Vonkajšie žalúzie sú stále častejšie súčasťou okien našich domov i bytov. Hodia sa nielen pre veľké presklené plochy, ale aj menšie okná. Poskytnú vám súkromie aj úkryt pred letným teplom. Aby vám dlho vydržali, je potrebné sa o ne efektívne starať. Životnosť im predĺži pravidelné čistenie. Ako na to?

Ako často žalúzie čistiť

Pretože vonkajšie žalúzie zachytávajú nečistoty, prach a usadeniny z vonku, mali by sme ich poriadne vyčistiť aspoň 2x ročne. Ideálnym obdobím je vždy čas po lete a po zime. Ak počas sezóny dôjde k nánosom peľu alebo zvýšenej prašnosti, nebojte sa zaradiť ďalšie čistenie navyše. Pravidelná údržba vám potom zaberie menej času a starostlivosťou predĺžite životnosť vonkajších žalúzií.

Čím čistiť vonkajšie žalúzie

Pre čistenie si vystačíte si s bežnými upratovacími pomôckami. Základom je metlička či prachovka, handrička alebo hubka a kýbel s vodou. Pomôcť môže aj výkonný vysávač. Vyhnite sa agresívnym chemikáliám. Poslúžia vám dobre bežné čističe. Ideálne je obyčajné mydlo alebo saponát.

Základný postup pri čistení

  1. Najskôr je potrebné žalúzie sklopiť do zvislej polohy. Potom ich navlhčite vodou. Čistiť jednotlivé lamely môžete hubkou alebo mäkkou handričkou namočenou vo vode a saponáte. Dajte si pozor, nech sa nejedná o žiadnu hrubú hubku alebo drôtenku, ktorá by mohla žalúzie poškodiť. Potom ich stačí umyť vodou. Nechajte ich dôkladne osušiť.
  2. S čistením si dajte pokojne načas. Myslite na to, že by ste mali byť dostatočne šetrný, aby ste lamely alebo lanka nezničili. Viac znečistené miesta nechajte dlhšiu dobu odmočiť. Vždy postupujte tak, aby ste žalúzie nedeformovali.
  3. TIP: Okrem ručného umývania si môžete pomôcť záhradnou hadicou s primerane regulovaným prúdom vody. Pomôcť môže aj parný čistič alebo čistič vysokotlakový (VAPK). U neho ale nastavte nízky tlak, aby žalúzie nepoškodil.
  4. Po skončení umývania sa vždy uistite, že žalúzie fungujú rovnako, ako predtým. Otestuje, či sa plynulo a bez problémov otvárajú aj zatvárajú, mrknite na vodiace lišty a preverte celkový stav. Vždy je dobré sa na prípadne opravy zamerať skôr, než bude neskoro.
  5. Dávajte pozor aj na stekajúcu vodu, ktorá by mohla pri troche nepozornosti zašpiníte fasádu (V prípade, že sa tak stane, prečítajte si náš článok o tom, ako čistiť fasádu).

Čistenie vonkajších žalúzií na vyšších poschodiach

V prízemí sa žalúzie čistia ľahko, problém ale môžete nasať v druhom alebo vyššom poschodí. V takom prípade je dobré obrátiť sa na firmu, ktorá sa špecializuje na čistenie žalúzií a okien vo vyšších poschodiach. Odborné firmy vám navyše môžu vyčistiť žalúzie aj metódami, pre ktoré by ste doma ťažko mali vybavenie, napríklad pomocou ultrazvukového čističa, čo je metóda vysoko efektívna.