky Marimex uspokojili už mnoho zákazníkov, ktorí na ňu nedajú dopustiť.

Coleman

Coleman je svetovým výrobcom kempingového vybavenia a vonkajšieho zariadenia. Nafukovacie postele a matrace sa postarajú o skutočné pohodlie nielen pri outdoorovych aktivitách, ale aj doma. Kvalitné spracovanie a dobré parametre za výhodnú cenu je to, čo získate nákupom matrace od značky Coleman.

Decathlon

Decathlon je predajca so širokým výberom za skvelé ceny. V Decathlone nájdete klasické nafukovacie postele, samonafukovacie karimatky, ale aj nafukovacie kempingové lôžka. V ich rozsiahlom sortimente nájdete, teda všetky cenové kategórie, najlacnejšie modely kúpite už za 13 Eur.

Nafukovacia posteľ a tipy a triky pri používaní

Na záver, niekoľko drobností, ako predĺžiť životnosť vašej nafukovacej postele.

  1. Matrac nafukujte tak, aby nebol príliš tvrdý. Vhodnejšie je nafúkať ho tak akurát. Ak sa vám zdá, že vám jeho tvrdosť nevyhovuje, dofúkajte ešte trochu vzduchu.
  2. Pre lepšie pohodlie pri spánku a ochranu pred znečistením si na posteľ môžete kúpiť plachtu alebo poťah.
  3. Dodržiavajte maximálnu odporúčanú nosnosť, pretože preťažovaním môže dôjsť k poškodeniu.
  4. Vyvarujte sa nešetrnému zaobchádzaniu s posteľou. Keďže matrac je určený na spanie, nemalo by sa na ňom skákať.
  5. Nafukovacie postele je potrebné chrániť aj pred mechanickým poškodením ostrými predmetmi. Vyhnite sa perám, nožniciam,nožom a všetkým predmetom s ostrými hranami.
  6. Ak máte domácich miláčikov, dávajte pozor na ich pazúriky, ktoré by mohli na matraci zanechať trhliny.
  7. Pri používaní nafukovacej postele v prírode, pod posteľ umiestniť karimatku, ktorá ju aspoň sčasti ochráni. 
  8. Predtým, ako posteľ sfúknete a odložíte, umyte ju a držte sa návodu, ktorý uvádza výrobca. Nechajte ju preschnúť, posteľ zrolujte a skladujte v obale, na suchom a tmavom mieste.

Trhlina v nafukovacej posteli a jej oprava

Ak sa vám zdá, že z postele uniká vzduch, pre opravu musíte najprv trhlinu či dierku nájsť. Keďže miesto úniku vzduchu je často veľmi malé, namočte ju alebo na ňu nanášať mydlovú vodu. Na mieste, kde uniká vzduch sa začnú robiť bublinky. Po tom, čo ste ju našli, matrac vyfúknite. Po vyfúknutí trhlinu zalepte prípravkom, ktorý je určený na zalepenie nafukovacej postele.

Video návod:

Nafukovacia posteľ a čistenie

Posteľ umývajte ručne, mydlovou vodou a špongiou alebo jemnou kefkou, aby ste ju nepoškodili. Po zbavení nečistôt ju dobre opláchnite a nechajte uschnúť na vzduchu. Nafukovaciu posteľ v žiadnom prípade neperte v práčke. Pranie by mohlo poškodiť nafukovací matrac, ale aj práčku.

Tip: Pozrite si návod, ako prať obliečky